Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7601 lei
1 USD = 4.2726 lei


Număr accesări
Astăzi:
424
De la 07 Ianuarie 2003
71571683

Moriştile primarului Câşlaru

  • 19 October 2007, 23:00
Într-o discuţie purtată anul trecut cu Dinu Câşlaru, primarul comunei Băluşeni, acesta povestea, printre alte “fantasmagorii” care, în timp, aveau să se transforme în investiţii şi obiective concrete, de intenţia sa de a repune pe picioare vechea staţie eoliană, cea de pe dealul care leagă centrul localităţii cu Băluşenii Noi, care nu mai este folosită de mai bine de un deceniu şi jumătate. Cum între timp, despre acest subiect nu am mai auzit nimic, la ultima întâlnire purtată cu primarul Câşlaru am reluat discuţia şi iată ce am aflat.
În regimul trecut, cam prin 1987-1988, la Băluşeni a fost montată o staţie eoliană cu o formă bizară, de satelit artificial, care injecta curent electric în sistemul naţional la o viteză mai mare a vântului de 5 metri/secundă. Staţia nu a funcţionat decât puţin timp fiindcă, pentru că datorită unor deficienţe de construcţie s-a înclinat axul principal. Atras de ideea reparării staţiei, primarul Câşlaru s-a adresat la începutul acestui an unor firme de specialitate din Grecia şi de pe vechiul continent.
Cea care s-a dovedit interesată şi care a trimis specialişti la faţa locului s-a dovedit a fi societatea româno-germano-austriacă SC “SIX” SRL cu sediul în Sibiu. Specialiştii firmei au venit în comună şi au fixat locurile viitorului parc de instalaţii eoliene care vor furniza energie sistemului naţional. Este vorba de 10 instalaţii moderne, care vor furniza câte câte 35 de kilowaţi fiecare, randament care, în lumea specialiştilor este considerat foarte bun. “Chiar dacă vechea instalaţie nu se mai poate reabilita, fiind vorba de un vechi sistem experimental de mult depăşit, realizat la Braşov, eu sunt foarte interesat de promisiunile făcute de specialiştii firmei. Aceştia au afirmat că, după intrarea în funcţiune a moriştilor, vor vira comunităţii locale 1% din cantitatea de curent produsă cu ajutorul vântului. Din calculele mele, rezultă că mi-aş putea permite să montez câte un corp de iluminat pe fiecare stâlp din comună, şi nu doar pe unul din doi, cum se întâmplă acum, şi asta fără să mă coste nici un ban de la buget”, ne-a spus primarul Câşlaru.
Deocamdată s-au făcut doar calcule topometrice şi ajutătoare, iar cei de la Sibiu vor să refacă măsurătorile, ca să ştie exact pe ce se bazează. Pe lângă faptul că pentru etapa de construire a parcului de instalaţii eoliene se vor crea noi locuri de muncă, extrem de importante sunt afirmaţiile specialiştii, care susţin că pentru acest tip de instalaţii se pretează doar terenurile de la Băluşeni şi Deleni, din judeţul Iaşi. Deocamdată nu s-a fixat un termen concret pentru demararea lucrărilor, dar primarul de Băluşeni speră că, până la sfârşitul actualului mandat, măcar una dintre “morişti” să îşi rotească paletele albe şi enorme în bătaia vântului dinspre Stăuceni sau Tocileni. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Concesiuni ilegale şi alte afaceri dubioase ale primarului Micuţaru
Decontarea transportului să se recupereze din buzunarul primarului
Teatrul şi literatura pătrund în casele săteşti graţie elevilor
Tânăr cu nu mai puţin de 10 furturi şi spargeri
Dispăruţi fără urmă
Interviu cu Gilles Sohm, director general al AG2R Fond de pensii (II)
Se vor putea recolta din păduri, lemn pe picior, 18,5 milioane de metri cubi
Interdicţii privind distracţiile în aer liber
Nevasta sau amanta?
Horoscop
Anunţ important
Omul nu glumeşte, pune banul jos
Laboratorul de la Spitalul de boli contagioase va intra în reparaţii
Botoşănenii s-au înghesuit să vadă expoziţia figurilor de ceară
Petrom a solicitat închiderea a două staţii de benzină din judeţ
Comercianţii botoşăneni vor fi controlaţi de inspectori din judeţele învecinate
Dispărută pentru a cincia oară de acasă
"Acces la educaţie pentru grupuri dezavantajate" s-a finalizat
Primele patru ambulanţe au sosit la Botoşani
Câmpanu promite un aparat de radiologie profundă
Prefectul a sărbătorit 25 de ani de numismatică la Botoşani
Sărbătoare la Sindicatul Pensionarilor
Sorescu este suspectat că-şi face campanie electorală
Câmpanu ia din nou la ochi un director democrat
Liberal democraţi pregătesc lansarea unui site
PNL a adunat noi oportunişti democraţi
Drăguş se bucură că PNL îi curăţă partidul de neaveniţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă