Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
19000
De la 07 Ianuarie 2003
75019480

Ministrul Nicolaescu este preocupat de "limbilor minoritare" vorbite în spitale

  • 31 May 2013, 23:00
Deputatul PSD Florin Buicu, secretar al Comisiei de Sanatate din Camera, spune ca Ministerul Sanatatii a cerut directiilor de sanatate publica o situatie a folosirii in spitale a "limbilor minoritare", pentru a vedea in ce masura li se ofera posibilitatea pacientilor "de a fi tratati in limba lor", transmite Mediafax.
Deputatul PSD Mures Florin Buicu, secretar al Comisiei pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, a declarat vineri ca i s-a adus la cunostinta ca Ministerul Sanatatii a solicitat, in aceasta saptamana, directiilor de sanatate ublica din tara o situatie a folosirii in spitale a "limbilor minoritare", precum maghiara si germana, in vederea intocmirii unui raport.
Potrivit adresei MS 976/2013, directiile de sanatate publica trebuie sa transmita daca au fost luate masuri in conformitate cu legea care ratifica Carta Europeana a Limbilor Minoritare si Regionale, astfel incat "institutiile sociale, cum ar fi spitalele, caminele de batrani, azilurile sa ofere posibilitatea de a-i primi si de a-i ingriji, in propria lor limba, pe vorbitorii unei limbi regionale sau minoritare, care necesita ingrijiri din motive de sanatate, varsta".
In document se arata ca autoritatilor romane li s-a solicitat, de catre un comitet de experti, sa asigure in spitale, camine pentru persoane varstnice si camine studentesti "asistenta sociala care sa ofere pacientilor posibilitatea de a primi si de a fi tratati in limba lor proprie, adica utilizarea unei limbi regionale sau minoritare (maghiara sau germana)".
Deputatul PSD a sustinut ca, in opinia sa, "prioritatile in domeniul sanatatii sunt cu totul altele", el precizand ca acesta este punctul sau de vedere, care nu implica o pozitie oficiala a partidului pe care il reprezinta.
"Prioritatile populatiei in domeniul sanatatii sunt, cred, cu totul altele. Reforma in sanatate, dupa parerea mea umila, inseamna altceva decat sa transmitem si sa dam de lucru angajatilor DSP - sa asigure altceva decat prevede Constitutia", a spus deputatul.
El a subliniat ca sunt lucruri "mult mai stringente" de rezolvat pentru populatie si medici, legate de calitatea serviciilor medicale, cresterea salariilor in domeniul sanitar, posibilitatile de a determina medicii tineri sa ramana in tara.
Parlamentarul a spus ca trebuie sa se faca o distinctie intre unitatile unde se ofera ingrijire de lunga durata si spitale, unde, mai ales in urgenta, "prioritara e viata pacientului".
"Cand vine o urgenta, medicul trebuie sa-i salveze viata, abia pe urma intreb de translare. Eu nu cred ca in spitalele din Germania exista translator turc. Sau ca eu, daca ma duc in Ungaria, sunt tratat in limba romana. E o diferenta intre serviciile de urgenta, unde prioritara e salvarea vietii pacientului, si serviciile sociale, de lunga durata. Am ratificat Carta, dar e vorba de servicii sociale. E o mare diferenta. In azilele pentru varstnici, care necesita ingrijire de lunga durata, sunt de acord ca trebuie sa le asiguram aceasta posibilitate", a conchis Buicu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: La poarta paradisului comunist
Gyorgy Frunda vrea ca limba maghiară să devină limbă regională
Reforma Schengen: statele europene vor putea reintroduce controale la frontieră
Botoşani: Mai poate avea viitor Staţiunea Popăuţi? (IV)
Ioan Rotundu
Rusia învinsă la Chişinău
cel de-al doilea stat românesc revine la stabilitate
Şomajul atinge un nou record in Zona Euro
Seful Antena TV Group, Sorin Alexandrescu, a fost arestat preventiv 29 de zile
Procurorul Daniel Morar vrea să demisioneze din magistratură
Comunicat de pres㠖 Modern Calor
Alune americane
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă