Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Pamflet
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7320
De la 07 Ianuarie 2003
114836952

Ministrul Educatiei: Pregatirea initiala a celor care vor sa devina profesori este precara

  • 19 October 2016, 23:00
Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a declarat, miercuri, ca pregatirea actuala a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar este precara, fiind nevoie de introducerea unor noi module de formare a viitorilor dascali, pentru a avea un sistem educational de calitate in Romania, informeaza Mediafax.
"Desi avem un modul de pregatire psihopedagogica in momentul acesta, pregatirea initiala a celor care vor sa devina profesori este precara. Toti spunem ca vom avea in viitor probleme serioase cu ocuparea, cu locurile pentru profesori, cu scolile din Romania daca nu insistam asupra unei pregatiri adecvate si pentru o formare adecvata pentru viitorii profesori. Aici este cheia dezvoltarii si a progresului si a obtinerii unei scoli de calitate in Romania", a declarat Mircea Dumitru, ministrul Educatiei, in cadrul unui eveniment organizat de Coalitia pentru Educatie.
Coalitia pentru Educatie a demarat o audiere publica, in care a implicat specialisti in stiintele educatiei, pentru a intocmi un raport national menit sa stabileasca daca pregatirea initiala a dascalilor ar trebui facuta in cadrul unui masterat didactic, sau in cadrul unui modul psihopedagogic cu o durata mai mare decat cea actuala. Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, spune ca ambele variante sunt necesare in acest moment, dar asteapta rezultatele raportului pentru a stabili pe care o va sustine.
"E o discutie de mai multi ani, avem nevoie de o clarificare din partea celor care se ocupa de formarea initiala a profesorilor. Discutia e axata pe urmatoarea intrbare: vom organiza formarea initiala a profesorilor pe baza unui masterat, sau o structura de model psiho-pedagogica pe o perioada mai lunga de timp? Ambele propuneri sunt bune, dar trebuie sa vede care sunt concuziile raportului. Apoi o sa fie o perioada de tranzitie, pana cand se vor stabiliza chestiunile acestea si sub o formula juridica adecvata, o perioada de tranzitie in care sa poata fi acceptate aceste formule alternative", a spus Mircea Dumitru.
In cadrul aceluiasi eveniment si Ligia Deca, consilier de stat din Departamentul de Educatie al Administratiei Prezidentiale, a precizat ca in ultima perioada Romania tot mai putini sunt cei care imbratiseaza profesia de dascal.
"Concurenta pentru a deveni profesor nu a fost extraordinara in ultima vreme, de aceea, formarea trebuie sa fie un sprijin pentru cresterea acestei concurente in a intra in sistemul didactic, nu o forma de a opri si putinii candidati pe care ii avem in acest moment", a precizat Ligia Deca.
Concluziile preliminare ale raportului arata, printre altele, ca viitoarele politici si programe de formare initiala a cadrelor didactice trebuie constituite astfel incat sa asigure o dubla specializare, stagii de practica in scoli, o pregatire specializata conform cu varstele elevilor carora urmeaza sa le predea profesorul si, nu in ultimul rand, aceste programe de pregatire sa fie finantate de la bugetul de stat in functie de nevoia de resurse umane estimata in sistemul preuniversitar.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 20.10.2016
Bancul zilei: Răspuns interpretabil
Viorica Chereches, mama primarului suspendat din Baia Mare, ar putea deschide listele PNL la Maramures
Proiect MAI: Numararea voturilor la alegeri va fi supravegheata video ca bacalaureatul pentru eliminatea fraudelor
"Pentru Pentagon, Al Treilea Razboi Mondial e iminent"
Cresterea economiei Chinei rezista, sustinuta de imobiliare si indatorare,
dar starneste temeri legate de efectele pe termen lung
Eveniment rar in Arabia Saudita: Un print, membru al casei regale, a fost executat pentru crima
Cand presedintele o sa aiba realizarile mele, ne putem apela intr-o formula mai putin protocolara
Platforma lui Ciolos si Armada lui Dragnea. Razboi sau Hora Unirii?
Emanoil Petrea, angajat al postului Romania Tv, a fost retinut de procurorii DIICOT pentru pornografie infantila
E oficial: Romania anunta ca nu va semna Acordul fundamental dintre UE si Canada
Un vis frumos cu sfârşit prost
Ioan Rotundu
Botoşani: Cine sunt cei care-l răstignesc pe primarul Flutur
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă