Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4818
De la 07 Ianuarie 2003
123148813
pnl
Moartea unui contrabandist de ţigări

Execuţie în stil mafiot sau acţiune regulamentară?

  • Ioan Rotundu
  • 17 October 2021, 21:42
Despre contrabandistul de ţigări împuşcat în noaptea de 2 spre 3 octombrie, adică sâmbătă spre duminică, presa botoşăneană a scris ceea ce le-a transmis prin comunicat Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi prin Serviciul Teritorial al Botoşani, fără a fi curioşi să afle mai multe detalii asupra nefericitului eveniment.
Cum întreg evenimentul s-a consumat pe raza comunei Santa Mare şi cum în această zonă a Prutului se mai consumase un eveniment la Ilişeni, cele citite prin comunicatul oficial nu se potriveau nici cum cu geografia locului şi cu informaţiile mele despre cum se desfăşoară contrabanda de ţigări în sectoarele de frontieră de pe raza judeţului Botoşani.
Pentru a afla mai multe, am contactat telefonic o sursă care este bine familiarizată cu fenomenul contrabandei cu ţigări şi i-am cerut mai multe detalii. Răspunsul său a fost unul sec: <„A fost executat. Devenise periculos pentru poliţiştii de frontieră care supervizează contrabanda.”
Era greu de crezut ce mi s-a spus la telefon, aşa că că am mai contactat nişte surse. Mai toţi cei cu care am vorbit mi-au spus că a fost o răfuială între contrabandişti şi poliţişti pentru că nu s-au înţeles la bani.
Sâmbătă, 16 octombrie a.c. m-am deplasat în zonă. Deşi în comunicatul oficial nu s-a indicat numele contrabandistului, eu l-am aflat de la surse, aşa cum am aflat şi cine a fost ofiţerul de poliţie de frontieră care a tras un glonte în capul lui Gabriel Baltag din satul Bogdăneşti, comuna Santa Mare.
La Bogdăneşti am oprit la părinţii lui Baltag. De la mama sa )foto 1) nu am putut afla prea multe pentru că nu ştia nici ea cu ce se ocupa Gabriel şi ce cunoştinţe avea în rândul poliţiştilor de frontieră. Tatăl lui Gabriel i-a cerut fiului în mai multe rânduri să se abţină de la contrabanda cu ţigări, dar Gabriel l-a asigurat că lucrează în înţelegere cu poliţiştii de la Româneşti.
Cu sora lui Gabriel (foto 2), venită din Austria să-şi îngroape fratele, am, discutat mai mult. Cu ea am fost şi la cimitir, la mormântul fratelui (foto 3).
„Voi merge până în pânzele albe ca vinovatul care mi-a omorât fratele să răspundă pentru fapta sa” – s-a arătat hotărâtă sora lui Gabriel.
M-am deplasat şi la casa lui Gabriel şi am văzut noua casă care şi-o ridica. Familia susţine că îşi ridica casa pe banii obţinuţi din asociaţia agricolă pe care o întemeiase şi arendase terenuri agricole de la săteni. De altfel am putut vedea multe utilaje agricole. Sătenii îl considerau pe Gabriel om gospodar şi chiar era dat exemplu că la vrâsta lui de 28 de ani realizase multe lucruri bune şi utile.
M-am întrebat atunci, dacă Gabriel avea venituri consistente de pe urma asociaţiei sale agricole, de ce s-a implicat în contrabanda cu ţigări? Răspunsul aveam să-l aflu, nu de la familie, ci de la un fost contrabandist de ţigări din zonă care, spunea el, el, a reuşit să se pocăiască.
Cu bagajul de informaţii strâns de la părinţii lui Gabriel, de la sătenii cu care am dialogat, de la preot, m-a deplasat în localitatea Santa Mare pentru a localiza zona unde Gabriel a fost împuşcat. Şi aici am stat de vorbă cu cei de pe strada unde s-a produs drama, cu angajatul de la PECO, staţie de benzină aflată în apropiere. De la Santa mare m-a deplasat la Călăraşi, unde am primit noi informaţii de la persoane care cunosc ce se întâmplă în zonă la vreme de noapte.
Concluziile la care am ajuns le voi prezenta într-un reportaj pe care-l boi însoţi şi cu dialoguri filmate şi telefonice. Gabriel Baltag a dus cu el în mormânt (foto 3) multe secrete ale contrabandei cu ţigări. Poate că asta au şi dorit anumite persoane implicate!
În urma lui a rămas o soţie cu fetiţa de numai 2 ani şi o puzderie de proleme complicate care se cer rezolvate.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Când peştişorul de aur nu se pricepe la metafore
Horoscopul săptămânii 18 – 24.10.2021
O pată de ruşine pe frontispiciul Liceului Teoretic „Grigore Antipa”
Ioan Rotundu
Somaţie adresată primarului comunei Băluşeni
Jaf organizat asupra bugetului Primăriei Băluşeni
Ioan Rotundu
Moartea rânjeşte plăcut cu miros de tămâie şi agheasmă
Ioan Rotundu
Viceprimarul Delibaş aplică legea bâtei şi se exprimă buruienos
Ioan Rotundu
Moartea unui contrabandist de ţigări interpretată de cunoscători (II)
Ioan Rotundu
Dovezi ale corupției din poliție și justiție
Anunt angajare
Pescarul Nistor şi asociata sa Kashyap au pierdut lupta cu familia Popa
Comisarul de poliţie judiciară Stelian Stratulă a demontat minciunile lui Nistor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog