Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
14990
De la 07 Ianuarie 2003
112765341

Moş Nicolae a venit la Căminul de bătrâni de la Leorda

  • 5 December 2014, 23:00
Pentru bătrânii singuri, bolnavi şi chinuiţi de la Centrul Leorda, sărbătorile sunt un prilej bun să se bucure de prezenţa unor semeni care să îi mângâie cu un dar sau cu o vorbă bună.
Atunci când aceia care le trec pragul sunt copii, ce umplu saloanele cu râsul lor zglobiu, momentele sunt şi mai fericite. Iar dacă micuţii aruncă în grabă un ,,Sărut mâna, bunică!”, pentru că aşa le-a spus Doamna la ore că e frumos să se adreseze atunci când oferă darul lor, ochii bătrâneilor se umplu de lacrimi. În singurătatea care le erodează şi mai mult sănătatea, aceşti oameni nefericiţi au visat clipe nesfârşite la îmbrăţişarea nepoţeilor pe care i-au aşteptat să vină pe lume, pierduţi însă acum pe meleaguri străine, prin ţările Occidentului, în vâltoarea luptei pentru existenţă.
În Ajunul sărbătorii de Moş Nicolae, două clase de elevi de la şcoala Nr.11 din Botoşani, clasele a IV-E şi a V-a C, au deschis porţile de fier ale unităţii de la Leorda, înarmaţi doar cu noţiuni teoretice legate de părinţii părăsiţi, de multe ori brutal, de către cei care ar trebui să le fie sprijin la bătrâneţe. Pentru acţiunea caritabilă, copiii şi părinţii au strâns bani cu o lună înainte. Cu aceştia au reuşit să facă zeci de pachete consistente cu fructe şi produse de patiserie, pe care le-au oferit alături de o îmbrăţişare ,,bunicilor”.
Fiecare copil a ţinut să aducă suplimentar conserve din cămara mamei, produse din peşte sau din carne. În timp ce împărţeau daruri, cei mici au croşetat cu glasurile lor colinde autentice ce vestesc Naşterea Domnului. Cadrele didactice, Rozalia Groza, Greta Cojocaru, Daniela Filip, Violeta Apostoaie, au pregătit două oale cu sarmale spre deliciul bătrâneilor şi nu au lipsit cozonacii tradiţionali. Tanti Domnica are 83 de ani şi este din Adăşeni. Adăşeni.
Nu mai ştie câtă vreme a trecut de când a fost adusă la cămin, dar o roade dorul de copii. A trecut cu privirea peste darurile primite şi a vrut să-i îmbrăţişeze pe copilaşii ce s-au gândit la ea. În îmbrăţişarea lungă, lacrimile i s-au înnodat în barbă şi a mulţumit întruna. Nu pentru mâncare... recunoştinţa ei a fost pentru dragostea ce a primit-o pentru câteva clipe, ce a copleşit-o. Şi tanti Aculina tânjeşte după nepoţi. E din Călăraşi şi a rămas fără casă când într-o vară ploioasă inundaţiile i-au distrus locuinţa. I-a aşteptat pe cei mici în uşa camerei cu o farfuriuţă cu biscuiţi printre care a rătăcit două bombonele de mentă.
,, Haideţi în casă, la bunica. Luaţi un biscuit”, s-a bucurat bătrâna să vadă micii oaspeţi. Chiar dacă sunt mici, au învăţat o lecţie teribilă de viaţă şi mai ales au înţeles sensul adânc al poruncii ,,Cinsteşte pe mama şi pe tatăl tău”.
Roberto Bujor, un băieţel săritor, i-a îmbrăţişat pe toţi bunicii care i-au ieşit în cale. Unul din cazuri a reuşit să-l întristeze peste măsură şi a dau frâu liber câtorva lacrimi. ,, Mă întristează că au crescut copii şi i-au făcut mari şi acum să ajungă aşa…singuri şi părăsiţi. Eu nu-mi voi părăsi niciodată părinţii” a spus copilul. Şi Teodora Apostoaie, o fetiţă din clasa a cincea, a fost impresionată de drama bătrânilor.
,,Dacă nu voi putea să îi ajut nu ştiu de ce…îi oi duce la rude sau la cineva, dar nu la un cămin”, a spus micuţa. În drum spre casă, copiii au repetat o lecţie pe care au învăţat-o de la profesoara de religie, Rozalia Groza: ,, Aveţi grijă cum vă purtaţi cu copiii voştri , pentru că aşa se vor purta cu voi fiii voştri”. (Liliana Anuţei)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Sebastian Ghita a petrecut cu 800 de tineri PSD-isti intr-un club bucurestean
si le-a vorbit despre o noua structura politica, fara Iliescu si Vanghelie
Ponta se gandeste sa nu mai candideze la sefia PSD
Sa nu fiu capitanul unei echipe care pierde
Expoziţie: ,,Expoziţie: ,,TANDEM”. Lucrările, grafică pe calculatorTANDEM”. Lucrările, grafică pe calculator
Cum functioneaza confiscarea de la terti? Procedura noua a fost aplicata in dosarul ICA-Dan Voiculescu
Dosarul Alinei Bica Motivarea arestarii preventive a fostei sefe ANRP Crinuta Dumitrean
Gheorghe Stelian sustine ca i-a dat lui Dorin Cocos 10 milioane de euro pentru a primi despagubiri de la ANRP
11 persoane retinute in dosarul de evaziune fiscala de la MediaPro
Cine sunt persoanele retinute
Anunţ URBAN SERV
Locuinţă incendiată de un coş de fum necurăţat de funingine
Incendiu la şcoala din Răchiţi
Un nepot al lui Gigi Becali, Vasile Geambazi, renunta la despagubiri de milioane de euro de la Restituirea Proprietatilor
Jandarmii cu ochii pe comercianţii de petarde
Fostul premier britanic Tony Blair, in vizita la Guvern pentru o discutie cu Victor Ponta
Bulgaria si Romania sunt bine pregatite sa adere la Schengen
Atena: Scriitorul grec Menis Koumandareas a fost asasinat
Bancul zilei: Constatarea şoferului
Piftie de porc
Lumea lu' Rotundu: De Ziua Naţională
Presa-m gura lu' Rotundu - Emisiunea din 5.12.2014
Botoşani: Vicele Andrei, imaturitatea politică şi plângerea penală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă