Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
5628
De la 07 Ianuarie 2003
101749750

Ministrul Cseke se spală pe mâni de spitale, dar păstrează puterea de decizie

  • 25 June 2010, 23:00
Cheltuielile cu salariile angajaţilor din spitale nu vor mai depăşi 70% din bugetul unităţilor. Asta li se pregăteşte unităţilor medicale cu paturi, de la începutul anului viitor. Plafonarea cheltuielilor salariale la 70% din bugetul spitalului este promisiunea făcută de ministrul Cseke Attila printr-un comunicat transmis în aceste zile, în ideea ca un procentaj mai mare din bugetul unităţilor medicale să se cheltuiască pentru bolnavi, pentru medicamentele şi materialele sanitare de care au nevoie aceştia, dar şi pentru substanţele de curăţenie care ar trebui să mai reducă din infecţiile dobândite de pacienţi în spitale.

1 ianuarie, termen dat autorităţilor locale pentru o „restructurare administrativă”
Soluţia pentru a realiza acest lucru este însă la alegerea autorităţii locale, judeţene, care preiau spitalele în aceste zile. „Începând cu 1 ianuarie 2011 vom introduce o limitare a cheltuielilor de personal la nivelul tuturor spitalelor din România, astfel încât cheltuielile de personal să nu depăşească 70% din bugetul spitalelor. Azi procentul este de 80%, şi avem spitale unde este de 90-92%”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătăţii.
În judeţul Botoşani cheltuielile cu salariile angajaţilor din spitale ajung şi la 90% din bugete, după cum au arătat nu cu mult timp în urmă reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică. Cum se va realiza această diminuare a ponderii cheltuielilor cu salariile este greu de spus, dacă finanţarea nu suferă îmbunătăţiri. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii le dau însă nişte linii directoare în acest sens noilor proprietari ai spitalelor, autorităţilor locale.
„Trebuie analizat de la caz la caz, iar această analiză este foarte greu de făcut de la nivel central. Această analiză va putea fi făcută numai la nivel local şi de aceea este acest termen de 1 ianuarie pentru a putea exista o posibilitate de restructurare internă. Nu este vorba de personal medical aici”, mai comunică ministrul Sănătăţii, lăsând de înţeles că ar urma să „se taie la sânge” din posturile personalului nemedical al spitalelor.

Angajaţilor de la administrativ li se pregătesc ... ciudăţenii
În treacăt, ministrul sănătăţii anunţă vag ce li se pregăteşte celor de la „partea administrativă”. „În ceea ce priveşte partea administrativă s-ar putea să găsim situaţii mai ciudate şi acolo sigur vor trebui luate măsuri”, se mai arată în comunicat. Angajaţii spitalelor botoşănene privesc însă cu scepticism aceste planuri. „Şi noi am vrea să fie mai mulţi bani pentru medicamente şi materiale în spital, să nu mai aducem de acasă nişte vată ca să avem când facem injecţii, şi multe altele. Dar dacă nu vin bani mai mulţi de la casă, tot degeaba. Şi cum se vede, cu finanţarea va fi tot mai greu, nu se aşteptăm la miracole”, spune un cadru medical de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie.

Şi medicilor li se rezervă ceva...
Potrivit ministrului, de la 1 ianuarie se va introduce posibilitatea angajării medicilor pe bază de contracte de prestări servicii, „sistem bazat exclusiv pe eficienţă”, după cum se menţionează în comunicat. Cei din minister vin şi cu exemple. Ministrul Cseke Attila dă exemplul unui spital din Ungaria, „unde există secţii întregi administrate pe bază de contract”. (Doina Marcu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX Sâmbătă 26 iunie/duminică 27 iunie
Bancul zilei: Creaţia poporului român
Bucătăria Jurnalul: Triunghiuri cu telemea
Un ziar german de provincie îl compară pe Băsescu cu Putin
Decretul turnesol al lui Ghimpu dă măştile jos la Chişinău şi face Moscova să latre
Planul B este varianta propusă de FMI
adică majorarea TVA la 24% şi creşterea cotei unice la 20%
Judecătorul maghiar salvează milioanele de pensionari români
CCR a declarat neconstituţionale mai multe prevederi ale legilor de austeritate
pensiile nu pot fi reduse cu 15%
O decizie care aruncă în aer mediul de afaceri. Şi o minciuna populistă
Dacă va fi aplicată măsura creşterii taxelor, România va intra în colaps
Victor Ponta: Nu este nevoie de mărire de taxe şi impozite
Salvaţi din mijlocul apelor
Moldoveni opriţi din drumul ilegal spre Italia
Iedul cu trei capre
Subprefect suspectat de afaceri oneroase
Inginerul meşteşugar
Bani pentru drumul Cristineşti-Suharău-Oroftiana
Rulota lui Florin Ţurcanu nu a fost acceptată în curtea Parlamentului
Casa Ventura intră în şantier
Accident cu moped la Corni
Chiar dacă pacientul moare, medicul n-are voie să elibereze anumite medicamente
Huţuleac este cea care decide cine poate fi salvat şi cine nunumai ea poate aproba anumite medicamente
CAS Botoşani continuă să hăituiască medicii pe tema concediilor medicale
Ambulanţa Botoşani ieşită bine la controlul tematic
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă