Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6932
De la 07 Ianuarie 2003
122866999

Ministrul energiei sustine ideea lui Costin Borc

  • de a taia banii pentru prezenta in adunarile generale ale actionarilor din companiile de stat
  • 12 February 2016, 23:00
Ideea ministrului economiei Costin Borc ca prezenta oficialilor in adunarile generale ale actionarilor din companiile de stat sa nu mai fie remunerata este sustinuta si de ministrul energiei Victor Grigorescu. "Am aceeasi pozitie pe care o are si Costin Borc atunci cand propune neremunerarea reprezentantilor statului in Adunarile Generale ale Actionarilor din intreprinderile sub autoritate ministeriala", a declarat Victor Grigorescu.
Potrivit acestuia, executarea unui mandat dat de minister intra in sfera indeplinirii sarcinilor de serviciu. "Pe de alta parte, membrul unui Consiliu de Administratie decide pe propria raspundere pentru binele societatii, iar aceasta asumare de responsabilitate trebuie compensata adecvat. E nevoie sa punem pe primul loc profesionalismul si responsabilitatea daca vrem sa promovam performanta economica", a mai spus Grigorescu.
Ministrul economiei a spus, in urma unei intalniri cu premierul Dacian Ciolos, ca prezenta oficialilor Ministerului Economiei in adunarile generale ale actionarilor ar putea sa nu mai fie remunerata.
"I-am mai prezentat premierului, de asemenea, un set de masuri pe care vrem sa le implementam in ceea ce priveste prezenta reprezentantilor statului in adunarile generale ale actionarilor si in consiliile de administratie si selectia personalului executiv. Am pus accent pe cateva lucruri care noua ni se par absolut normale, cum ar fi de exemplu prezentele in AGA sa nu mai fie remunerate, maximum doi reprezentanti ai statului, conform prevederilor legii, un tutelar si un supleant, neremunerati. Ei vor indeplini mandatul pe care il vor primi, in cazul ministerului, gandit in scopul implementarii strategiei ministerului si strategiei romanesti in industriile respective, in intreprinderile respective", a spus Borc, potrivit Agerpres.
"Vrem sa responsabilizam consiliile de administratie si vrem ca ministerul sa nu fie administratorul direct al acestor societati. Reprezentantii ministerului nu vor putea sa aiba functie de presedinte in CA. Nu poti sa fii director general in minister si presedinte in consiliul de administratie. Nu ai timp sa faci aceste lucruri daca vrei sa le faci bine. Nu suntem in favoarea prezentei corpului de control sau a Departamentului de audit in consiliile de administratie. Este un conflict de interese", a mai spus ministrul.
In acest moment, membrii AGA primesc o indemnizatie de pana la 25% din indemnizatia fixa lunara a directorilor generali/directorilor, calculata pe sedinta. Din 2010 pana in toamna lui 2013, membrii AGA au fost platiti cu doar 47 de lei pe sedinta, ceea ce insemna doar 1% din indemnizatia directorilor generali, salariu fixat la nivelul unui secretar de stat. Insa, in urma aprobarii unei legi privind majorarea indemnizatiilor, membrii AGA pot ajunge sa fie platiti cu sume foarte mari, mii de lei.
Potrivit Ordonantei de Urgenta 26/2013, aprobata prin Legea 47/2014, reprezentantii statului in AGA pot avea o indemnizatie cuprinsa intre 0 si 25% din salariul directorului general. Insa ministrii pot stabili nivelul indemnizatiei, astfel incat sa nu se ajunga la acordare unor indemnizatii nejustificate. Tot ministrii pot lua decizii astfel incat sa nu fie numita aceeasi persoana in mai multe adunari generale ale actionarilor si/sau consilii de administratie. Sau ar putea sa ia decizii astfel incat sa evite numirile controversate.
Imediat dupa ce a fost aprobata Legea 47/2014 in Parlament, fostul guvern a facut o serie de numiri politice in functia de membri in Adunarile Generale ale Actionarilor de la companiile de stat. Doar intr-o singura sedinta de Guvern (20 noiembrie 2013) au fost facute cel putin 5 astfel de numiri, 4 dintre beneficiari fiind de la Departamentul pentru Energie, condus de Constantin Nita (PSD). Vezi aici mai multe amanunte.
Pe de alta parte, ministrii noului cabinet se plang de salariile prea mici ale functionarilor din institutiile pe care le conduc. Numirile functionarilor ca reprezentanti ai statului in diverse adunari generale ale actionarilor pot fi si un instrument de a mari veniturile acestora, in limite rezonabile. Chiar Costin Borc considera ca salariile din ministerul Economiei sunt prea mici. "O sa fiti mirati, in Ministerul Economiei sunt unele din cele mai mici salarii dintre ministere. Ce inseamna asta? Inseamna ca oamenii se deprofesionalizeaza, pentru ca cei buni vor pleca la alte ministere sau ies din sistem", a declarat Costin Borc, la Digi24.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reşţeta zilei: Rulouri din somotei cu sparanghel si bacon
Bancul zilei: Poliţistul şef pus la punct de subalterni
Horoscopul zilei de 13.02.2016
Madalin Voicu: L-ati vazut pe vreunul sa joace hora?
Toata lumea e suparata. Sunt agatat fara nicio vina. Sper ca se va face ordine, se va pune in practica osatura justitiei
Deficitul contului curent a crescut de peste 2.5 ori anul trecut, ajungand la 1,75 miliarde de euro
Ministerul Economiei pregateste un fond de investitii pentru romanii care lucreaza in strainatate
Un functionar spaniol a lipsit de la munca 6 ani, fara ca cineva sa observe
A sosit momentul sa ne luam ramas bun de la robotul Philae
318 fosti deputati si 130 de senatori au depus cereri pentru pensii speciale. "
E o reparatie. Am fosti platiti ca gunoierii"
DNA propune ca eliberarea conditionata sa fie posibila doar dupa recuperarea prejudicului
Cum a reusit proiectul "Soare la Miclesti" sa furnizeze apa calda tuturor institutiilor publice din comuna
Romania, a doua cea mai mare rata de crestere economica din UE, dupa Slovacia.
Zona Euro a crescut cu 0,3% in trimestrul IV
Botoşani: Şantajul băncilor la Legea dării în plată
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 12.02.2016
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog