Efecte negative ale activităţii paralele a personalului medical în instituţii publice şi în cele private sunt expuse acum de Ministerul Sănătăţii şi înţelegem că se vor lua măsuri de a-l pune pe medic să aleagă dacă să lucreze în spitalul public sau în cel privat. S-a mai încercat şi nu a mers. Nu sunt atât de multe cadre medicale încât directorul spitalului să-i spună medicului: ori la noi, ori la privat. Alege privatul că acolo este mai bine plătit, şi atunci la stat cine mai lucrează?, a declarat un medic botoşănean.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, un număr important dintre medicii care profesează în serviciile publice au şi cabinete private sau sunt angajaţi ai unor furnizori privaţi de servicii de sănătate.
Sesizări numeroase primite din partea pacienţilor reclamă multe aspecte negative ale unor astfel de situaţii, toate desfăşurându-se în defavoarea sistemului public şi contribuind substanţial la utilizarea ineficientă şi, de cele mai multe ori, nejustificată, a fondurilor publice pentru sănătate. Astfel, majoritatea cabinetelor private, în care lucrează aceiaşi medici angajaţi în spitale, au contracte cu casele de asigurări de sănătate, ceea ce le dă dreptul de a emite trimiteri pentru tratamente în spital, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.
Se pare că vor fi puşi să aleagă între sistemul privat şi cel de stat în primul rând medicii care ocupă funcţii de conducere în spitale. Oficialii sistemului sanitar susţin că sunt cunoscute situaţii în care echipamentele unor secţii de imagistică medicală (aparate de radiologie, tomografie, RMN) sunt defecte şi rămân nereparate, în timp ce unitatea privată de imagistică la care lucrează în paralel şeful secţiei publice funcţionează din plin, deservind şi pacienţii care sunt redirecţionaţi din secţia publică. (Doina Marcu)