Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
7366
De la 07 Ianuarie 2003
75007846
Moscova face public

Proiectul de ”Acord de cooperare şi prietenie dintre R. Moldova şi Transnistria”

  • 15 April 2008, 23:00
Presa rusa, in special agentia REGNUM, nu s-a abtinut sa nu publice proiectul de acord de ‘cooperare si prietenie’ dintre Chisinau si Tiraspol propus de catre liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov spre atentie presedintelui basarabean Vladimir Voronin la intalnirea de la Tighina. Totodata, Tiraspolul a propus si principiile poltico-juridice ale respectivului acord, scrie Octavian Sergentu intr-un articul publicat de portalul Presa.md, preluat de Romanian Global News. Chiar daca presedintele Voronin s-a aratat optimist in urma intrevederii avute cu liderul separatist de la Tiraspol Igor Smirnov si a sustinut ca ideea de reintegrare teritoriala va avea la baza modelul statului unitar, inclusiv la televiziunea nationala, lucrurile aparute in presa rusa si de la Tiraspol par sa infirme aceasta.
Potrivit proiectului de Acord, publicat de agentiei Regnum, se stipuleaza ca partile incheie respectivul acord respectand suveranitatea, integritatea teritoriala, neamestec in treburile afacerilor interne, neacceptarii utilizarii fortei sau amenintarea prin forta. Partile, potrivit proiectului reies din faptul ca granita de stat intre ele este determinata din deja existenta linie de demarcatie a controlului teritorial si ca vor depune efoturi pentru rezolvarea delimitarii si demarcarii frontierei de stat.
In document se specifica ca ”R. Moldova si Republica Moldoveneasa Transnistreana denumite Inalte Parti ale Acordului, care tind spre o reglementare definitiva si corecta a relatiilor moldo-transnistrene pe baza principiilor dreptului international si realitatilor politice si economice aparute(...), exprimand recunostinta Federatiei Ruse, Ucrainei si Organizatiei de Securitate si Cooperare in Europa pentru eforturi active de mediere, incheie un adevarat tratat(...)” . ”Inaltele Parti ale Acordului de sine statator rezolva problemele de accepare a prezentei militare a unei a treia parti pe teritoriul sau in corespundere cu legislatia interna si responsbilitatile sale internationale. Fiecare din Inaltele Parti ale Acordului confirma, ca prezenta militara a unei a treia parti pe teritoriul sau nu va fi indreptata impotriva unei alte Inalte Parti a Acordului”.
De asemenea, Inaltele Parti ale Acordului vor insista pe o corectare a Tratatului FACE. In contex, Inaltele Parti a Acordului propun Federatiei Ruse, Ucrainei si Uniunii Europene sa devina parti-garante pentru indeplinirea prezentului Acord. In motivatia bazelor politico-juridice a proiectului de Acord ”De prietenie si cooperare intre R. Moldova si Republica Moldoveneasca Transnistreana” Chisiaul este repartizat la sectiunea de ”politica externa” a celora de la Tiraspol. Tot, aici, se sustine ca ”partea transnistreana reiese din una din prioritatile a resurselor sale politice de purtare a dialogului si tinde spre o realizare a vointei poporului Transnistriei, exprimate in cadrul referendumurilor din anii 1990-1991, 1995 si 2006. O etapa fireasca in realizarea deciziilor adoptate de poporul Republicii a devenit semnarea intre Republica Moldova si Republica Moldoveneasca Transnistreana a Acordului ”De prietenie si cooperare”, care ar fi luat ca baza in relatiile de buna vecinatate, a pacii si stabilitatii in aceasta regiune a Europei”.
Dupa aceasta, documentul urmeaza sa prezinte o analiza evolutiva a relatiilor moldo-transnistrene(1924-20008) privite prin prisma gandirii ”separatiste” de la Tiraspol. Octavian Sergentu, Presa.md. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pe cine protejează Tăriceanu în MAE?
Cine este noul ministru de externe al României?
Imigranţii români şi criza economică din Spania
Nu e nimeni sub pat
Horoscop
Comunicat de presă
Invitaţie la o distracţie pe cinste, de 1 Mai
Campanie de ecologizare iniţiată de elevi
Cu scaunele furate, la plimbare prin parc
Băutura, bat-o vina!
Pompierii dau o mână de ajutor persoanelor supraponderale
Program TELE’M Botoşani, miercuri, 16 aprilie
Comentariul comentariilor (XCVIII)
(Ioan Rotundu)
Ce-i bine făcut, şi lui Dumnezeu îi place!
SC Urban Serv a mărit suma la investiţii
Vârstnicii asaltează Primăria cu cereri pentru asistenţă socială
Elvădeanu s-a hărnicit şi vrea să rezolve restanţele de peste ani
În sediul Permise Auto nu se vor ciocni ouă de Paşte
Încă trei străzi ale Botoşanilor vor fi modernizate
Câinii comunitari papă banii contribuabililor botoşăneni
Anunţ important
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă