Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Administraţie
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
15256
De la 07 Ianuarie 2003
106344335

Minuni pascale în parohia senatorului Papalete

  • Ioan Rotundu
  • 9 April 2018, 23:00
În comuna Vlăsâneşti, comuna care a dat judeţului un senator în persoana social-democratului Lucian Trufin, zis şi Papalete, minunile se succed cu repeziciune.
Ultima şi ceda mai nouă minune s-a consumat înaintea sărbătorilor Paştelui. Primarul Andrei Boariu, cel ales primar de chiar Lucian Trufin în persoană urmat de întreaga joardă de socialişti din comună, susţinut de consilierii locali la unison, că la Vlăsâneşti nu mai există de mult opoziţie, a decis ca toate cimitirele din comună să fie luminate artistic cu becuri electric.
Zis şi făcut! Reţeaua publică de iluminat s-a extins în afara localităţilor pe distante variind între 200 şi 400 metri, stâlpii de susţinere a firelor fiind dotaţi cu câte un bec de iluminat ca nu cumva stafiile nopţii să nu vadă drumul de întoarcere în sat pentru a tulbura somnul celor care nu le poartă de grijă după cele orânduite de biserică.
Cimitirul vechi din Vlăsâneşti a fost împrejmuit cu stâlpi de iluminat dotaţi cu becuri orientate spre interior, aşa că noaptea întreg cimitirul este luminat. La cimitirul nou s-a instalat stâlpi de iluminat în mijlocul mormintelor iar becurile luminează din interior spre exterior.
Este greu de spus dacă la lumina becurilor stafiile nopţii îşi mai permit să se plimbe printre morminte, cum greu este de spus şi cine a profitat de pe urma acestei investiţii din banii bugetului local pentru că niciun consilier local nu este dispus să-şi dezlege limba pentru că primarul Boariu şi senatorul Papalete l-ar nota cu cruce neagră în carneţelul lor de aducere aminte când vor veni noile alegeri locale.
Pentru ca morţii să nu fie hurducaţi pe ultimul lor drum, a fost asfaltată şi uliţa care duce la cimitirul vechi. Numai că în acest cimitir nu se mai îngroapă morţii pentru că s-a creat un cimitir nou. Ar mai fi trebuit asfaltaţi vreo 150 m de drum şi până la poarta cimitirului nou dar primarul Boariu le-a spus sătenilor să fie mulţumiţi că au drum asfaltat până la cimitirul vechi.
La Vlăsâneşti, după slujba de Înviere, cei care au morţi în cimitir se duc şi le aprind câte o lumânare. În recenta noapte a Învierii, cu cimitirul puternic luminat de la reţeaua publică, lumina lumânărilor a fost una palidă ca şi feţele viilor pline de obidă împotriva „hoţilor” din PSD care i-a lăsat fără bani chiar de sărbătoarea Paştelui.
Luminate electric sunt şi cimitirele din satele Sârbi şi Miron Costin, ca nu cumva morţii din cele trei cimitire să ce încaiere pe motive de politică discriminatorie. Însă şirul minunilor de la Vlăsâneşti a început în vremurile de glorie ale actualului senator Papalete pe când acesta era primarul comunei. În mandatele sale s-a ridicat la Vlăsâneşti, din fonduri europene, o sală de „Futniss”, cum au numit-o babele satului, patronată de o agentă de poliţie care-şi rotunjeşte astfel veniturile bugetare.
Alături de sala de „Futniss” s-a amenajat o spălătorie auto. Nu este canalizare în zonă, aşa că apa extrasă dintr-un puţ se scurge într-o fosă şi de aici în pământ. Detergenţii, substanţele chimice folosite la spălarea maşinilor care se scurg în pământ infestând zona nu i-a deranjat pe cei de la Garda de Mediu. Cum să-i deranjeze dacă în spatele spălătoriei se află senatorul Papalete, lider marcant al PSD Botoşani şi bun amic cu nevasta şoferului, colega sa de Senat, Doina Federovici?
Mai există la Vlăsâneşti o şcoală profesională pentru mecanici agricoli, minune atribuită fostului primar şi actual senator Trufin, zis Papalete. Anul acesta va absolvi prima serie, vreo 25 de elevi. Timp de trei ani bieţii viitori mecanici agricoli n-au văzut cum funcţionează o semănătoare, o combină, un tractor modern. Profesorii, de fapt nişte maiştri de utilaje industriale, le-au predat din carte cum funcţionează aceste utilaje agricole pentru că practic nici ei n-au habar care le sunt parametrii de funcţionalitate.
Pentru că sfârşitul de an se apropie iar viitorii mecanici agricoli trebuie să aibă şi carnet de conducere, şcoala a încheiat un contr5act cu instructorul auto Mihai Cojocariu care îi învaţă pe elevi cum se conduce un tractor preistoric de tip U-650. Elevii vor absolvi şcoala, poate vor primi şi carnetul de conducere iar cei de la IŞJ Botoşani vor raporta cu mândrie la minister că la Botoşani s-a înregistrat prima promoţie de absolvenţi ai unei şcoli profesionale.
Să mai adaug că, aplicând cu sfinţenie indicaţiile ministrului de Interne, Carmen Dan, date prin celebrul comunicat, poliţiştii de la Secţia de Poliţie Rurală Vlăsâneşti au raporta că în comuna senatorului Papalete n-au avut loc incidente, colindătorii anunţaţi de ministrul Carmen Dan care trebuiau să vestească Naşterea Domnului, aşa cum ordonase, preferând să-i colinde pe săteni la Crăciun nu şi la Înviere.
Sunt şi alte minuni prin comuna Vlăsâneşti dar mă opresc aici pentru că va veni şi sărbătoarea Înălţării Domnului care va trebui şi ea onorată cu câteva astfel de minuni care îşi au izvorul în politica ce va rămâne de neuitat a PSD-ului.
Mă simt dator a explica şi de unde i se trage lui Trufin porecla de Papalete. Spun sătenii că înainte de a fi primar, social-democratul Lucian Trufin era tractorist precum şi liberalul Verginel Gireadă. Numai că Gireadă din primar a ajuns deputat, Trufin fiind ceva mai norocos, ajungând senator. În zilele când nu conducea tractorul Trufin cânta la acordeon pe la cumetrii şi alte distracţii. La una din cumetrii, un invitat i-a strigat lui Trufin: „Mă Papalete, zi-i una mai săltăreaţă!”. De atunci Papalete i-a rămas numele.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Bancul zilei: Înt6rebare încuietoare
Horoscopul zilei de 10.04.2018
Inspecția Judiciară: Am avut un protocol care nu mai este în vigoare de la începutul anului 2017
Ministrul Finanțelor a aprobat ca angajații unui Minister care nu mai există să ia banii înainte de Paște
Deputatul Cătălin Rădulescu, condamnat definitiv pentru corupție
: Protocoalele SRI cu instituţii din sistemul judiciar, un act de poliţie politică. Voi propune ca toate dosarele penale întocmite după 2009 să fie rejudecate
Belşugul gunoaielor şi sărbătoarea Paştelui
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă