Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
11741
De la 07 Ianuarie 2003
80633254

Mintea lui Boc a început să facă poc!

  • 27 July 2010, 23:00
Ieri, cam după ce soarele a trecut de crucea amiezii şi a început a se prăvăli spre Apus, la Bucureşti, clujeanul Emil Boc, întâistătătorul Partidului Democrat, a pus de-o conferinţă de presă. Mi s-a părut că merită să casc gura ca privitor, ceea ce am şi făcut. La câteva din afirmaţiile clujeanului am ciulit urechile mai ceva ca lupul ce dă târcoale stânei. Mi s-a părut că exprimările sale în stil de cimilitură politică merită a fi supuse unor disecţii cognitive. Mai întâi, având Constituţia în mână precum Băsescu biletul lui Tăriceanu, Boc a anunţat sentenţios audienţa formată de reporteri şi cameramani că el este profesor de drept constituţional, adică as în interpretarea Legii legilor.
Şi a grăit dumnealui că în Constituţie nu este stabilit că preşedintele României, întruchipat în marinarul Băsescu, poate fi destituit printr-un referendum la care votul este sub nivelul a jumătate plus unul din cetăţenii cu drept de vot înscrişi pe listele electorale. Adică, dacă Băsescu a fost ales preşedinte în turul doi, cu votul a 500 mii de cetăţeni, iar la referentul votează 251 mii, nu poate fi destituit. Şi ştiţi care a fost argumentul dărâmător al clujeanului? Constituţia nu reglementează o asemenea variantă de vot. Măi, să fie! Cred că mintea lui Boc începe a face poc, de vreme ce a uitat că în drept există principiul potrivit căruia dacă legea nu interzice sau nu reglementează ceva, acel ceva este voie de făcut.
Altfel spus, dacă prin Constituţie nu s-a prevăzut destituirea preşedintelui în urma unui referendum cu majoritate simplă de vot, această posibilitate poate fi oricând legiferată, ceea ce parlamentarii au şi făcut. M-a surprins şi siguranţa cu care Boc a răspuns unui reporter că nu există posibilitatea ca judecătorii de la Curtea Constituţională să admită articolele recent aprobate de Parlament, de modificare a Legii referendumului.
Cu alte cuvinte, Boc s-a antepronunţat în numele acestor judecători, ceea ce este extrem de grav. Renunţând pentru câteva momente la calitatea de profesor universitar de drept constituţional, Boc s-a transformat în avocatul lui Băsescu. În această calitate a strigat către reporteri că noile reglementări la Legea referendumului nu pot avea aplicabilitate retroactivă, adică nu sunt aplicabile lui Băsescu, care a fost ales preşedinte în 2004. Corect!
Există principiul de neretroactivităţii legilor, adică legea reglementează în viitor şi nu în trecut. Dar de ce mintea lui Boc n-a funcţionat şi în cazul albinosului de ministru al Finanţelor, Vlădescu, care ne-a băgat prin Codul fiscal impozite şi taxe cu aplicabilitate retroactivă? Sau în cazul nostru, a proştilor de rând, s-a aplicat principiul al treilea de funcţionare al legii: deştepţii sar peste ea, şmecherii se strecoară pe dedesubt iar proştii îi suportă povara. Chiar că mintea lui Boc a început să facă poc! (Cârcotaşul
) JBD 10.02.2007 – format electronic

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Program Tv SOMAX, miercuri, 28 iulie
Anchetă abuzivă a poliţiei supervizată de Lisenchi
Bancul zilei: A doua trădare a lui Iuda
Bucătăria Jurnalul: Mămăliga moldovenească
Cioclul politic Băsescu are a se bucura
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă