1 ianuarie, termen dat autorităţilor locale pentru o „restructurare administrativă”
Soluţia pentru a realiza acest lucru este însă la alegerea autorităţii locale, judeţene, care preiau spitalele în aceste zile. „Începând cu 1 ianuarie 2011 vom introduce o limitare a cheltuielilor de personal la nivelul tuturor spitalelor din România, astfel încât cheltuielile de personal să nu depăşească 70% din bugetul spitalelor. Azi procentul este de 80%, şi avem spitale unde este de 90-92%”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii.
În judeţul Botoşani cheltuielile cu salariile angajaţilor din spitale ajung şi la 90% din bugete, după cum au arătat nu cu mult timp în urmă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Cum se va realiza această diminuare a ponderii cheltuielilor cu salariile este greu de spus, dacă finanţarea nu suferă îmbunătăţiri. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii le dau însă nişte linii directoare în acest sens noilor proprietari ai spitalelor, autorităţilor locale.
„Trebuie analizat de la caz la caz, iar această analiză este foarte greu de făcut de la nivel central. Această analiză va putea fi făcută numai la nivel local şi de aceea este acest termen de 1 ianuarie pentru a putea exista o posibilitate de restructurare internă. Nu este vorba de personal medical aici”, mai comunică ministrul Sănătăţii, lăsând de înţeles că ar urma să „se taie la sânge” din posturile personalului nemedical al spitalelor.
Angajaţilor de la administrativ li se pregătesc ... ciudăţenii
În treacăt, ministrul sănătăţii anunţă vag ce li se pregăteşte celor de la „partea administrativă”. „În ceea ce priveşte partea administrativă s-ar putea să găsim situaţii mai ciudate şi acolo sigur vor trebui luate măsuri”, se mai arată în comunicat. Angajaţii spitalelor botoşănene privesc însă cu scepticism aceste planuri. „Şi noi am vrea să fie mai mulţi bani pentru medicamente şi materiale în spital, să nu mai aducem de acasă nişte vată ca să avem când facem injecţii, şi multe altele. Dar dacă nu vin bani mai mulţi de la casă, tot degeaba. Şi cum se vede, cu finanţarea va fi tot mai greu, nu se aşteptăm la miracole”, spune un cadru medical de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie.
Şi medicilor li se rezervă ceva...
Potrivit ministrului, de la 1 ianuarie se va introduce posibilitatea angajării medicilor pe bază de contracte de prestări servicii, „sistem bazat exclusiv pe eficienţă”, după cum se menţionează în comunicat. Cei din minister vin şi cu exemple. Ministrul Cseke Attila dă exemplul unui spital din Ungaria, „unde există secţii întregi administrate pe bază de contract”. (Doina Marcu)