Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Umor
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7206
De la 07 Ianuarie 2003
122579145

Neacreditarea spitalului judeţean ar fi un dezastru pentru judeţ (II)

  • asocierea investiţională a salvat Laboratorul de analize
  • cum pot fi salvate spitalele din judeţ
  • 12 April 2010, 23:00
Dacă în ediţia de ieri am prezentat disputele create pe seama acreditării Spitalului judeţean Botoşani ca unitate spitalicească de rang judeţean şi european, în numărul de faţă voi relua controversata problemă a Laboratorului de analize. Asocierea investiţională a salvat Laboratorul de analize.
Directorul medical al Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, dr. Gheorghe Apetroaie consideră că soluţia aplicată de către actualul manager al Spitalului judeţean Botoşani în privinţa Laboratorului de analize medicale a fost cea mai corectă.
„Asocierea investiţională era singura cale de a mai salva acest laborator” a declarat directorul medical. În opinia dr. Apetroaie laboratorul ajunsese într-o situaţie critică.
Analizele medicale necesare spitalului ajunseseră să coste enorm pentru că se foloseau reactivi chimici cumpăraţi la preţuiri exorbitante. Apoi, în laborator se crease o atmosferă de lucru total nesănătoasă. Analize medicale care se puteau efectua în beneficiul laboratorului erau dirijate către laboratoarele private. „În cadrul cuponiadei fostului ministru Nicolaescu Laboratorul spitalului judeţean n-a făcut nici un fel de analize care să-i permită să atragă venituri suplimentare. S-au înfiinţat în Botoşani aşte şapte laboratoare particulare care să facă aceste analize iar laboratorul spitalului n-a fost capabil să încaseze ceva din aceste fonduri enorme care s-au cheltuit prin cuponaiada lui Nicolaescu” – a declarat Apetroaie.
Faptul că managerul Enache a reuşit să găsească un asociat care să accepte parteneriatul investiţional propus este pentru Enache un succes şi ar trebui felicitat şi recompensat public şi nu acuzat, mai crede medicul Apetroaie. În opinia acestuia, poziţia pe care s-a situat preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani Mihai Ţâbuleac este una total greşită şi este rezultatul dezastruos al informării sale de către nişte consilieri personali „civili” de viaţa medicală, care habar n-au ce se vrea prin reforma medicală declanşată de către Ministerul Sănătăţii.
„Enache n-a schimbat destinaţia spaţiului, n-a modificat obiectul activităţii, n-a mutat clădirea laboratorului din loc ca să-i ceară permisiune lui Ţâbuleasc. Apoi, a pus în asociere un spaţiu, un vad comercial şi personalul laboratorului. Asociatul a venit cu banii necesari plăţii salariilor, cu reactivii, cu aparatură modernă şi ce este extrem de important cu mijloacele necesare obţinerii acreditării laboratorului care costă cel puţin 100 mii euro, bani pe care spitalul nu i-ar fi avut niciodată” – susţine dr. Apetroaie.
De partea cealaltă, dr. Enache este de asemenea mulţumit de modul în care se derulează asocierea. Personalul laboratorului are salariile asigurate, n-a fost dat nimeni afară iar partenerul a declanşat deja demersurile necesare acreditării. Singura nemulţumire a lui Enache, cu corespondenţă şi la directorul Apetroaie, este amestecul total nejustificat al preşedintelui Mihai Ţâbuleac într-o problemă care nu numai că-l depăşeşte, dar nici n-are expertiza necesară s-o înţeleagă şi nici nu-i de competenţa sa.
Procesul intentat de preşedintele Ţâbuleac pentru a anula această asociere este unul pornit din ambiţia personală a acestuia şi nu va putea bloca buna desfăşurare a activităţii Laboratorului şi nici nu va putea împiedica reforma declanşată de ministerul Sănătăţii, mai ales că Spitalul judeţean de va fi acreditat, va rămâne cu finanţarea la minister. Dealtfel, în momentul de faţă deşi CJ Botoşani se pretinde proprietarul Spitalului judeţean, n-a sprijinit unitatea cu nici un leu.

Cum pot fi salvate spitalele din judeţ
L-am întrebat pe directorul medical Apetroaie cum se va rezolva, în cadrul reformei sanitare, problema celorlalte unitaţi spitaliceşti din judeţ. Aşa am aflat că Spitalul municipal Dorohoi se bucură din partea Casei de Asigurări de Sănătate Botoşani de o finanţare de excepţie şi că nu are nici un fel de probleme financiare. Probabil va fi acreditat spital municipal aflat în subordinea Primăriei Dorohoi.
Mai grave sunt problemele de la Spitalul orăşenesc Darabani. Aici, din patru medici, doi sunt directori. Unitatea n-are condiţii să funcţioneze ca spital orăşenesc dar nici nu trebuie desfiinţată. Spitalul din Darabani deserveşte o zonă săracă şi departe de Botoşani iar desfiinţarea lui ar însemna mari probleme medicale pentru populaţia din zonă. Rezolvarea se va găsi numai dacă spitalul va deveni secţie exterioară a Spitalului judeţean Botoşani.
La fel se vor putea rezolva şi problemele de la spitalul din Săveni, unde şirul problemelor de personal este complicat iar prestaţiile medicale total necorespunzătoare. Ca secţie a Spitalului judeţean s-ar putea salva şi această unitate. Complicate sunt lucrurile la Spitalul din Truşeşti. Deşi unitatea este una funcţională la parametri medicali normali pentru un spital orăşenesc, graţie muncii profesionale şi organizatorice a dr. Ionţă, localitatea nu este declarată oraş. Nici Primăria Truşeşti nu este interesată în menţinerea acestei unităţi medicale, care ar putea avea soarta Spitalului Flămânzi, desfiinţat prin votul consilierilor locali.
„Ar fi păcat să se piardă spitalul din Truşeşti care are şi secţie de radiologie şi laborator de analize dar şi medici competenţi profesional” – este de părere directorul Apetroaie.
Aşadar, reforma sanitară anunţată de Ministerul Sănătăţii are părţile sale bune dar şi rele. Rele mai ales pentru cei care n-au demonstrat interes şi pricepere în conducerea unităţilor medicale în fruntea cărora au ajuns pe criterii politice şi mai puţin profesionale. Din păcate, nu ei sunt cei care vor suferi, ci pacienţii de rând, adică noi toţi. (Ioan Rotundu)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Copil de 2 ani blocat în apartament salvat de pompieri
Locuinţă incendiată de un coş de fum neprotejat faţă de materialele combustibile
Dosar penal pentru pescuit în prohibiţie
Evacuaţi dintrf-o locuinţă improvizată
Bacalaureat cu 7 probe
Anunţ important
Botoişănenii vor ajunge mai repede în spitalele ieşene
Nici unul din amendamentele la Legea educaţiei nu a contat
Bancul zilei: Isteţime românească
Horoscop
Aveam nevoie de fiara biblică
Ioan Rotundu
Românul şi sistemele ticăloşite
Progeniturile afaceriştilor locali revin în forţă
Program de lucru prelungit la Ghişeul unic din Prefectură
Suită de întâlniri al Prefectură în vederea încurajării accesării fondurilor europene
Angajaţii Primăriei se mută de 1 Mai
Sucevenii vor împăduri 90 de hectare de teren din Botoşani
Părinţii vor fi amendaţi dacă loazele lor vor lipsi de la şcoală
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog