Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4346
De la 07 Ianuarie 2003
122889995
Mugur Isărescu:

In 1990 aveam 800.000 de bugetari iar Statul funcţiona

  • acum avem 1,4 milioane şi ne întrebăm unde e problema
  • 18 May 2010, 23:00
„S-a spus tot timpul: avem bani in bugetul de pensii, dar ei nu erau. BNR a avertizat permanent ca toate cresterile salariale au fost dincolo de productivitate si ca, odata, mai devreme sau mai tarziu, corectia va aparea”, a aratat marti Guvernatorul BNR Mugur Isarescu, la un seminar de specialitate. In privinta salariatilor din domeniul public, mesajul BNR este cat se poate de clar: "In 1990 Statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Erau circa 800.000 cu tot cu cei din Comitetul Central. Dupa 20 de ani avem 1,4 milioane si ne intrebam unde este problema", a mai spus Isarescu. Intra in text sa vezi cele mai importante declaratii ale Guvernatorului.
In Romania, cei care aduc acea treime cu care se finanteaza deficitul, trebuie sa nu fie ascultati? Banii nu vin din plan intern.
Chiar daca am redus deficitul extern, acesta se mareste. Speram sa nu se duca la 13 la suta. Vom avea mai mult de 4,5 la suta deficit extern daca economia incepe sa creasca. Finantarea deficitului bugetar se face din resurse externe.
Tindem spre un deficit de 9 - 10 la suta din PIB, adica de 30 la suta din cheltuieli.
Dintr-o luna, pentru numai 20 de zile are practic bugetul bani ca sa acopere cheltuielile, iar pentru 10 zile ramase Guvernul trebuie sa se imprumute.
Vedem bugetul ca o oala mare din care economia se indestuleaza, iar problema de baza cand discutam despre deficitul bugetar este daca sunt sau nu sunt bani. Noi trebuie sa actionam tocmai pentru oprirea acestei hemoragii pe care o reprezinta cheltuielile
Acum sunt bani in piata, de ce nu ia Ministerul de Finante din piata?
Corectia economica se va face. Poate fi facuta pe cale normala sau pe calea cea grea, prin inflatie. Exact cum spunea cineva de aici, inflatia este ca o taxa. In 1990, Statul functiona cu mai putin de un milion de bugetari. Dupa 20 de ani avem 1,4 milioane de bugetari si ne intrebam unde e problema. Avem o problema de dialog social.
Chiar daca sunt bani, asa in general, nu sunt bani pentru finantarea deficitului bugetar. Traversarea unei crize este dramatica. Ceea ce se vede la televizor este insuficient. Am vazut muzeul crizelor financiare. E o camera intunecata in care, atunci cand intri se aprind imagini succesive cu imagini din marile crize. Am evitat o criza in 1998, 1999 si 2000 si am evitat-o si anul trecut.
Unii spun ca putina inflatie nu strica. Sau ca inflatia e un fel de anestezic. Nu cred ca e asa. Hiperinflatia e o drama. Corectia prin inflatie nu este recomandata. Inflatia este un fenomen monetar, dar este si unul "balistic". Daca "trage" cineva cu impozite mai mari, noi ce ar trebui sa facem?
Octombrie 2008 ramane pentru mine un punct de referinta. Exista incercari de a citi altfel ceea ce s-a intamplat atunci si as dori sa amintesc ca nu am avut nimic cu nimeni, decat poate cu panica pietelor. Atunci s-a intamplat un lucru extraordinar. Nu trebuia decat sa vina cineva sa bata la usa sa ceara bani. Exista facilitatea Lombard in baza careia bancile puteau lua bani contra titluri de stat. Nu a aparut insa nicio banca sa ne ceara. Dobanzile s-au dus la 50%, bancile au devenit agresive, acuzandu-ne ca le-am luat lichiditatea. Au fost momente grele, dramatice.
In plus, existau banci straine care operau in Romania si care aveau interzis sa cumpere titluri de stat romanesti.
Singura solutie pentru a se face plati bugetare intr-o limita rezonabila este sa facem corectiile intr-o maniera transparenta, cu masuri si sa creem locuri de munca. Numai locurile de munca platesc taxele si contributiile. Daca impozitam bugetarii si pensionarii nu facem decat sa redistribuim aceste venituri. Stim asta, dar ne facem ca nu stim. Sursa este aceasta, locurile de munca.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Replica soţului
Horoscop
Dezvăluire şoc în tragedia de la Smolensk
PSD se pregăteşte să încingă strada în scopuri politice
Alegerile anticipate ar fi o soluţie
Mircea Geoană despre liliacul rătăcit în Senat:
Numai Batman poate salva România!
Senatul a votat pentru acordarea de mere în şcoli
Romanii abia acum şi-au dat seama că trebuia suspendat Traian Basescu, acum 3 ani
Ţurcanu va primi puteri sporite
Tributul noastru se numără în morţi
Ioan Rotundu
PNL depune moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor
Parlamentari ai PDL au boicotat Guvernul la legea Educaţiei
ei au respins propunerea privind predarea geografiei si istoriei in limba maghiara
Românii şi respectul faţă de alţii
Elevii de la SAM Vlădeni Deal caută soluţii pentru reabilitarea infrastructurii rutiere
Pompierii îi învaţă pe copii cum să protejeze pădurea de incendii
Comunicat de presa – AJOFM
Subvenţia la păşune, un tort pe care băieţii deştepţi l-au împărţit frăţeşte
România va ieşi din criză la sfârşitul acestui an
Hidroconstrucţia trebuie să lucreze cu responsabilitate
La Şcoala Populară de Artă politicul şi-a impus voinţa
liberalul Liviu Andronic a fost uns director aflat în umbră, Florin Ţurcanu a învins din nou
Festivalul „Satule, mândră grădin㔠la start
Mere „din plastic” de Polonia pentru copii cu livada sub nas
La toamnă, nu toţi copii vor putea merge la grădiniţă
Fermierii mai pot cere subvenţii agricole, dar cu penalizări
Aiureli ministeriale despre abandonul şcolar
Zece autocare de protestatari au plecat spre Bucureşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog