Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3283
De la 07 Ianuarie 2003
122888932

Mitropolia Iaşi nu vrea cimitir privat la Botoşani

  • cerinţa Mitropoliei este împotriva libertăţii mediului de afaceri
  • 27 December 2012, 23:00
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei nu doreşte cimitir privat la Botoşani. Pe adresa Primăriei a fost primită din partea mitropolitului, Înalt Presfinţitul Teofan, o solicitare prin care se cere anularea certificatului de urbanism eliberat unei persoane private care vrea să înfiinţeze un cimitir la Botoşani. Adresa a ajuns la Primărie în cursul săptămânii trecute.
„Există un certificat de urbanism eliberat şi am primit o scrisoare de la mitropolitul Moldovei ÎPS Teofan să anulăm acest certificat. În legislaţie, am verificat, nu există un act normativ care să prevadă interzicerea unei asemenea iniţiative private. În adresă nu sunt specificate şi motive clare care au dus la această solicitare”, a spus Viorel Iliuţă.
Având în vedere situaţia delicată, viceprimarul a solicitat un punct de vedere a compartimentului juridic şi a celui de urbanism. „Nu cred că ar trebui din punctul meu de vedere să fie restricţionat accesul la aşa ceva. Este o opinie personală, nu este luată o decizie la nivelul Primăriei, am cerut un punct de vedere la jurişti şi la urbanism pentru a vedea care este poziţia Primăriei”, a menţionat viceprimarul municipiului.
Solicitarea Mitropoliei Iaşilor este în contradicţie cu reglementările europene privind libertăţile mediului de afaceri şi libera concurenţă de piaţă. Monopolul pe care vrea Mitropolia să-l imnpună asupra administrării cimitirelor este şi în contradicţie cu legislaţia internă na României, cimitirele fiind obiect de drept public şi sunt în administrarea statului prin unităţile administrative teritoriale. Dacă Primăria Botoşani va da curs cererii Mitropoliei, riscă să se aleagă cu un proces costisitor care se poate solda cu daune materiale în favoarea solicitantului cimitirului privat.
Să mai consemnăm şi faptul că cererea Mitropoliei este o imixtiune în actul de administraţie al statului, ceea ce este în totală contradicţie cu prevederile constituţionale, Biserica neavând statut de instituţie a statului. (Adrian Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Leac pentru insomnie
De la lovituri cauzatoare de moarte la omor calificat
Distracţia Primăriei Botoşani din noaptea de Revelion
Chef de Crăciun cu etnobotanice
Anul 2013 semne bune are pentru medicii de familie
Dorohoi: Spitalul municipal îşi completează echipa de conducere
Furturile în şcoli, combătute cu materiale informative
Crăciun înflăcărat pentru pompierii botoşăneni
Pensionarii se înghesuie la Revelionul primăriei
Cacealmeaua lui Ponta cu demiterea : Macaleţi rămâne prefect
Drăguşeni : Anul 2013 începe cu alegerea primarului
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog