Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
147
De la 07 Ianuarie 2003
122885796
Mintea cea de pe urma.

Opozitia accepta consultarile de la Cotroceni

  • 12 June 2011, 23:00
Imi propusesem sa scriu un articol despre „nesimtirea” opozitiei in cazul refuzului de a participa la discutiile de la Cotroceni propuse de presedintele tarii. N-a mai fost cazul. Inteleg din declaratiile copresedintilor Ponta si Antonescu ca vor onora invitatia adresata de seful statului, decizia formala urmand a fi luata sambata, dupa consultarile din USL.
La ultima intalnire de acest fel a participat doar PSD, Crin Antonescu declarand ca PNL va participa doar in caz de razboi, calamitati sau schimbarea guvernului. Adica situatii exceptionale. Ca si-a schimbat opinia e foarte bine.
Posibil sa fi contat si amenintarea abia voalata a presedintelui Basescu care a declarat: „Dacă au în perspectivă să vină la guvernare, cred că ar trebui să răspundă pozitiv unei propuneri de dialog. Dacă decizia este să rămână în opoziţie şi după 2012, sigur, va fi un refuz, pentru că nu te interesează viitorul sau nu eşti atât de responsabil de viitor atunci când îţi propui să rămâni în opoziţie”.
Adica, mai clar spus, daca doriti guvernarea dupa alegerile din 2012, atentie cum va raportati la initiativele celui care nominalizeaza premierul!
Cum sondajele de opinie nu le sunt tocmai favorabile, cum coalitia de guvernare nu da semne de descompunere, cum zecile de parlamentari ai puterii dispusi sa treaca la USL n-au facut coada in Kiseleff, Ponta si Antonescu au revenit la sentimente mai nobile fata de presedintele Basescu.
Asa ca sefii opozitiei, Ponta si Antonescu, isi schimba strategia. Parasesc registrul „Gica contra” si accepta invitatia presedintelui la consultari. Care nu mai este „raul absolut”, „spiritul malefic” de care trebuie eliberata tara, etc.
Pe de alta parte, opozitia a inteles ca argumentele presedintelui in favoarea reorganizarii administrative a tarii nu sunt de neglijat in ochii populatiei. Si inca nu s-a inteles totul.
Sa iau exemplul inspectoratelor scolare. Acum exista 41 de inspectorate mari (plus cele de sector in Bucuresti), care insumeaza vreo 2000 de salariati. Care gestionau reteaua scolara, personalul din invatamant (incadrari, transferuri, examene de titularizare, numirea directorilor, etc.), inspectii si controale periodice, ordonator de credite, achizitii de manuale si inca multe altele.
Prin efectul Legii Educatiei Nationale, multe dintre aceste atributii trec in sarcina scolilor sau primariilor (politica de personal, finantarea, achizitiile, angajarea directorilor, gestionarea retelei scolare). Adica descentralizare, depolitizare, ducerea deciziei la cei pe care ii afecteaza.
Cu alte cuvinte, subsidiaritate. In loc de 2000 de functionari ar fi suficienti 50×8=400 de salariati. De cinci ori mai putini. Care se vor ocupa doar de urmarirea implementarii Legii Educatiei Nationale, de organizarea examenelor de absolvire (de fapt si aceasta activitate poate fi externalizata), de olimpiade si cam atat. Bazinul de functii destinat clientelei s-a micsorat de cinci ori. E ceva!
De fapt, miza este mult mai mare. Destructurarea retelelor de interese clientelare, partinice, inclusiv ale PDL, asa cum ne arata radiografia excelenta facuta recent judetului Teleorman, unde stapanul feudal este Liviu Dragnea, de la PSD. Daca multiplicam cu 41 cele petrecute in acest judet, avem imaginea clara a Romaniei de azi.
Reactia furibunda a opozitiei si tacerea cvasi vinovata a PDL ne arata ca lovitura cu reorganizarea teritoriala a fost naucitoare pentru toti politicienii. Isi fac calcule, isi calculeaza repozitionari, noi contacte, conexiuni, relatii, etc.
Ce dosare or fi in lucru la DNA, de care nu stie nimeni? Dar ascultarile realizate de SRI, ce spun si despre cine?
De fapt, ce sanse are opozitia sa se opuna acestei noi initiative legislative, privind reorganizarea teritoriala? Aproape niciuna. Dupa 11 asumari reusite ale guvernului, pe diferite legi, fara defectiuni din partea parlamentarilor puterii, este foarte probabil sa urmeze inca una. Acum sau la toamna. Inca un esec al opozitiei de a bloca actiunile coalitiei aflate la guvernare.
Ceeace ar conduce la decredibilizarea USL in ochii propriilor simpatizanti. Sa justifici un esec, treaca mearga, dar 12? E deja prea mult.
Faptul in sine spune ca nu mai sunt siguri pe o victorie electorala zdrobitoare. Ca accepta esecul campaniei de discreditare si decredibilizare a presedintelui Basescu. Ca in afara celor doua posturi tv de stiri, putine alte institutii media le joaca in struna. Si-au dat seama ca suspendarea presedintelui este o himera, iar posibilitatea ca acesta sa nu accepte ca o uniune castigatoare in alegeri sa-si impune premierul, cand in Constitutie scrie ca un partid castigator cu mai mult de 50% da automat premierul, este reala.
Sa vedem acum daca experienta de politician versat a presedintelui ii da suficente argumente sa obtina aprobarea reformarii si modernizarii in continuare a Romaniei. Inclusiv modificarea Constitutiei. Prin negocieri abile, insotite de promisiuni, inclusiv aceea ca va parasi postul in decembrie 2012, pentru a permite recuplarea alegerilor generale cu cele prezidentiale. Probabil le va spune franc celor doi sefi ai opozitiei: daca vedeti viitorul tarii asa cum il vad eu, nu va fi nicio problema sa va incredintez guvernarea in 2012.
Atata timp cat actuala coalitie aflata la guvernare ramane unita, fara tradari, Traian Basescu are toate sansele sa-si realizeze proiectele. Nu cred ca stie cineva ce asi mai are in maneca presedintele. Dar faptul ca opozitia si-a schimbat atitudinea ma face sa cred ca unii cam banuiesc. Cei cu musca pe caciula!
Nici nu cred ca presedintele ar fi lansat aceasta campanie, fara sanse de reusita, cel putin de 50%. Sa speram ca va reusi.
Ai informatii despre tema de mai sus? Poti contribui la o mai buna intelegere a subiectului? Scrie articolul tau si trimite-l la editor[at]contributors.ro
Ştefan Vlaston

