Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
3644
De la 07 Ianuarie 2003
114932225

Modificări importante ale Codului Muncii:d

  • e la definirea muncii nedeclarate la încheierea contractului individual de muncă/ Vezi în text documentul oficial
  • 12 April 2018, 23:00
În urmă cu două zile a apărut în Monitorul Oficial Legea nr. 88/2018, care aduce noi obligații privind respectarea legislației muncii, respectiv modifică Codul muncii adoptat prin Legea nr. 53/2003 cu modificări ulterioare. O primă modificare a reprezintă definirea muncii nedeclarate, iar o alta vizează încheierea contractului individual de muncă.
Munca nedeclarată reprezintă:
primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii;
primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţi.
O altă modificare o constă încheierea contractului individual de muncă. Aceasta se încheie în baza consimţământului părţilor, în formă scrisă, în limba română, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii de către salariat. Obligaţia de încheiere a contractului individual de muncă în formă scrisă revine angajatorului.
Anterior începerii activităţii, contractul individual de muncă se înregistrează în registrul general de evidenţă a salariaţilor, care se transmite inspectoratului teritorial de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii.
Angajatorul are obligaţia de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, şi de a supune controlului inspectorilor de muncă această evidenţă, ori de câte ori se solicită acest lucru.
Pentru salariaţii mobili şi salariaţii care desfăşoară muncă la domiciliu, angajatorul ţine evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat în condiţiile stabilite cu salariaţii prin acord scris, în funcţie de activitatea specifică desfăşurată de către aceştia.
Zilele libere pentru persoanele aparţinând cultelor religioase legale, altele decât cele creştine, se acordă de către angajator în alte zile decât zilele de sărbătoare legală stabilite potrivit legii sau de concediu de odihnă anual.
Notă: Legea nr. 88/2018 sancționează angajatorii cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană cu care acesta nu are încheiat un contract de muncă, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.
Cu amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei se sancționează și angajatorii care primesc la muncă una sau mai multe persoane fără transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii, precum și primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în perioada în care acesta/aceştia are/au contractul individual de muncă suspendat.
Primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariaţi în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parţial se sancționează cu amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană astfel identificată, fără a depăşi valoarea cumulată de 200.000 lei.
Contravenientul poate achita, în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din amenda, inspectorul de muncă făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal.
În cazul constatării săvârşirii uneia dintre faptele prevăzute mai sus, inspectorul de muncă dispune măsura sistării activităţii locului de muncă organizat, supus controlului, în condiţiile stabilite în procedura de sistare elaborată de Inspecţia Muncii şi aprobată prin ordin al ministrului muncii şi justiţiei sociale.
Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenţionale, în condiţiile legii, şi numai după ce a remediat deficienţele care au condus la sistarea activităţii prin încheierea contractului individual de muncă, transmiterea elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidenţă a salariaţilor sau, după caz, încetarea suspendării contractului individual de muncă şi prezentarea documentelor care dovedesc plata contribuţiilor sociale şi a impozitului pe venit aferente veniturilor salariale care se cuvin lucrătorului pentru perioada în care a prestat activitate nedeclarată. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Bența.
Reluarea activităţii cu încălcarea dispoziţiilor de mai sus constituie infracţiune şi se sancţionează cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Spaima călugăriţei
Horoscopul zilei de 13.04.2018
Trei scurte precizări pentru doamna ministru Olguța Vasilescu
Revista 22: Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, Cornel Nistorescu și Dorel Abraham, pe lista colaboratorilor Direcției Securității Statului
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, se întâlnește cu șefa DNA
Victor Ponta: Revoluția fiscală, o idioțenie
Rata anuală a inflației a ajuns la 5% în martie,
cel mai mare nivel din iunie 2013 până acum
Viorica Dăncilă: 30 aprilie va fi zi liberă pentru salariații din sectorul public
Emmanuel Macron: Avem dovada că arme chimice au fost folosite de regimul sirian în Douma
China in zece cuvinte: De la Revolutia culturala la boomul economic
Țigările electronice și dispozitivele pentru fumat care încălzesc tutunul, interzise în spațiul public
Directorii SRI, SIE, STS și SPP - un singur mandat care să nu depășească 4 ani
Inflația - inamicul nevăzut al Guvernului și al BNR- a urcat la 5%.
Ce înseamnă asta pentru fiecare dintre noi și de ce ar trebui să ne îngrijorăm?
Eugen Teodorovici anunță că statul vrea să creeze ”concurență în zona de pensii”:
Vrem să oferim randamente poate mai bune decât o face zona privată
Din 20 mai talonul mașinii se suspendă automat odată cu expirarea ITP-ului.
George, nepotul lui Jean Goilav, a revendicat ce-a mai rămas din moşia Rânghileşti
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă