Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
9765
De la 07 Ianuarie 2003
108426613

Moaştele Sfinţilor Sila, Paisie şi Natan de la Sihastria Putnei la Schitul Orăşeni

  • 4 August 2013, 23:00


 
În dimineaţa zilei de 6 august 2013  pe „Taborul Botoşanilor“ de la Schit Orăşeni
vor fi aduse, în dar, de la Sihăstria Putnei  Sfintele Moaşte ale Sfinţilor Sila, Natan şi Paisie.
În judeţul Botoşani, pe locul în care se află astăzi aşezarea Schit Orăşeni, a existat una dintre cele mai vechi vetre pustniceşti din nordul Moldovei. Sihaştrii anilor 1700 s-ar fi nevoit aici, în rugăciune, lăsând comunităţii de astăzi o  bisericuţă de lemn, administrată astăzi cu acelaşi „dor de Dumnezeu” ca cel al sihaştrilor, de părintele Ungureanu.
Documentele istorice arată că după anul 1760, aici, la numai 7 kilometri de târgul Botoşanilor, în coasta pădurii Voronei, s-au nevoit schimonahi despre care se crede că ar fi fost ucenici sau cunoscuţi ai Sfântului Cuvios Paisie Velicicovschi.  
„Pe aceste locuri nu exista sat. Aici s-a format cea mai veche sihăstrie din partea de sus a Moldovei, de către călugării alungaţi de ţarul Petru cel Mare din Rusia, care devenise ostil Ortodoxiei. După anul 1720, pustnicii, fiind mai în vârstă, s-au retras şi aici au venit maici. De la acestea s-a păstrat şi numele satului ce s-a închegat în jurul schitului - Schit Maici, azi Schit Orăşeni“, explică pr. Ioan Ungureanu, parohul Bisericii „Schimbarea la Faţă“ din Schit Orăşeni.
Ieroschimonahul SILA a fost cel mai renumit egumen al Sihăstriei Putnei. Era originar din judeţul Botoşani. Primii ani de ucenicie i-a făcut la Schitul Orăşeni din apropiere. Apoi, râvnind o viaţă duhovnicească mai înaltă, în anul 1712, a fost călăuzit de Duhul Sfânt să meargă la Schitul Sihăstria Putnei. Pe hrisovul descoperit în mormântul Sfântului Sila, hrisov păstrat în Muzeul Mănăstirii Putna, scrie: „Am plecat din Schit Orăşeni la 12 anişori (1712), pentru că mi-a murit stareţul, ieroschimonahul Ghedeon”.
Timp de 30 de ani, acest neobosit sihastru a fost iconom al Sihăstriei Putnei, împlinind cu frică de Dumnezeu această ascultare. Că neavând schitul nici un fel de avere, se întreţinea numai din mila credincioşilor. Răposând egumenul Dosoftei în anul 1753, Cuviosul Sila a fost ales părinte duhovnicesc al Sihăstriei Putnei. Cuviosul Sila era şi un vestit duhovnic căutat de mulţi credincioşi de prin sate, precum şi de monahi, sihaştri, egumeni şi arhierei. Pe toţi îi povăţuia cu înţelepciune pe calea mântuirii, nici descurajându-i, nici în nepăsarea sufletească lăsându-i. După 70 de ani de nevoinţă duhovnicească în Schitul Sihăstria Putnei, Cuviosul Sila a pus egumen în locul său pe ieroschimonahul Natan, iar el şi-a dat sufletul cu pace în mâinile Domnului, în anul 1781.
Sfântul Cuvios Sila este cel de-al treilea sfânt al Botoşanilor, după Sfântul Ioan Iacob Hozevitul şi Sfântul Cuvios Onufrie de la Vorona.Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mascarada comasării
Horoscop
Beţivul din fire n-are kecuire
Costiţă şi ospătar… de porc
666 în PSD Botoşani
De ce, în cazul CEC-ului fals n-a fost sesizat Parchetul?
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă