Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17804
De la 07 Ianuarie 2003
122903453
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, despre Sarmizegetusa:

Dacă nu dau dealul ăla la o parte, eu crap

  • 1 June 2012, 23:00
Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, afirma ca a ajuns la o intelegere cu conducerea Ministerului Mediului privind mutarea unei paduri, rezervatie naturala care acopera situl Sarmizegetusa, pentru a se continua explorarile arheologice, declarand: "Daca nu dau dealul ala la o parte, eu crap, pocnesc".
"Sarmizegetusa mi se pare un lucru de o importanta uriasa, de neimaginat. Cum e acolo? Mergi pe un drum cumplit, o mizerie, ajungi la un deal si o padure care se urca peste el, rezervatie naturala, fiecare copac e fisat, nu te joci cu asta, dar radacinile acopera trei etaje de istorie, de locuinte dacice, de zona sacrala.
Si nu ne ingrijim sa dam la o parte dealul ca sa vedem ce-i al nostru. De ce? Pentru ca e rezervatie. Vine muzeul din Cluj si zice «numai noi avem voie sa exploram aici», dar nu poti sa dai copacii la o parte. Vine Deva, Consiliul Judetean, si zice «eu nu pot sa fac drumul pentru ca nu am autoritate asupra sitului» si toti au dreptate. (...) O sa fac ordine, am inteles tot ce au spus si o sa fac ordine.
Anume, peste doua saptamani ne vedem si semnati protocolul intre voi, cum spun eu. Inseamna ca, daca aici e Sarmisegetusa, aici trebuie sa fie tot, chiar si muzeul, nu in alta parte, nu trebuie sa te duci pana la Cluj sa vezi. Prima problema e sa dam dealul la o parte, sa vedem, restul e poveste", a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, Mircea Diaconu, citat de Mediafax.
El a explicat ca a ajuns la o intelegere cu Ministerul Mediului de a muta copacii care acopera situl istoric.
"E furia mea ca om si, accidental, ca ministru al Culturii: eu, daca nu dau dealul ala la o parte, eu crap, pocnesc. Si am vorbit cu ministrul Mediului, ne-am inteles, am stabilit un protocol sa isi ia 10-20 de copaci pe masura ce sapam si sa ii planteze in alta parte. Asa e regula: cati copaci scoti din rezervatie ii plantezi mai incolo.
Deci sa isi mute copacii pas cu pas. Si mai era o problema. Specialistii spuneau «cat lucram aici, nu mai calca nimeni aici». Am spus pardon, la noi in teatru, la repetitii generale, are acces publicul sa ne vada si cum lucram si cum suntem cu pantalonii jos, deci se va lucra, se va sapa si se va vizita in acelasi timp, iar Consiliul Judetean va face drumul pentru ca spatiul trebuie sa fie al lor, ca acolo s-a intamplat sa fie Sarmizegetusa", a conchis Diaconu.
Cetatile dacice din Muntii Orastiei risca sa piarda statutul de protectie UNESCO deoarece pana acum nu s-a facut nimic pentru protejarea acestor situri arheologice, declara, in urma cu o saptamana, ministrul Culturii.
"Cetatile dacice sunt protejate UNESCO. Ce facem noi cu asta? Nimic. Si, daca cumva vine un control UNESCO, pierdem statutul. Deci daca nu facem ceva cu urgenta maxima pierdem statutul de protectie UNESCO pentru cetatile dacice", spunea Diaconu.
El adauga ca autoritatile care au atributiuni legate de aceste obiective si Ministerul Culturii trebuie sa actioneze "cu foarte mare viteza". Mircea Diaconu preciza ca situl Sarmizegetusa este aproape in paragina si "creste padurea peste el".
"Ce facem noi cu el? Paragina. Creste padurea peste. Arborii de acolo par mai importanti decat vestigiile. E de neinteles lucrul acesta", spunea Diaconu.
Ministrul Culturii anunta ca, in trei saptamani, isi propune sa dea un raspuns final in ceea ce priveste rezolvarea problemei cetatilor dacice din Muntii Orastiei si sa adune la aceeasi masa administratia publica locala, Consiliul Judetean, specialistii si Ministerul Culturii pentru a gasi o solutie.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Lupta cu datornicii spitalelor continuă în instanţă
Botoşani : 13,8 milioane lei necesari pentru aparatură medicală
Botoşani: Medicii americani vor opera doar la Dorohoi
Titularizarea îşi schimbă iar regulile
Don Juan sancţionat de poliţiştii locali botoşănenei
Poliţiştii vor asigura ordinea şi liniştea publică de Rusalii
Vama Stînca-Costeşti sărbătorită de românii de pe ambele maluri ale Prutului
Sute de copii în vizită la Poliţia de Frontieră
Curaj, Florine, dă-i înainte cu tupeu!
Ioan Rotundu
Situaţie dreamatică la Tudora
neputinţa primarului Lesuc
Horoscop
Bancul zilei : Cine se însoară
Ponta nu s-a mai văzut cu omologul său ungur, Viktor Orban
O femeie a fost condamnată la moarte prin lapidare
fiind acuzată de adulter
O nouă ameninţare: Încetinirea economiilor emergente
Se poate ajunge si la strămutarea localnicilor la Roşia Montană
dar nu pot spune de acum asta
Preot din cadrul Mitropoliei Moldovei către Victor Ponta:
Muncim ca primarul Iaşului să iasă cu majoritate"
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog