Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Învăţământ
Alune americane
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
34773
De la 07 Ianuarie 2003
92435818

Mircea Diaconu poate candida la alegerile europarlamentare,

  • 9 April 2014, 23:00
Mircea Diaconu poate candida la alegerile pentru Parlamentul European, a decis definitiv, miercuri, Curtea de Apel Bucuresti (CAB), care a mentinut decizia luata in acest sens de Tribunalul Bucuresti, informeaza Mediafax.
Mircea Diaconu a declarat, intr-o interventie telefonica la Antena 3, ca nu se va intoarce in PNL. "Am strans aceste semnaturi ca independent, nu ma intorc in PNL", a spus el.
Tribunalul Bucuresti admisese, sambata, contestatia lui Mircea Diaconu privind candidatura sa ca independent la alegerile europarlamentare, dupa ce Biroul Electoral Central i-a respins candidatura. Decizia tribunalului a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti de Agentia Nationala de Integritate.
In motivarea deciziei de admitere a contestatiei, judecatorii de la Tribunalul Bucuresti au apreciat ca fiind "lipsit de claritate" si "imprecis" textul art. 25 alin. (2) din Legea nr. 176/2010, care stipuleaza: "Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la data incetarii mandatului". In opinia Tribunalului Bucuresti, Mircea Diaconu nu mai poate ocupa functia de senator, care, ca functie eligibila, nu este identica cu cea de europarlamentar. Judecatorii au luat in calcul si jurisprudenta CEDO, care a stipulat ca un text de lege imprecis opereaza in favoarea "titularului dreptului supus interdictiei, respectiv dreptul de a fi ales".
"Retinand ca functia eligibila ocupata anterior de contestator a fost aceea de senator in Parlamentul Romaniei, iar candidatura sa vizeaza nu aceeasi functie eligibila, respectiv aceea de parlamentar european, tribunalul constata ca nu este incidenta teza a II-a a disp.art.25 alin. (2) din legea nr. 176/2010, retinuta de Biroul Electoral Central prin Decizia criticata", se mai arata in motivarea judecatorilor.
Mircea Diaconu a atacat in instanta hotararea BEC prin care i s-a respins candidatura la alegerile pentru Parlamentul European, motivul invocat de Biroul Electoral Central fiind acela ca are interdictie sa ocupe o functie eligibila. "La momentul depunerii candidaturii, Mircea Diaconu se afla in perioada de interdictie a ocuparii unei functii eligibile", releva motivarea deciziei BEC. BEC a avut in vedere raportul Agentiei Nationale de Integritate privind starea de incompatibilitate in care s-a aflat Mircea Diaconu ca urmare a exercitarii concomitente a demnitatii de senator si a functiei de director-manager al Teatrului C.I. Nottara.
"Avand in vedere caracterul obligatoriu al Deciziei nr. 3104/2012 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie irevocabile care trebuie respectata atat de catre cetateni, cat si de autoritati publice, inclusiv de BEC, observand prevederile art. 25, alin 2 din Legea nr. 176/2010 cu modificarile si completarile ulterioare, vazand faptul ca, potrivit limbajului comun - in conditiile in care legiuitorul nu defineste aceasta sintagma - prin 'functie eligibila' se intelege 'functie care poate fi aleasa' - conform Dictionarului Explicativ Roman - in aceasta categorie intrand si functia de parlamentar european (...) BEC respinge candidatura independenta a lui Mircea Diaconu", preciza BEC. Pe 26 martie, Agentia Nationala de Integritate a informat BEC ca Mircea Diaconu nu indeplineste conditiile legale pentru validarea candidaturii pentru Parlamentul European.
"Mircea Diaconu se afla sub interdictia expresa prevazuta de lege pentru a ocupa o functie eligibila, cum este functia de europarlamentar, mandatul de senator al acestuia fiind tot o functie eligibila, incetand de drept prin efectul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile prin care s-a stabilit starea de incompatibilitate.
Or, in cazul de fata, Mircea Diaconu a fost declarat ca fiind incompatibil, printr-un act administrativ mentinut prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, aspect care face ca acesta sa intre sub incidenta dispozitiilor art. 14 alin (1) lit. c) din Legea nr. 33/2007 si pe cale de consecinta acesta nu indeplineste o conditie de fond pentru a putea candida la alegerile pentru Parlamentul European", sustinea ANI. In opinia ANI, o eventuala decizie de validare a candidaturii lui Mircea Diaconu ar fi de natura sa incalce principiile suprematiei interesului public si integritatii in exercitarea functiei publice.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat pe 18 martie ca Diaconu a fost scos din lista partidului pentru europarlamentare dupa ce liberalii au luat act de comunicatul ANI si sentinta ICCJ referitoare la incompatibilitatea acestuia.
A doua zi, Mircea Diaconu a demisionat din partid si a declarat ca intentioneaza sa candideze ca independent la alegerile pentru Parlamentul European. El si-a depus candidatura la europarlamentare pe 26 martie in calitate de independent. Diaconu a mentionat ca a strans peste 125.000 de semnaturi de sustinere a candidaturii sale.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei
Bancul zilei: Dorinţa lui Mazăre
Reţeta zilei: Escalop de porc cu sos de ciuperci
Deficitul balanţei comerciale din februarie 2014: 1,4 miliarde lei
Distrugătorul USS Donald Cook ajunge joi în Marea Neagră
SUA si UE se pregătesc pentru etapa a treia a sancţiunilor împotriva Moscovei
sunt vizate băncile şi companiile energetice ruseşti
Guvernul a modificat Legea Educaţiei în favoarea unei categorii de profesori
Mii de pachete de ţigări de contrabandă ascunse în căruţă, sub vreascuri
DNA: Mihail Vlasov, trimis in judecată pentru trafic de influenţă
Alune americane
Vadim Tudor poate candida la alegerile europarlamentare
SUA: Mai mulţi elevi au fost înjunghiaţi într-un liceu din apropiere de Pittsburg
Europarlamentarii PDL ii cer "socialistulului" Martin Schulz să demisioneze
Adio, şandramalelor lui Portariuc!
Ioan Rotundu
Radu Mazăre va fi cercetat ăn stare de libertate
Preşedintele CJ, Adrian Duicu, şeful IPJ şi liderul PSD Orşova rămân în arest
Adunarea parlamentară a Consiliului Europei analizează sancţiuni pentru delegaţia Rusiei
Botoşani/Frumuşica: Cum poţi face dintr-o afacere modestă una prosperă
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă