Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Anunţuri
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8086 lei
1 USD = 4.3072 lei


Număr accesări
Astăzi:
5260
De la 07 Ianuarie 2003
74780961

Modalităţi de obţinere a cetăţeniei italiene

  • 22 July 2008, 23:00
Pot depune cerere pentru obtinerea cetateniei italiene strainii extracomunitari care au resedinta de cel putin 10 ani pe teritoriul statului italian, cetatenii comunitari cu resedinta legala de cel putin 4 ani pe teritoriul italian; apatrizii sau persoanele care au obtinut azil politic si au resedinta legala de cel putin 5 ani pe teritoriul italian, strainii ai caror parinti, sau unul din ascendenti in linie directa de gradul doi (bunicii) au fost cetateni italiani prin nastere sau care s-au nascut pe teritoriul italian si, in ambele cazuri, au resedinta legala ce del putin trei ani; strainii ajunsi la majorat adoptati de un cetatean italian, care au resedinta legala pe teritoriul italian de cel putin 5 ani calculati de la adoptie; strainii care au prestat servicii, chiar si peste hotare, pentru cel putin 5 ani, fiind angajati ai statului italian; strainii casatoriti cu un cetatean italian daca au resedinta legala in Italia de cel putin 6 luni de la data casatoriei, sau daca au trecut cel putin trei ani de la casatorie, daca sotii traiesc peste hotare.
Incepand cu 1 ianuarie 2007, cetatenii romani pot solicita cetatenia italiana daca au resedinta legala in Italia de cel putin 4 ani, avand in vedere ca li se aplica dispozitiile privitoare la cetatenii comunitari.
Acte necesare: certificat de nastere, libretul de familie (pe site-ul Prefecturii din Roma se precizeaza ca poate fi suficienta o autocertificare.), cazier judiciar romanesc (pe site-ul Prefecturii din Roma se precizeaza ca in cazul cetatenilor comunitari poate fi suficienta o autocertificare.), cazier judiciar italian “certificato penale dell'autorità giudiziaria italiana/certificato dei carichi pendenti” (pe site-ul Prefecturii din Roma se precizeaza ca poate fi suficienta o autocertificare), certificat istoric de resedinta “certificato storico di residenza” (pe site-ul Prefecturii din Roma se precizeaza ca poate fi suficienta o autocertificare.), certificat de casatorie/extras din registrul de casatorii “estratto per riassunto del registro dei matrimoni” + certificat de cetatenie pentru sotul cetatean italian, doar pentru cei care solicita cetatenia intrucat sunt casatoriti cu un cetatean italian, act de identitate valabil, carta di soggiorno/atestatul de sedere eliberat de primarie, copie declaratii de venit pe ultimii trei ani si timbre fiscale (marca da bollo).
Toate documentele romanesti trebuie sa fie traduse in italiana si legalizate (daca sunt traduse si legalizate in Romania trebuie sa poarte si apostila conform Conventiei de la Haga), cu exceptia actelor de identitate. Documentele trebuie prezentate de solicitant, personal, in original si in fotocopie. Nu pot fi transmise prin posta. Autoritatile competente isi rezerva dreptul de a solicita si alte documente.
Documentatia se depune la biroul consular din tara de resedinta, daca solicitantul are resedinta peste hotare sau la biroul din cadrul Prefecturii de resedinta, daca solicitantul are resedinta in Italia
In termen de cel mult 6 luni de la comunicarea decretului prin care este acordata cetatenia, soliticitantul trebuie sa depuna juramant de credinta Republicii Italiene obligandu-se sa respecte Constitutia si legile statului italian, informeaza Realitatea din Italia. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ministrul italian de interne vrea expulzări în 48 de ore fără acordul judecătorilor
Vizita Ambasadorului României în Canada la românii din Saskatchewan
Trei români au fost primiţi de către ministrul de interne al Italiei
Arestaţi la domiciliu
Noi controale pe capul medicilor de familie
Şmecheriile practicate de patroni cu salariaţii angajaţi pe subvenţie
Program Tele'M Botoşani miercuri, 23 iulie
Îşi motivează absenţele de la lucru cu certificate medicale îndoielnice
Logică de profesoară blondă
Horoscop
Italia oferă salarii mari pentru o anumită profesie
Drame HIV/SIDA ştiute doar de medici
Despre onorarea reţetelor compensate Oprişanu are părerea sa
Comentariul comentariilor (CLI)
(Ioan Rotundu)
Vrerea lui Ţâbuleac nu este şi cea a consilierilor judeţeni
noul preşedinte vrea să aibă la dispoziţie cinci consilieri personali
A investit aproximativ 60.000 lei în şantierul arheologic de la Vorniceni
piese de ceramică de acum 5 – 6 mii de ani, descoperite la Vorniceni, vor fi expuse la Vatican şi în Polonia
Guvernanţii îşi aduc aminte de săracii Botoşanilor
Rapsozii Botoşanilor vor urca pe scena Festivalul „Cerbul de Aur”
Vor şti poliţiştii să utilizeze calculatorul, sau îl vor lăsa în cutie?
Gheorghe Sorescu trece azi prin proba de foc
S-a săturat de incompetenţii de la CAS
Porcăieli ca la uşa cortului
Ioan Rotundu
Anunţ important!
Deşi Drăguş se crede profesor, Ţurcanu şi Conţac nu vor să-i fie elevi
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă