Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
16879
De la 07 Ianuarie 2003
79919057
Mulţi bolnavi riscă să plătească spitalizarea

Haosul din sistemul asigurărilor de sănătate

  • 25 November 2007, 23:00
Începând de ieri, o echipă mixtă de inspectori reprezentând Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate şi Direcţia Generală de Muncă şi Protecţie Socială a pornit un control la primăriile din comunele judeţului. Nicolae Drehuţă, şeful Serviciului de evidenţă şi urmărire a contribuţiei la asigurările de sănătate şi recuperare a creanţelor precizează că inspectorii plecaţi în judeţ verifică dacă primăriile întocmesc dosare de asistenţă socială persoanelor lipsite de venituri.
Ieri, echipa de control a ajuns în zonele Săveni şi Drăguşeni. Conform unui grafic stabilit în comun cu aproape o săptămână în urmă de către reprezentanţii celor două instituţii, în prezenţa prefectului Costică Macaleţi, controlul va cuprinde în această lună întregul judeţ. Decizia acestei verificări a fost luată la nivelul conducerii judeţului deoarece s-a constatat că multe primării nu respectă prevederile legale în baza cărora persoanele dependente social ar avea acces la asistenţă medicală gratuită.
De altfel, mai mult de un sfert din bolnavii de la sate ajunşi în spitalele botoşănene nu pot face dovada că sunt asiguraţi de sănătate pentru că nu au nici un venit iar primăriile nu le întocmesc dosarele necesare pentru ca statul să le plătească contribuţia la sănătate. Nicolae Drehuţă este de părere că după această verificare spitalele nu se vor mai confrunta cu atât de mulţi bolnavi fără asigurare de sănătate. În opinia sa, la ora actuală mai mult de un sfert din persoanele care locuiesc la sate, dacă s-ar îmbolnăvi, ar fi puse în situaţia de a plăti din buzunarele proprii fiecare serviciu medical primit.
Intrarea în legalitate a primăriilor în legătură cu această problemă ar aduce mai mulţi bani în fondurile CJASS. Altfel spus, nu doar agenţii economici din judeţ sunt răspunzători de faptul că în judeţ se colectează puţini bani la sănătate, ci şi primăriile au un aport destul de important în această direcţie. „Verificările începute în această săptămână vor face un mare serviciu instituţiei de asigurări de sănătate dar şi sătenilor care trăiesc de azi pe mâine, neavând nici o sursă de venit“, afirmă Drehuţă.
Pe lângă faptul că inspectorii urmează să-i ia la întrebări pe primari de ce nu au întocmit oamenilor săraci dosare pentru asigurarea la sănătate, ei vor acorda şi asistenţă tehnică lucrătorilor din primării pentru a nu mai apare greşeli în dosare care să-i priveze pe oameni de asistenţă medicală gratuită. (Aurora HRIŢCU)

N.R. - Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 585/8 august 2001. Nici astăzi primăriile nu acordă mai multă atenţie acestor dosare, mulţi ţărani nevoiaşi având probleme când ajung în spital şi nu pot face dovada că sunt asiguraţi. Să mai adăugăm că şi la nivel de CJAS, evidenţa încasării fondului de asigurare de sănătate este într-o totală confuzie şi haos, cu consecinţe dramatice asupra bolnavilor.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


La Flămânzi, liceenii îşi răscumpără absenţele cu bani
conducerea liceului spune că preţul a fost negociat cu părinţii
Cum au devenit romanii romi
Impunerea apelativului "romi" pentru ţigani a creat o confuzie păguboasă pentru imaginea României
Filiala Cartel ALFA Botoşani şi-a ales conducerea
comunicat de presă
Femei fidele
Creier cu sos de roşii
Horoscop
“Drumuri fără frontiere pentru o Europă Unită“
Cine şi de ce a pus leul la slăbit?
Ioan Rotundu
Ce se întâmplă când aplicarea legii rămâne la cheremul funcţionarului public
Transportatorii botoşăneni vor fi controlaţi de OJPC
Aparate de sterilizare performante în spitalele botoşănene
Juristul Niţu vrea să repare abuzurile strecurate în legea sănătăţii
Botoşănenii au liber la cules căpşuni în Spania
Apartamente debranşate pentru că sunt nelocuite
"Aripi deschise" la a V-a ediţie
Elevii Liceului Teoretic Nicolae Iorga îşi arată respectul pentru natură
Teatrul se laudă cu 8 premiere într-un an calendaristic
Ciclişti din numeroase ţări vor lua startul din Botoşani
O nouă măsură socială pentru persoanele vârstnice
Flutur taie cale dreaptă celor de la ANL Cişmea
Campania electorală a fost marcată de numeroase abateri
Primarul zice că vom avea patinoar… de Sf. Nicolae
Picanterii electorale petrecute sub semnul lehamitei
Scrisoare de mulţumire către Stolojan
Cârcotaşul
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă