Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17247
De la 07 Ianuarie 2003
122877314

Modificarea Legii ANI a lui Florin Iordache, prin care inceteaza interdictiile aplicate parlamentarilor pana in 2013, adoptat de Senat.

  • Merge la promulgare/ Florina Presada: "A venit Mos Gerila la PSD"
  • 18 December 2017, 23:00
Comisia juridica a Senatului a votat un raport de admitere, luni, pentru controversata propunere legislativa initiata de deputatul PSD Florin Iordache de modificare a Legii ANI, conform careia interdictiile aplicate deputatilor si senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare intocmite de Agentia Nationala de Integritate si care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese in perioada 2007 - 2013 inceteaza de drept, pe care insa a modificat-o printr-un amendament al unui senator PSD ca sa fie clar ca se aplica doar parlamentarilor.
UPDATE 19.45 Proiectul a fost votat de plenul Senatului - au fost 77 voturi "pentru" si 39 "impotriva". Dupa ce legea a fost adoptata, senatoara USR Florina Presada a luat cuvantul pentur a sublinia faptul ca "Mos Gerila a venit la PSD". Claudiu Manda, care conducea sedinta, i-a taiat microfonul cand aceasta le cerea senatorilor direct vizati de aceasta modificare sa vina sa isi ia cadourile.
Articolul reformulat de senatorul PSD Marian Pavel şi acceptat de Comisia juridică prevede că "interdicţiile aplicate persoanelor care au avut calitatea de senator şi/sau deputat în oricare dintre mandatele cuprinse în perioada 2007 - 2013 în temeiul articolului 25 pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenţia Naţională de Integritate şi care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictual de interese în exercitarea oricăruia dintre mandatele de senator şi/sau deputat în perioada 2007 - 2013, până la intrarea în vigoare a Legii 219/2013 pentru modificarea şi completarea Legii 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, încetează de drept".
De asemenea, comisia a eliminat amendamentul adoptat de Camera Deputaţilor la art. 25, potrivit căruia "persoana eliberată sau destituită din funcţie potrivit prevederilor actuale sau faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate".
Astfel, art. 25 alin 2 ramane in forma in vigoare:
(2) Persoana eliberata sau destituita din functie potrivit prevederilor alin. (1) sau fata de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica ce face obiectul prevederilor prezentei legi, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de 3 ani de la data eliberarii, destituirii din functia ori demnitatea publica respectiva sau a incetarii de drept a mandatului. Daca persoana a ocupat o functie eligibila, nu mai poate ocupa aceeasi functie pe o perioada de 3 ani de la incetarea mandatului. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de 3 ani opereaza potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate.
Proiectul era pe ordinea de zi a plenului Senatului de luni, insa acest plen a fost intarziat de plenul comun pentru dezbaterile pe buget si cel mai probabil proiectul va fi votat marti.
ANI a avertizat, pentru Romania Curata, inainte ca aceste modificari sa fie votate, ca proiectul de lege ar putea avea efecte devastatoare asupra cazuisticii ANI. Practic, toate cazurile Agentiei Nationale de Integritate - acolo unde nu s-a ajuns deja la sentinte definitive sau la aplicarea de sanctiuni - ar putea fi anulate. E vorba de 675 de cazuri de parlamentari, primari, presedinti de consilii judetene si consilieri.
Printre potentialii beneficiari ai schimarilor legislative se numara parlamentarii Serban Mihailescu, Liviu Harbuz, Steluta Cataniciu, Marin Anton, Hubert Thuma, Anghel Stanciu, Iulian Iancu, Ion Calin, Ion Mociolaca, Emanoil Savin, Cornel Resmerita si fostii parlamentari William Branza, Petru Calian, Mihaita Calimente, Catalin Croitoru, Relu Fenechiu, Mircia Giurgiu, Laurentiu Nistor, Daniel Oajdea sau Madalin Voicu.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Oficial: inca 2.297 de infractori vor iesi din inchisori ca urmare a legii recursului compensatoriu
Legea privind stabilirea plafonului maxim al indemnizatiei pentru cresterea copilului la 8.500 de lei,
promulgata de presedintele Iohannis
Primaria Sectorului 1 a mai alocat 10 milioane de lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului,
dupa alte 10 milioane luna trecuta
Sectia pentru procurori a CSM a anulat actiunea disciplinara a Inspectiei Judiciare impotriva procurorilor DNA
care au anchetat modul in care s-a adoptat OUG 13
China si Rusia lucreaza in detrimentul intereselor Statelor Unite
Cea mai grea iarna. Ce urmeaza
Premiera in justitie: Protest tacut al magistratilor in Cluj, Constanta, Brasov, Galati, Braila, Olt si Botosani
Sute de magistrati din Bucuresti au protestat pe treptele Palatului de Justitie
Istoricul militar dr. Sergiu Balanovici a primit un prestigios premiu
Bancul zilei: Plăceri religioase
Horoscopul zilei de 19.12.2017
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog