Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Reportaje
Comentarii
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23788
De la 07 Ianuarie 2003
122909437
Năbădăi funciare cu iz de vendete personale

Patima pentru pământ naşte scandal şi-n prag de Anul Nou

  • 13 December 2007, 23:00
La începutul acestei săptămâni am primit la redacţie copia unei plângeri adresată comandantului Poliţiei Oraşului Flămânzi, în care localnicul Dumitru Pitorac, din satul Poiana, sesiza organelor de poliţie decizia Comisiei din cadrul Primăriei Flămânzi de a i se micşora, în mod abuziv, suprafaţa de teren aflată în posesie în favoarea vecinei sale. În sesizare se arăta că în ziua de 30 noiembrie o comisie de la primărie, adusă la cererea Ruxandrei Atodiresei şi formată din inspectorul Constantin Achiţei şi doi poliţişti comunitari, a constat, după ce a măsurat terenurile celor doi vecini, “că îmi vine gardul stricat şi copacii tăiaţi, ceea ce vecina mea a şi făcut”.
Reclamantul mai susţine că vecina sa i-a provocat, cu bună ştiinţă, tot felul de pagube. Că i-a săpat un şanţ în spatele beciului, în care i-a aruncat tot felul de mizerii ca să-i inunde pivniţa şi că i-a tăiat prunii puşi de părinţii săi. “Vă mai aduc la cunoştinţă că numita Ruxandra Atodiresei se laudă pe la toţi vecinii că nu se lasă până nu mă bagă la puşcărie. Vreau să aflu şi eu motivul pentru care vrea să mă bage la puşcărie. Ea toată ziua caută ceartă cu mine ca să mă apuc eu să fac ceva, să aibă motiv de scandal, dar eu nu doresc decât să luaţi măsuri, căci nu vreau să-mi fac legea singur”, mai afirmă Dumitru Pitorac.
Cererea este însoţită de copii după Autorizaţia de executare de lucrări a locuinţei familiei Pitorac, cu numărul 69 / 01 septembrie 1975 şi de Planul de amplasare a unei locuinţe noi, realizat în aceeaşi perioadă de Atelierul de Proiectare Botoşani, documente în care sunt delimitate foarte clar suprafeţele deţinute între cei doi vecini, Constantin Rusu la est şi Ruxandra Atodiresei la vest. Acelaşi lucru este indicat pe Titlul de proprietate nr. 32090, eliberat la 23.03.1994 de Comisia Judeţeană pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, pe baza propunerii Comisiei Comunale, orăşeneşti, municipale şi a prevederilor Legii nr.18 / 1001 a Fondului Funciar, act care consfinţeşte existenţa suprafeţei de teren, menţionată ca Parcela 621 / 1 şi având o suprafaţă de 3.600 metri pătraţi.
Mai există la dosar şi un Plan de situaţie privind schiţa terenului pentru amplasarea casei de locuit proprietatea familiei Pitorac, în care se vede clar că lăţimea terenului, care la nord se învecinează cu drumul comunal, este de 21 metri liniari, mai mare ca a vecinei de la vest, care are doar 15 metri liniari. Ca să vedem cum stau cu adevărat lucrurile, ne-am deplasat la Primăria Flămânzi, unde, la început, am discutat cu viceprimarul Dan Manole, care a dovedit că ştie foarte bine situaţia celor doi vecini năbădăioşi.
Am aflat astfel că “atât familiile Pitorac cât şi Atodiresei au în realitate mai mult teren decât cel trecut oficial în acte. Eu nu am participat la ultima măsurătoare, dar cunosc situaţia şi am cerut să fie anexat la ultimul proces verbal, extrasul din cadastru. După efectuarea măsurătorilor de către comisie a rezultat că lăţimea terenului deţinut de Atodiresei este, în loc de 15 metri , 15,3 metri iar cel pe care îl posesie Pitorac are, în loc de 21 de metri, 21,5 metri, lucru care se vede de altfel la faţa locului. Comisia a decis, în aceste circumstanţe, ca Atodiresei să primească o porţiune delimitată strict, lată de 30 de centimetri, din terenul lui Pitorac, lucru cu care acesta nu a fost de acord. Faptul că vecina i-a tăiat prunii şi i-a mutat gardul nu mai este de competenţa noastră ci a organelor de judecată cărora, am înţeles, cei doi li s-au şi adresat”.
La rândul său, primarul Dumitru Micuţaru ştie ce se petrece între cei doi vecini din Poiana, dar susţine că nu poate să ţină partea niciunuia dintre ei, cu atât mai mult cu cât “acolo mocneşte un conflict între familii mai vechi, pe care nu putem să-l dezamorsăm. Fiindcă obiectul disputei, o fâşie de teren lată de câteva palme, care nu poate avea mai mult de câţiva metri pătraţi, stârneşte interminabile discuţii între vecini, urmate de sesizări, reclamaţii, intervenţii la toate organele posibile, le-am recomandat celor două familii să-şi rezolve nemulţumirile în instanţă, legea urmând să stabilească cine are dreptate, cine şi cum a greşit şi mai ales cine va beneficia de fâşia de teren respectivă”.
Nici poliţia nu poate să facă mare lucru, în afara faptului că încearcă să dezamorseze o situaţie oarecum tensionată. “Cum legea nu ne permite să intervenim în cazuri de acest fel, iar acolo nu s-a săvârşit nici o infracţiune, cel mult o tulburare de posesie, fapt care este de competenţa organelor de judecată, le vom recomanda familiilor Pitorac şi Atodiresei să îşi soluţioneze problema pe cale juridică”, ne-a spus subcomisarul Marcel Şchiopu, comandantul Poliţiei Oraşului Flămânzi.
În spatele întregii tevaturi create, rămâne de fapt o singură întrebare. Chiar seculara moştenire “revoluţionară” a flămânzenilor să fie atât de puternică încât atunci când vine vorba de un conflict banal, chiar legat de pământ, să nu se poată găsi o soluţia de rezolvare amiabilă între cele două familii, decât plimbatul la tribunal, mai ales acum, în plină perioadă a sărbătorilor de iarnă? (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Acreditare a laboratorului APM va aduce şi costuri ridicate ale analizelor
Doar 10% din amenzile de Mediu sunt contestate
Concursul de asistent comunitar n-are căutare
Legea îi determină pe taţi să accepte postul de bonă
"Obiceiurile de iarnă adevăratele sărbători"
Comentariul comentariilor (XI)
(Ioan Rotundu)
Permise de conducere mai scumpe
Penegiştii vor face oficiile lui Moş Crăciun la grădiniţa din Văculeşti
Ciuştea salută externalizarea serviciilor la Spitalul Judeţean
Consilierii judeţeni vor decide soarta clădirii CGP
Municipalitatea dă deoparte o grijă
Seminariştii botoşăneni se apropie de cultură
Festivalul „Din străbuni din oameni buni” bate la uşă
Comunicat de presă
Delia a fost invitata la o cina romantica pe terasa unui bloc
Primăria Flămânzi s-a dovedit a fi mai diplomată
Salariul europarlamentarilor
Vom mânca legume numai dacă sunt ambalate european
Majorarea nivelului primelor pentru bovine, ovine şi caprine
Noi prevederi pentru reablitarea termică a clădirilor de locuit multietajate
Alinuţa cea blondă
Horoscop
Post atractiv de vânzătoare
Înalţi funcţionari publici au fost escrocaţi de un primar
funcţionarii sunt angajaţi ai Consiliului Judeţean Botoşani pe funcţii de conducere sau ca arhitecţi
Program TELE'M Botoşani, vineri, 14 decembrie
Duşmănia de neam
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog