Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
14527
De la 07 Ianuarie 2003
122874594

Moscova confirma ca a trimis lista neagra partenerilor sai din UE si ii acuza de show politic

  • 31 May 2015, 23:00
Moscova confirma ca a trimis statelor membre UE o lista cu persoane carora le-a interzis patrunderea in Rusia, dar afirma ca ar prefera sa se abtina de la comentarii cu privire la personalitati, a declarat sambata un oficial de rang inalt din Ministerul rus de Externe, relateaza agentia Tass, citata de Mediafax.
"Am dori sa ne abtinem de la comentarii cu privire la numele persoanelor carora le-a fost interzisa intrarea in Federatia Rusa, desi (numele lor) au aparut in unele publicatii", a declarat oficialul - al carui nume nu este precizat de catre agentia rusa de stat - pentru presa. "In acelasi timp, confirmam ca liste similare au fost inmanate partenerilor europeni", a adaugat el.
Moscova le-a recomandat de mult emisarilor statelor care au impus sanctiuni Federatiei Ruse sa se adreseze birourilor consulare rusesti inainte de vizite, pentru a afla daca au interdictia de a intra in tara, a declarat el.
"Insa partenerii nostri au preferat sa nu faca acest lucru si au solicitat sa fie notificati pe canale diplomatice", a precizat oficialul. "In aceasta idee le-au fost trimise listele", a adaugat el.
Listele "au fost inmanate partenerilor nostri europeni ca un gest de incredere, iar publicarea lor poate apasa constiinta partilor corespondente", a apreciat el.
"Doar un lucru ramane neclar: au dorit colegii nostri europeni aceste liste pentru a minimaliza inconvenientele "persoanelor interzise" sau sa puna in scena alt show politic?", a adaugat el.
Restrictionarea accesului in Rusia a fost introdusa exceptional, ca o "etapa reciproca" fata de actiunile UE, a afirmat oficialul citat de Tass.
"Un raspuns catre unele state europene care cer sa se explice de ce aceste nume au fost puse pe liste de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia este destul de simplu - acest lucru s-a facut ca un raspuns la o campanie de sanctiuni impuse Rusiei de catre unele tari din Uniunea Europeana conduse de catre Germania", a declarat oficialul rus comentand informatii de presa potrivit carora capitale europene au cerut explicatii de la Moscova cu privire la personalitatile de pe lista neagra.
Statele Unite au actionat mai adecvat decat statele UE fata de situatia listelor negre reciproce, a mai declarat el.
Nume ale unor "cetateni americani au fost introduse, de asemenea, puse la index, dar este necesar sa se mentioneze ca in acest caz partenerii nostri americani actioneaza mai constructiv decat cei europeni", a subliniat oficialul de rang inalt din Ministerul rus de Externe.
Fostul consilier prezidential Iulian Chifu a prezentat lista cu 89 de persoane carora li s-a interzis sa intre in Rusia, pe care spune ca a primit-o din partea unui prieten rus si pe care figureaza si cinci romani, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hategan, Adrian Cioroianu si Liviu Chondon.
Lista este datata 26 mai.
Pe lista mai apar, printre altii, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, fostul presedinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, vicepremierul britanic Nick Clegg, fostul director MI6 John Sawers, fostul comisar european pentru extindere Stefan Fule si fostul ministru ceh de Externe Karl Schwarzenberg.
Totodata, lista cuprinde europarlamentari si lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franta, Grecia si Finlanda.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Klaus Iohannis, de Ziua Romanilor de Pretutindeni
Politicienii au obligatia de a gasi o solutie pentru votul diasporei, e o dovada de respect
Adrian Cioroianu, despre lista Rusiei: Regimurile trec, tarile raman. Fac diferenta intre Brejnev si Pugaciova
Marina rusa ar fi trimis avioane sa opreasca distrugatorul USS Ross sa intre in apele sale teritoriale
Persoanele cu imobile neracordate la reteaua de canalizare sa faca dovada nepoluarii solului
In Romania va urma o perioada de inflatie negativa
Ce inseamna asta?
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea de vinei, 29 mai
Primarul care a promis „casă nou㔠cetăţenilor din comuna Coţuşca
Bancul zilei: Boala soţiei
Reţeta zilei: Lapte de bou
Horoscopul zilei
Botoşani: Baronul de Văculeşti clădeşte stivă de viceprimari
Azi intra in vigoare TVA de 9% la alimente. Preturile ar trebui sa scada cu 12%
Caricatura zilei: Cardul de sănătate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog