Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7258
De la 07 Ianuarie 2003
122867325

Momentul de nebunie (real sau înscenat) al lui DSK poate duce la falimentul Greciei

  • 16 May 2011, 23:00
Cu un timing extraordinar de ironic vis-a-vis de criza datoriilor suverane, dar si (proportion gardees!) de articolul recent publicat despre relatia FMI–Romania , afacerea DSK a explodat in weekend pe toate canalele media. Faptele sunt cunoscute deja: Managing Director al FMI, fost ministru de finante al Frantei si probabil candidat prezidential, Dominique Strauss-Kahn a fost arestat sambata, 14 mai, la New York pentru presupuse multiple agresiuni sexuale asupra unei cameriste de la hotelul in care era cazat. In cele ce urmeaza va propun o serie de analize succinte, concentrate asupra principalelor consecinte economice ale acestei intamplari.
Previzibil, duminica, 15 mai, Board of Governors al IMF a emis un scurt comunicat in care afirma ca IMF ramane 100% functional si operational. Astazi, IMF l-a numit pe primul director adjunct, americanul John Lipsky, ca sef temporar.
Dl Lipsky este recunoscut si respectat ca un economist cu multa experienta, atat in sectorul privat (JP Morgan Chase, unde a fost printre primii mei sefi!), cat si Treasury (ministerul de finante al SUA), insa se afla in pragul retragerii din pozitia de la FMI si fusese convins cu greu sa stea pana la sfarsitul lui 2011. FMI are, bineinteles, planuri organizationale pentru astfel de situatii de urgenta si o echipa experimentata (supervizata, de altfel, de Dl Lipsky) care administreaza toate acordurile financiare in derulare. Din punct de vedere strict operational, impactul este neglijabil.
Problema majora a FMI este ca DSK a avut un rol proeminent si, in general, apreciat pozitiv in timpul crizei financiare, extinzand rapid dimensiunea fondurilor de urgenta alocate tarilor cu probleme. In plus, el a fost direct implicat in administrarea crizelor din Grecia, Irlanda si Portugalia, reusind sa navigheze cu abilitate in contextul politic complex al Uniunii Europene.
Abilitatea si influenta politica a lui DSK (precum si fluenta in limba germana) au influentat in mare parte politica de ajutorare nemijlocita si solidara a institutiilor europene fata de criza datoriilor suverane din zona euro. De altfel, DSK trebuia sa se intalneasca zilele acestea cu Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, precum si cu ministrii de finante europeni pentru a discuta situatia Greciei. In cele din urma, Nemat Shafik, numarul trei din FMI, a venit la intalnire, dar realitatea e ca nici el, nici Dl Lipsky nu sunt politicieni sau europeni, asa ca FMI este, in realitate, intr-o situatie delicata.
Complicand si mai mult situatia, o serie de tari in curs de dezvoltare au cerut imediat in mod public ca un potential viiitor inlocuitor al lui DSK sa nu mai fie european, asa cum era traditia nescrisa de la infiintarea FMI si pana in prezent. Cancelarul Merkel a fost nevoita sa raspunda rapid ca, desi intelege dorinta indreptatita a tarilor in curs de dezvoltare de a avea pe termen mediu un conducator al FMI din randurile lor, criza din zona euro indreptateste un european la acest post, daca este cazul. De altfel, aceasta dorinta nu este numai de natura politica, ci este provocata si de o oarecare ingrijorare ca resursele financiare si umane ale FMI, traditional dedicate rezolvarii de probleme in tari nedezvoltate, au fost deviate in zona euro.
O lupta prelungita pentru succesiunea FMI ar prelungi incertitudinea si, potential, adanci criza datoriilor suverane.
Trebuie tinut cont si de faptul ca BCE este si ea in plin proces de tranzitie – cu Guvernatorul Bancii Italiei, Mario Draghi, asteptat sa preia postul de Guvernator al BCE de la Jean Claude Trichet. Ca urmare a acestei mutari, Italia ar avea doi membri (din sase) in Executive Board si Franta nici unul.
Lorenzo Bini Smaghi, considerat un membru influent al Executive Board, nu are obligatia sa isi dea demisia, dar niciodata in istoria ECB o tara nu a avut mai mult de un reprezentant. In plus, Dl Bini Smaghi este un oponent public declarat al oricarei masuri de restructurare a datoriei suverane a Greciei, inclusiv extinderea scadentelor, sugerata recent ca o posibilitate de catre ministrul de finante al Germaniei, Wolfgand Schauble.
Grecia este actorul cel mai lovit de aceste evenimente neasteptate. Isi pierde un mare si influent suporter in DSK, in conditiile in care austeritatea de pana acum nu a produs suficiente rezultate si pietele asteptau un al doilea pachet de ajutorare. Procesul de acordare a unui astfel de pachet se incetineste substantial din cauza vacuumului de leadership de la FMI, precum si a disensiunilor din ECB si UE.
Momentan, curentul „dur” pare sa fie mai influent si Grecia va fi obligata sa aspreasca masurile de austeritate pentru a evita falimentul. In aceste conditii, va fi foarte interesant de observat rezultatul urmatoarei licitatii de obligatiuni de 3 luni pe care Grecia planuieste sa le emita pe 17 mai 2011.
Pietele de capital nu par foarte afectate: dupa o initiala abrupta cadere fata de USD, EUR a recapatat din terenul pierdut in cursul zilei de azi. Actiunile de pe principalele burse europene au refacut si ele din terenul pierdut si sunt pe un minus relativ mic. Indicele tehnic al volatilitatii a crescut surprinzator de putin. Momentan, pietele nu par foarte ingrijorate de aceste venimente.
Statistic (si filozofic vorbind), afacerea DSK s-ar putea incadra in categoria „black swan”. Asa-zisa lebada neagra este o metafora universal acceptata pentru un eveniment neasteptat (adica, cu o probabilitate foarte mica de intamplare), ale carui consecinte depasesc asteptarile majoritatii oamenilor.
Teoria spune ca activitatea economica si pietele de capital evolueaza in mare parte in baza unui consensus al asteptarilor. Cand un astfel de consensus este zguduit si modificat abrupt, consecintele sunt, de obicei, negative. Cu alte cuvinte, un moment de nebunie (real sau inventat) al lui DSK poate conduce la falimentul Greciei si la o noua criza globala!
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Scoţiană
Caricatura zilei
La Botoșani căldura nu se scumpește!
„Cu viaţa mea apăr viaţ a” şi-a desemnat câştigătorii
Mortalitatea infantilă este în creştere în judeţ
La Botoşani a sporit numărul angajaţilor
Şi-au luat adio de la gradaţiile de merit
Spitalele din Botoşani sunt sub emoţiile clasificării
Liberalii vor dona sânge
Un demnitar american la ferma lui Portariuc
Asistentul soţului şefei DSVA scapă basma curată
Adevărul e că nu se doreşte deocamdată o răspundere materială efectivă a magistraţilor
Alimentele vor fi inscripţionate cu buline colorate
SUA, foarte aproape sa intre in incapacitate de plata?
Obama avertizeaza ca o noa criza financiare "mai rea" se poate declansa
Sondajul comandat de Berceanu: USL- 53%, PDL- 19%, Partidul Poporului -11%
De ce a fugit atît de repede Strauss-Kahn la avion
un scenariu
New York: Dominique Strauss-Kahn rămâne în arest
Justiţia americană respinge eliberarea pe cauţiune
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog