Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Învăţământ
Sănătate
Horoscop
Decese
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
4195
De la 07 Ianuarie 2003
122576134

Nemţii vor să pună la treabă vântul de la Bucecea

  • 30 November 2008, 23:00
Chiar dacă centrala eoliană de la Bucecea a intrat pe linie moartă, din motive tehnice, în prezent se întrezăreşte o nouă oportunitate de exploatare a vântului din zonă. Încă de acum două luni, prin SC Elsaco, o firmă germană şi-a manifestat interesul de a investi în eoliene.
Viceprimarul oraşului Bucecea, Eugen Muraru spune că, dacă se va concretiza, investiţia este de o mare amploare. „Firma din Germania este interesată să amplaseze nişte eoliene de mare capacitate. Noi contribuim doar cu terenul pe care îl vom concesiona. Le-am pus la dispoziţie o parcelă de 35 de hectare pe Valea Siretului. Au venit deocamdată cei de la Elsaco şi s-au uitat. Urmează să vină şi reprezentanţii firmei germane pentru a face testări referitor la curenţii de aer. E o investiţie de mare amploare. Eoliana pe care o avem acum e un pui faţă de cele pe care vor să le amplaseze nemţii”, a subliniat Eugen Muraru, specificând că centrala eoliană existentă la ora actuală are o înălţime de aproape 40 de metri, paleta elicei are 11 metri, iar ansamblul din vârful turnului şapte tone.
Pe când, la noile centrale pe care vor să le monteze nemţii, fiecare elice din cele trei câte are o astfel de eoliană măsoară 35 metri, iar diametrul eolienei este de 70 metri.
„Investiţia se va derula prin program guvernamental. Vor să facă alei betonate între eoliene, să se racordeze la sistemul naţional. Dar întâi trebuie să facă testările ca să vadă dacă rentează”, a mai adăugat viceprimarul oraşului Bucecea. Vechea eoliană, amplasată în luna iulie 2007, imediat la ieşirea din Călineşti, nu mai dă randament. Centrala nu mai funcţionează deoarece i-a fost sustras un cablu pe care proprietarii trebuie să îl aducă tocmai din Germania.
„Eoliana nu mai funcţionează la ora actuală. A funcţionat foarte bine, dar s-a furat o bucată de cablu de acolo şi până să se aducă înapoi din Germania, centrala stă în repaus. Asociaţii s-au certat între ei. Nu ştim, poate au pierderi”, precizează Eugen Muraru. Investiţia aparţine unor întreprinzători din Suceava şi Bucecea şi a costat peste 200.000 de euro, Primăria concesionându-le în acest scop 100 metri pătraţi de teren. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mesajul primarului Cătălin Mugurel Flutur către botoşăneni, cu prilejul Zilei Naţionale a României
Comentariul comentariilor (CCLIII)
(Ioan Rotundu)
Botoşănenii „prin viroage şi coclauri”, spre Marea Unire din 1918
Şi-au condus colegul pe ultimul drum
Botoşănenii, interesaţi de Secţia de Artă
Trei preşedinţi de secţii de votare înlocuiţi
Fratele unui candidat a ajuns membru într-o comisie de votare
Horoscop
Medicii şi avocaţii, răii platnici la fondul de sănătate
Zile grele pentru patronul Debeli
Profesoara porcoasă la vorbă şi mânioasă în fapte
Autorităţile şi-au dat votul fiecare cu câte o speranţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog