Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Important
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
13844
De la 07 Ianuarie 2003
80840326
Mugur Isarescu:

De ce are nevoie aceasta tara? Nu de bani, ci de antreprenori

  • 9 March 2011, 23:00
De ce are nevoie aceasta tara? Nu de bani, ci de antreprenori. De oameni care sa poata duce proiectele la capat. Suntem o tara care are prea multe proiecte incepute si neterminate. Peste 40 de mii de asemenea proiecte. Pentru mine, asta explica totul. Si de ce avem inflatie ridicata, si de ce avem alocat un buget pentru investitii, dar acest lucru nu se simte", a declarat guvernatorul Mugur Isarescu, la Forumul Economic CCG-România-Bucureşti. Vezi mai jos declaratia integrala a guvernatorului Isarescu.
Suntem dupa doi ani de corectie dureroasa. A durat mai mult decat am preconizat in 2008 si 2009 cand ne gandeam ca totul se va opri dupa un an. Datele pe care le avem in prezent ne arata ca exista o probabilitate mica ca dezechilibrele sa revina. Deficitul extern s-a redus de la 12-14% la circa 5%. Speram sa ramanem in aceasta zona, nivelul actual al deficitului poate fi finantat chiar prin investitii straine directe. Acestea ar putea fi de 4-5%, la care se adauga absorbtia-modesta deocamdata- a fondurilor comunitare.
"Politica monetara a fost anticiclica, dar la politica fiscala am ratat intelepciunea"
Ambele corectii- cea a deficitelor externe si fiscale- exprima prelungirea recesiunii in economie. Cartusele pe care le-am avut au fost trase de timpuriu, dar este posibil ca aspectul prociclic sa se atenueze in acest an.
Asta ar insemna ca am iesit din cercul vicios. Politica monetara a fost anticiclica- am dat drumul si la RMO, am coborat dobanda- dar la politica fiscala am ratat intelepciunea.
Rolul BNR este acela de a spune investitorilor straini si potentialilor investitori ca fundamentele de dezvoltare ale economiei sunt stabile si sanatoase. Vrem sa le dam incredere ca vor investi intr-un mediu stabil si ca din punctul de vedere al Bancii Centrale ca sunt multe oportunitati de a investi aici, a mai declarat Guvernatorul.
Potrivit acestuia, economia este stabilizata si este pregatita pentru un nou ciclu de crestere sustenabila. "O crestere bazata pe factori care sa nu duca la revenirea dezechilibrelor din trecut ci sa duca la diminuarea lor", a mai spus Isarescu.
Noi am insistat ca noul ciclu de crestere sa fie bazat pe productivitate, pe export. Cred ca trebuie sa invatam ceva din aceasta recesiune mai lunga: chiar daca avem scuza ca este primul ciclu indeplinit de tip capitalist pe care l-a trait economia romaneasca, ceea ce trebuie sa retinem este ca de acum inainte sa ne grabim incet, pentru a nu ajunge sa facem corectii in viitor.
Pentru orice investitor, o inflatie scazuta e un activ, nu un pasiv
"In privinta inflatiei, nu pot sa spun ca suntem optimisti. Inflatia este o boala foarte perfida. Pentru orice investitor, o inflatie scazuta e un activ, nu un pasiv. Daca inflatia e ridicata, tara respectiva nu va avea stabilitate. Avem motive de ingrijorare legate de inflatie, dar pot sa va asigure ca BNR isi va face datoria.
Speram sa o aducem sub 4% pana la sfarsitul anului", a mai spus Mugur Isarescu. In opinia Guvernatorului, o parte din inflatie e de natura fiscala- cresterea accizelor si a TVA.
Potrivit Guvernatorului, exporturile merg bine in Romania, Isarescu angajandu-se sa le sprijine in continuare. Si le vom incuraja in continuare. Investitiile pot atrage infrastructura, agricultura si energia. Finantarea in agricultura e la fel de importanta ca si antreprenoriatul. Cred ca trebuie imbunatatita legislatia in domeniul agricol. Bancile si finantatorii sunt reticenti in a finanta micile suprafete.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Primarul Flutur a împlinit un vis al botoşănenilor
vom avea un Aqua Magic în miniatură ce va fi amenajat în zona Cornişa
Nou director la Statistică de pe 15 martie
Modern Calor se poate lăuda cu clienţi importanţi
Ajutaţi Teatrul Vasilache!
Caricatura zilei
Lansarea volumului de reportaje Lumea lu= Rotundu
Din nou despre performanţele iubitorilor de frumos
Geoană, acuzat că ar discuta cu apropiaţi formarea unui nou partid
el riscă excluderea din PSD
La Senat a „dispărut# Legea privind exceptarea liderilor sindicali de la declararea averilor
Senatul şi Camera Deputaţilor şi-au luat liber de Ziua maghiarilor
Teiul din Leliceni, Harghita, a fost desemnat Arborele European al Anului
Un fleac, ne-au ciuruit. Dacă închideam ochii, credeam că vorbeşte Ponta
Deputatul PDL Bogdan Cantaragiu, audiat de procurorii DNA
Rusia a exportat in 2010 armament în valoare de 8,6 miliarde de dolari.
principalii parteneri sint India, Algeria si China
Rusia intenţionează să construiască o uzină de lichefiere a gazelor naturale la Marea Neagra
O intervenţie militară în Libia poate declanşa al treilea război mondial
Foarte mulţi se vor reorienta după furtuna de la PDL
Nimeni nu-i nebun să dea jos Guvernul
Bancul zilei: La bordel
Franţa, unul din pionii otraviti ai Moscovei in UE
Horoscop
La Botoşani avem mai puţini profesori chiulangii şi beţivi
19.000 de pensionari botoşăneni au primit pensii mărite
30 de cadre didactice au reuşit titularizarea
Profesorii iar cse pregătesc de grevă. A câta oară?
Invitaţie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă