Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Umor
Publicitate
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
12738
De la 07 Ianuarie 2003
68879380

Necolaiciuc, achitat în dosarul în care era acuzat de deturnare de fonduri

  • 7 January 2014, 23:00
Fostul director al CFR Mihai Necolaiciuc a fost achitat marti de Judecatoria sectorului 1 in dosarul in care era acuzat de deturnare de fonduri. Acesta este cel de-al patrulea dosar in care a fost trimis in judecata fostul director al CFR. Decizia de marti poate fi atacata cu recurs de catre procurorii DNA in termen de 10 zile.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus pe 12 mai 2011 trimiterea in judecata a lui Mihai Necolaiciuc, fost director general al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR (CNCFR), in cel de-al patrulea dosar, in care era acuzat de deturnare de fonduri.
In acelasi dosar a mai fost deferita justitiei si Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice in cadrul CNCFR in perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003. In sarcina celor doi, procurorii au retinut infractiunea de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 acte materiale).
Procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea 'Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor', contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori.
"In ceea ce priveste CNCFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro. Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata procurorii DNA.
In aceste conditii, potrivit procurorilor DNA, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, inculpatii Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general CNCFR, si Viorica Olaeru, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8,6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate.
"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende, etc.", mai sustin procurorii.
In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati. La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc.
In 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Cum a luat contact Adrian Năstase cu DNA. O scenă povestită de Daniel Morar
Medicul Şerban Brădişteanu, achitat în dosarul in care este acuzat de abuz in serviciu si luare de mită
Guvernul va crea un Fond de dezvoltare a drumurilor
Marile diferenţe dintre cazurile Adrian Năstase şi Iulia Timosenko
Pompierii botoşăneni în slujba cetăţenilor de sărbători
Comunicat de presă a Primăriei Botoşani
Tribunalul Cluj a decis ca 200 de romi sa fie despăgubiţi cu 400.000 de euro de municipalitate
Victor Ponta sfidează din nou Europa
Ani de zile din cauza celor care ne-au condus am fost in genunchi în Europa si cred că acum trebuie să stăm în picioare
Traian Băsescu îi cere "imperativ" lui Victor Ponta "să înceteze orice atac la adresa justiţiei
Mihai Necolaiciuc ar fi acceptat, in 2009, să devină informator al FBI
Contul de Yahoo al directorului SRI, George Maior, a fost spart de hackerul "Guccifer"
Bancul zilei: Declaraţie de dragoste
Tele'M Botoşani: Presa-n gura lu' Rotundu
Botoşani: Din priorităţile primarului Portariuc pentru acest an
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă