Potrivit lui Corlatean, Iulia Motoc are alte trei angajamente pe langa functia de judecator la CCR ".Doua dintre ele sunt mentionate in CV-ul afisat", a spus Corlatean. Acesta a adresat "o intrebare presedintelui CCR si membrilor CCR, care aveau o obligatie in plen sa constate starea de incompatibilitate si n-au facut-o".
"Si eu pun intrebarea 'Atunci cand cineva, in afara de mandatul la Curtea Constitutionala, este membru in Comitetul Consultativ al Conventiei cadru privind minoritatile nationale, expert care merge acolo si nu merge pe gratis; cineva care este in Consiliul de Administratie al Agentiei Drepturilor Fundamentale apartinand UE; si cineva care este si in Comitetul ONU privind drepturile omului este sau nu este in stare de incompatibilitate?", a spus Corlatean.
"Legea CCR stabileste foarte clar ca functia de judecator este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata", a aratat Corlatean.
Ministrul Justitiei a invocat Legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, care prevede: la articolul 61 aliniatul 4(4): Functia de judecator este incompatibila cu oricare alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul juridic superior. si la articolul 67 aliniatul b: Mandatul de judecator al Curtii Constitutionale inceteaza: b) in situatiile de incompatibilitate sau de imposibilitate a exercitarii functiei de judecator mai mult de 6 luni;
"Maine voi adresa o intrebare conducerii ANI si voi cere sa se pronunte in mod oficial", a mai spus ministrul Justitiei. "In cazul confirmarii acestei situatii, deciziile care au fost adoptate de judecatorii incompatibili sunt lovite de nulitate", a sustintu Corlatean.
Agenţia de ştiri HotNews