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Deznodământul unei plăceri…
Crin Antonescu va fi preşedinte iar Ponta prim-ministru
Baronii PSD au bătut cu pumnul în masă lui Antonescu şi Ponta
Angela Merkel despre interesele economice ale Germaniei
Bacteria E.Coli provine din Germania, din seminţele germinate
Este nevoie de un verdict în dosarele de mare corupţie
Caricatura zilei
Ce nu ne spune opoziţia
Ioan Rotundu
Miluţă Procesomanul
Ioan Rotundu
O bătrâna a murit lovită pe trecerea de pietoni de maşina miresei
Baronul PSD Vanghelie a venit la nuntă cu elicopterul
Fondul Monetar Internaţional, victimă unui atac cibernetic
Botoşăneanul fură echipamente ale instalaţiilor electrice
Conducta de apă din zona Cucorăni ciuruită din nou
Regionalizarea reduce birocraţia
Spitalul nimănui
vicele Mihai Aroşoaie recunoaşte că în CJ se face politică, nu se iau decizii
Examenele de Bac, prilej de reclamaţii
sSecretar de stat din Ministerul Educaţiei prezent, Sâmbătă, la Botoşani
În războiul uniformelor IŞJ bate în retragere
IŞJ Botoşani a declanşat noi inspecţii în şcoli
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog