Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
6200
De la 07 Ianuarie 2003
78577537

Motivarea hotararii CSM de avizare negativa a proiectului legilor justitiei:

  • Nesocoteste garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar si contravine dispozitiilor constitutionale
  • 3 October 2017, 23:00
Proiectul de modificare a legilor justitiei "nesocoteste, in aspecte esentiale, garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar, contravenind dispozitiilor constitutionale", se arata in motivarea hotararii de avizare negativa adoptata de Consiliul Superior al Magistraturii, transmisa marti Ministerului Justitiei.
"Proiectul de lege trimis spre avizare nesocoteste, in aspecte esentiale, garantii fundamentale pentru functionarea sistemului judiciar, contravenind dispozitiilor constitutionale. Relevante, in acest sens, sunt reglementarile din cuprinsul proiectului care prevad reorganizarea Inspectiei Judiciare, prin preluarea acesteia in cadrul Ministerului Justitiei", se arata in documentul citat de Agerpres.
Alte propuneri criticate sunt cele referitoare la gestionarea in continuare a bugetelor instantelor de catre Ministerul Justitiei si raspunderea patrimoniala a magistratilor pentru erorile judiciare.
CSM apreciaza, de asemenea, ca proiectul de lege "promoveaza solutii necorespunzatoare in aspecte esentiale pentru sistemul judiciar, cu profund impact negativ asupra functionarii normale a acestuia".
Printre solutiile considerate necorespunzatoare se numara cele referitoare la conditiile de acces in magistratura, promovarea a procurorilor si judecatorilor, procedura de numire in cele mai inalte functii din cadrul Ministerului Public si separarea deciziei privind cariera judecatorilor si procurorilor intre cele doua sectii ale CSM: "Prin alte solutii propuse, proiectul de lege se inscrie intr-o tendinta de evident regres, atat in raport de reglementarile in vigoare, cat si in raport cu forma anterioara a proiectului de lege (...) promovat tot de Ministerul Justitiei la finalul anului 2016."
Potrivit motivarii, proiectul cuprinde si o serie de propuneri de reglementare noi sau "radical diferite" fata de cele existente in forma anterioara si care nu au fost supuse consultarii sistemului judiciar. Se apreciaza, totodata, ca initiatorul nu a luat in considerare sau chiar a retinut intr-o maniera contrara multe dintre solutiile rezultate din consultarea sistemului judiciar si propuse de CSM: "In raport cu cele prezentate, plenul a retinut ca viciile grave de fond ale proiectului impun avizarea negativa a acestuia. (...) Avizul negativ (...) nu impiedica initierea unui alt demers de modificare si completare a celor trei acte normative, putand fi avuta in vedere si solutia reglementarii separate si cu celeritate a unor aspecte care deriva din decizii ale Curtii Constitutionale."
CSM precizeaza ca viciile de constitutionalitate si disfunctionalitatile pe care le-ar putea crea nu au permis avizarea favorabila cu observatii a proiectului.
CSM a anuntat, marti, ca a transmis catre Ministerul Justitiei motivarea hotararii de avizare negativa a proiectului de modificare a legilor justitiei.
"In cursul zilei de ieri, 2 octombrie 2017, a fost transmisa Ministerului Justitiei hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, continand motivele care au fundamentat avizul negativ emis asupra proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii", a aratat Consiliul Superior al Magistraturii, intr-un comunicat.
Plenul CSM a decis pe 28 septembrie, cu majoritate de voturi, sa avizeze negativ proiectul privind modificarea legilor Justitiei. Pentru emiterea unui aviz negativ au fost exprimate 10 voturi, in timp ce pentru un aviz favorabil cu observatii au fost 8 voturi.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Legea Pensiilor e gata, Ministerul Finantelor nu are inca forma finala
Romania a semnat un program de cooperare in educatie cu Turkmenistan:
30 de burse in reciprocitate pentru studentii romani si turkmeni
Magyar Nemzet: Ungaria ar dori sa apropie Romania de Grupul de la Visegrad
Scrisoare a Uniunii Nationale a Judecatorilor pentru Tudorel Toader:
Mutarea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei este inacceptabila
Comisia juridica din Camera Deputatilor discuta miercuri cererea DNA de avizare a urmaririi penale a Rovanei Plumb
Greva generala in Catalonia, sub sloganul "Paralizati tara":
Metroul din Barcelona nu circula, autostrazi si drumuri blocate, Barca nu se antreneaza
Bilant dur: 11.650 de morti din cauza armelor de foc in SUA in 2017
Internetul in slujba lui Putin:
Rusia planuieste cenzurarea retelelor sociale si aplicatiilor de mesagerie, cu un an inainte de prezidentiale
Liviu Dragnea a ajuns in fata instantei supreme.
Mai multi protestatari i-au intins catuse
Ionut Misa, despre cresterea preturilor la carburanti:
Eu circul mai mult cu soferul. Obiectivul meu este sa urmaresc politicile fiscale, nu sa urmaresc preturile la pompa
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat marti la 1.80%,
maximul ultimilor trei ani
BNR mentine nivelul dobanzii cheie,
dar ingusteaza coridorul dintre facilitatea de credit si de depozit, dand semnalul ieftinirii creditelor
Ministrul Mediului: Gandim o taxa de poluare pentru masinile cu norma de poluare mica si emisii mari de bioxid de carbon
Ce criterii sunt avute in vedere: capacitatea cilindrica, norma de poluare si emisiile
Horoscopul zilei de 410.2017
Bancul zilei: Raiul… românesc
Protectorul impostorului Ionică Nechifor reales şeful Secţiei zootehnie la ASAS
Ioan Rotundu
Noile manifestări dictatoriale ale directoarei Cornelia Vatavu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă