Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Editorial
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7282
De la 07 Ianuarie 2003
122579221
Ministrul Sanatatii:

Toti copiii vor fi testati auditiv imediat dupa nastere, in spitalele de stat

  • 6 December 2016, 23:00
Toti copiii vor fi testati auditiv imediat dupa nastere, in maternitatile din spitalele de stat, astfel incat parintii vor sti daca bebelusul are sau nu probleme de auz, a anuntat, marti, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, potrivit News.ro. Ministrul Sanatatii a precizat ca, in prezent, nu exista un registru electronic national de screening auditiv, copiii cu pierderi grave de auz fiind inregistrati in spitale pe liste neoficiale, uneori pe un caiet.
"De anul viitor, toti copiii nou-nascuti in Romania, in spitalele din sistemul de stat, vor fi testati auditiv inca din maternitate, prin extinderea programului de screening auditiv la nivel national, lucru care nu s-a mai intamplat niciodata pana acum. Mai concret, in momentul in care parintele va pleca acasa din maternitate cu nou-nascutul, va sti cu exactitate daca acesta are sau nu probleme de auz", a spus ministrul Vlad Voiculescu, la lansarea primului program de screening auditiv pentru nou-nascuti.
"Stim ca, in Romania, din 200.000 de copii nascuti anual, aproximativ 600 au probleme de auz. Nu stim numarul exact al persoanelor hipoacuzice, asta fiindca nu avem un registru electronic national de screening. Tocmai de aceea, in acest moment, copiii cu pierderi grave de auz, dar care nu au neaparat nevoie de implant cohlear, sunt inregistrati in spitale pe liste neoficiale, de multe ori chiar pe un caiet. Din acest motiv, pana acum, nimeni nu a putut estima corect numarul de dispozitive pe care ar fi trebuit sa le achizitioneze spitalele, astfel incat avem liste foarte lungi de asteptare¬, a adaugat ministrul Sanatatii.
Vlad Voiculescu a mai spus ca Ministerul Sanatatii a inceput deja procedura de licitatie pentru achizitia celor 335 de aparate de screening auditiv.
"Aparatele vor ajunge in toate locurile-cheie unde pot fi testati copiii hipoacuzici, adica in toate maternitatile din Romnia, in spitalele cu sectii de pediatrie cu paturi, de terapie intensiva, precum si in toate centrele de diagnostic ORL. In plus, vom avea o procedura de testare standardizata. Am elaborat un protocol unic de testare auditiva a nou-nascutului, ce va fi adoptat prin ordin de ministru. Protocolul ne arata foarte clar pasii, directiile si traseul pacientului hipoacuzic de la depistare si pana la diagnosticare", a precizat Voiculescu.
Potrivit ministrului, fiecare copil testata auditiv va fi inclus intr-un registru electronic national de screening auditiv, astfel incat de acum incolo sa existe o evidenta foarte clara a persoanelor hipoacuzice.
"Suntem bucurosi sa anuntam ca lansam acest registru electronic national de screening chiar astazi, realizat cu sprijinul GovITHub. Registrul functioneaza in cadrul unui program pilot in care am inclus trei maternitati - Polizu, Filantropia si Pantelimon¬, a mai spus Voiculescu.
Registrul va fi extins, din 2017, cu datele noi adunate de la toate centrele din tara unde vor fi cele 335 de aparate de screening auditiv.
"Rezultatul va fi ca, in aproximativ un an, acest registru va deveni functional. Noi vom putea sti, in sfarsit, cate persoane cu hipoacuzie avem in Romania¬, a adaugat ministrul Sanatatii.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Instanta suprema incepe judecarea dosarului in care sunt acuzati Sebastian Ghita
si fosti sefi din Parchetul si Politia din Prahova
Dacian Ciolos: O sa votez si PNL, si USR, pentru ca sunt doua liste
Judecatoria Sectorului 5 judeca pe 13 decembrie o cerere de eliberare conditionata depusa de Dan Voiculescu
Alina Gorghiu: In ce priveste legea raspunderii magistratilor,
Raluca Pruna = PSD = Robert Cazanciuc
Circa 25-30% din contractele de achizitii directe facute de spitalele din Romania sunt suspecte
Dragnea, amenintari la adresa premierului:
O sa spun mai multe lucruri despre Dacian Ciolos dupa alegeri/ Minte cu nerusinare
Nuclearelectrica sustine ca va discuta cu autoritatile pentru un contract cu in vederea procesarii octoxidului de uraniu
Dacian Ciolos, despre eventualitatea in care va continua ca premier:
Romania inregistreaza o usoara crestere a performantelor in educatie
Horoscopul zilei de 7.12.2016
Bancul zilei: Panică la sosirea în Rai
Locuinţă aprinsă de un jar căzut din sobă
Temerile întemeiate ale PSD-ului
Ioan Rotundu
Marele dezmăţ legislativ şi disciplinar din Colegiul Economic Botoşani (III)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog