Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
1658
De la 07 Ianuarie 2003
79971440

Modificări şi completări la ordonanţa privind procedura aprobării tacite

  • 23 August 2007, 23:00
Guvernul a aprobat printr-un proiect de Lege, o serie de modificări şi completări ale Ordonanţei de Urgenţă nr. 27/2003 privind procedura aprobării tacite.
Decizia a fost luată pentru a permite clarificarea domeniului de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă, în vederea urgentării procesului de eliberare a autorizaţiilor din diferite domenii.
Proiectul de Lege conţine, în anexă, lista autorizaţiilor, avizelor, permiselor şi licenţelor cărora le este aplicabilă procedura aprobării tacite, cu menţionarea termenului în care trebuie emise. Depăşirea termenelor menţionate implică incidenţa aprobării tacite.
Lista cuprinde autorităţile emitente, denumirea autorizaţiilor, precum şi termenul de eliberare prevăzut în actul normativ care reglementează autorizaţia. De exemplu, Comisia de licenţiere a depozitelor de cereale şi seminţe oleaginoase, care funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, va emite licenţele de depozit, în termen de 30 de zile de la depunerea cererii. Procedura aplicării tacite se aplică, de asemenea, certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, emise de Direcţia generală Autorizare şi Post-privatizare din cadrul Ministerul pentru IMM-uri, comerţ, turism şi profesii liberale, care trebuie emise în termen de 60 de zile.
Totodată, autorizarea agenţilor economici care desfăşoară activităţi de transport naval, aflată în competenţa Autorităţii Navale Române, se află sub incidenţa procedurii aplicării tacite. Acreditarea furnizorilor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, realizată de ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, în termen de 30 de zile, se supune aplicării tacite.
Autorizaţiilor de duty-free, eliberate în termen de 30 de zile, de către Ministerul Economiei şi Finanţelor, li se aplică procedura de aprobare tacită.
Actul normativ stabileşte că aprobarea tacită nu se aplică autorizaţiilor emise de autorităţile administraţiei publice în domeniul activităţii nucleare, a celor care privesc regimul armelor de foc, muniţiilor şi explozibililor, regimul drogurilor şi precursorilor, a autorizaţiilor în domeniul siguranţei naţionale, precum şi autorizaţiile care privesc instalaţiile mecanice sub presiune şi instalaţiile de ridicat supuse regimului special de autorizare conform prescripţiilor tehnice aplicabile.
Totodată, proiectul de lege precizează că autorităţile administraţiei publice cu competenţa de a emite autorizaţii au obligaţia de afişa, atât la sediul acestora, cât şi pe pagina de Internet, o serie de informaţii, precum: formularul cererii ce trebuie completată de solicitanţi, lista cu documentele necesare pentru obţinerea autorizaţiei, precum şi lista autorizaţiilor cărora li se aplică procedura aprobării tacite din domeniul de activitate al autorităţii respective. De asemenea, se pot elabora ghiduri privind procedura de autorizare şi constituirea documentaţiei care stă la baza emiterii unei autorizaţii.
Autorităţile administraţiei publice care emit autorizaţii au obligaţia de a furniza o copie cu informaţiile afişate la sediul instituţiilor sau pe pagina de web, la cererea oricărei persoane interesate.
În cazul în care un angajat desemnat să publice informaţiile sau să le furnizeze, la cerere, solicitanţilor refuză explicit sau tacit să-şi îndeplinească această obligaţie, acesta va fi sancţionat disciplinar pentru abatere.
La momentul depunerii cererii privind eliberarea autorizaţiei sau a cererii de reînnoire a acesteia, solicitantul va primi, în scris, din partea autorităţii administraţiei publice, pe lângă numărul şi data înregistrării cererii, şi informaţii exprese privind termenul legal de soluţionare a acesteia şi menţiunea dacă cererea respectivă este sau nu supusă aprobării tacite. Prin aplicarea acestei măsuri, se urmăreşte creşterea gradului de transparenţă şi informare a cetăţeanului.
O altă modificare a OUG nr. 27/2003 constă în reglementarea faptului că, în cazul în care autorizaţia nu este emisă în termenul legal, documentul eliberat prin care se confirmă faptul că nu a fost eliberată autorizaţie va ţine loc de autorizaţie în orice situaţie, inclusiv în faţa organelor de control, cu excepţia autorizaţiei care este validă numai în formă standard. De asemenea, a fost modificată prevederea actuală, în sensul că eliberarea acestui document este făcută de registratura autorităţii în cauză. În acest fel, registraturile au obligaţia de a păstra o evidenţă exactă a corespondenţei primite, cu precădere a celei referitoare la procedura aprobării tacite. Totodată, proiectul de Lege elimină obligativitatea participării procurorului la soluţionarea litigiilor în domeniul emiterii autorizaţiilor care intră sub incidenţa procedurii aprobării tacite. Decizia a fost luată în vederea reducerii participării procurorii în litigiile civile, obiectiv cuprins în Strategia de reformă a sistemului judiciar pe perioada 2005-2007.
Proiectul de Lege va fi transmis Parlamentului, spre dezbatere şi aprobare (B.G.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comportament politic confuz, nimic altceva
Ioan Rotundu
Horoscop
Obosiţi
Un spațiu comercial central și pretențios
Dany Ema a început lucrul în forţă
Încă un loc public de odihnă distrus
Un concurs pe ultima sută de metri
Flutur a luat pe cont propriu finalizarea lucrărilor la Sala Polivalentă
A fost finalizat studiul de oportunitate pentru grupul sanitar din parc
Punctul vamal Rădăuţi Prut va fi deschis oricum
Prefectul recunoaşte că nu poate pune lacăt pe şcoli
Rampă electrică la Prefectură
Conţac face un pas înapoi
Parlamentul de Botoşani se întruneşte luni
Actorii botoşăneni încep în forţă stagiunea
Suplimentare de fonduri pentru bolnavii de cancer
Pe hârtie, bolnavii sunt mulţumiţi de condiţiile din spitale
Discriminare vizibilă între cadrele didactice
Poliţiştii luptă împotriva accidentelor cu fluturaşi
Pieton accidentat pe trotuar
Minore accidentate de un poliţist de frontieră
Bandă de hoţi prinsă de poliţişti
Program TELE'M Botoşani, vineri, 24 august
Cuantumul subvenţiei pentru crescătorii de ovine şi de caprine
Modul în care se pot preleva probe biologice de la infractori şi persoanele suspecte
Modelul echipamentului pentru agenţii de pază din firmele specializate
Comunicat de presă
* pericolul dioxinelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă