"Condamnam cu fermitate recursul la forta impotriva poporului libian. Violarea drepturilor omului si a legilor umanitare internationale este scandaloasa", a spus Rasmussen.
"Asa cum stipuleaza Consilul de Securitate al Natiunilor Unite, aceste atacuri generalizate si sistematice impotriva populatiei civile pot fi considerate crime impotriva umanitatii", a adaugat secretarul general al NATO, referindu-se la utilizarea blindatelor si a aviatiei impotriva opozantilor libieni.
"Daca Gaddafi si militarii sai continua sa atace populatia libiana de o maniera sistematica, nu pot sa imi imaginez ca ONU si comunitatea internationala vor ramane pasive", a adaugat el.
Dar, a repetat secretarul general, in mai multe randuri, "NATO nu are intentia de a interveni" fara un mandat al ONU, chiar daca oficialii Aliantei atlantice au primit consemnul de a se pregati pentru orice eventualitate.
Rasmussen a repetat ca "evenimentele din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu nu reprezinta o amenintare directa" pentru Alianta atlantica, dar a confirmat ca Libia va constitui o prioritate in cadrul reuniunii ministrilor Apararii din NATO, care va avea loc joi si vineri la Bruxelles.
Obama: SUA si aliatii occidentali iau in considerare posibilitatea unui raspuns militar la criza din Libia
Presedintele american Barack Obama a avertizat luni ca liderul libian Muammar Gaddafi si sustinatorii sai vor fi considerati responsabili pentru crime de razboi, iar SUA si NATO au in vedere mai multe optiuni, ca raspuns la criza libiana, care includ si o posibila interventie militara, relateaza USA Today.
"NATO poarta in acest moment consultari la Bruxelles, care au in vedere o gama larga de optiuni, inclusiv posibilitatea unei actiuni militare, ca raspuns la violentele ce continua sa aiba loc in Libia", a declarat Barack Obama, dupa o intrevedere cu premierul australian Julia Gillard.
Ahenţia de ştiri HotNews