Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Mondene
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4909
De la 07 Ianuarie 2003
122890558

Miza geostrategică a Marii Negre, subiect de dezbatere la Paris

  • 4 June 2008, 23:00
O dezbatere de inalta tinuta, pe tematica geopolitica a Marii Negre, a fost organizat marti 3 iunie de catre Ambasada Romaniei la Paris, se arata intr-un comunicat al Ambasadei primit pe adresa redactiei Romanian Global News. Evenimentul a fost deschis de catre ambasadorul Romaniei in Franta, Teodor Baconschi, care a transmis mesajul presedintelui Traian Basescu catre participanti, accentuand asupra rolului esential al regiunii Marii Negre in arhitectura de securitate a Uniunii Europene . Ambasadorul a subliniat, in continuare, importanta strategica a Marii Negre, care depaseste cadrul celor sase state riverane, avand o miza semnificativa in contextul Europei orientale si balcanice, precum si al regiunii mediteranene si al spatiului caucazian. El a precizat pozitia Romaniei in privinta cooperarii diplomatice, economice si militare din zona Marii Negre, subliniind eforturile tarii noastre pentru construirea unei politici de stabilitate, colaborare si prosperitate in spatiul pontic si in zonele conectate economic din aria mediteraneana.
Din partea oaspetilor francezi, a vorbit, in deschidere, Emmanuel Dupuy, presedinte al l'Institut Prospective et Securite en Europe (IPSE), care a felicitat Ambasada Romaniei la Paris pentru organizarea acestui eveniment, prezentand importanta geostrategica si militara a cooperarii din regiunea Marii Negre. Dezbaterile au fost moderate de catre reputati specialisti in domeniu: contra-amiralul Jean Dufourcq, director de cercetare la Centre d’Etudes et de Recherches de l’Ecole militaire) si contra-amiralul Georges Girard, redactor sef al revistei Defense Nationale et securite collective.
Masa rotunda s-a desfasurat pe parcursul a patru ore, timp in care au luat cuvantul cercetatori romani si francezi, printre care Arnaud Kalinka (pe tema situatiei din Republica Moldova si Transnistria), Gaidz Minassian (despre conflictele inghetate din Caucazul de Sud, amenintari asupra stabilitatii regionale si globale), Serban Cioculescu (o analiza romaneasca asupra conflictelor inghetate), Liviu Muresan (Securitate energetica si protectie a infrastructurilor critice), Philippe Sebille-Lopez (Miza hidrocarburilor in regiune), Ronald Hatto si Odette Tomescu (Spre o strategie atlantica pentru Marea Neagra: provocari si oportunitati), Antony O’Sullivan (Cresterea investitiilor si a competitivitatii in tarile din zona Marii Negre), Colm Foy (Securitatea umana in regiunea Marii Negre: concluzii ale « Perspectivelor economice in Asia centrala si in regiunea Marii Negre »). Sinteza dezbaterilor a fost realizata de catre Pierre Verluise, director de studii la Colegiul de Aparare Interarme si director al Diploweb.
Discutiile, extrem de bine documentate si de animate, au avut loc la Palatul Behague, in fata unui public numeros si avizat. Au participat personalitati din mediul academic francez, cercetatori din institute europene in domeniul geopoliticii si relatiilor internationale, inalti functionari din ministerele franceze de Externe, ale Apararii, Internelor si Economiei, reprezentanti ai marilor companii cu interese in domeniul energiei (Gaz de France, Total France), think-thank-uri preocupate de problemele securitatii internationale in regiunea Marii Negre. In discutiile libere din final, numerosi participanti si-au exprimat bucuria ca un astfel de eveniment a fost posibil, felicitand organizatorii pentru succesul actiunii. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Au dat banul, dar n-au primi ciolanul
Inspectorul Lăcătuş şi-a dat pe faţă arama de dictator comunist
el este acuzat că a jignit şi umilit mai multe cadre didactice
A murit din incompetenţa medicilor
ITM a dat iama printre agenţii economici aflaţi în neregulă
Mizează pe cartea românismului pentru a câştiga şi alegerile din 2009
Este un primar fericit, are tot ce-i trebuie!
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CXXVIII)
(Ioan Rotundu)
Costel Busuioc şi albumul său de debut
Iredentiştii maghiari ameninţă cu acţiuni tip „Kosovo“ în Ardeal
Autorităţile de la Chişinău doresc sa creeze o naţiune de homo sovieticus
Confirmă declaraţiile antiromâneşti ale lui David Kramer
De ziua Mediului, MMDD te invita sa stingi lumina!
Jugaru încheie sezonul cu arestări şi jafuri
Jandarmeria ne informează
Program Tele'M Botoşani joi, 5 iunie
„Eroi au fost, eroi sunt încă”
Câmpanu îl temperează pe Onişa
Un impresar din Petesburg interesat de actorii botoşăneni
Teatrul Vasilache aşteaptă forţe proaspete
PD-L-ul este sfătuit să lase la o parte bocetul să accepte că mai sunt şi alţii
Se anunţă sancţiuni pentru liberalii mai leneşi
Liberalii asigură că Ţurcanu e numai bun de vicepreşedinte pentru CJ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog