Gulioaia este un sătuc de câteva zeci de case care până acum vreo doi ani aparţinea de comuna Gorbăneşti. În sat a existat cândva o mândră şcoală, ajunsă acum o ruină. Despre lipsa de interes a administraţiei locale în privinţa conservării şi valorificării clădirii şcolilor desfiinţate s-a mai scris. Şi despre această clădire din Gulioaia am scris, numai că s-a comis o mare confuzie. A fost criticat pentru neglijenţă primarul comunei Gorbăneşti, Gică Iliescu, deşi vinovatul este primarul comunei Dângeni, Stelică Trofin. Eroarea a pornit de la faptul că în redacţia Jurnalul se află o hartă mai veche, din care rezultă că satul Gulioaia aparţine comunei Gorbăneşti. Numai că din 2007, printr-o reorganizare teritorială, satul a trecut sub administrarea comunei Dângeni.
Rămâne valabil faptul că ce s-a scris despre clădirea fostei şcoli este un adevăr cât se poate de săritor în ochi, imobilul fiind amplasat la drumul judeţean Table Urlaţi – Dângeni – Ripiceni.
Pentru că de la ultimul semnal tras de noi a cam trecut mai bine de un an, am dorit să aflăm ce s-a făcut cu imobilul. Nu s-a făcut nimic. Adică da, s-au mai furat nişte geamuri, nişte uşi şi ceva din acoperiş. Acum s-a trecut la demolat zidurile, materialele fiind la mare căutare prin sătucul pe unde primarul n-a călcat cu piciorul, după cum declară localnicii. Trece doar cu maşina, când are drum la Botoşani.
Clădirea din Gulioaia nu-i singura lăsată de izbelişte. În satul Iacobeni se află la fel de părăsită clădirea fostei grădiniţe. Primarul Trofin n-a luat nici un fel de măsuri de conservare şi valorificare, aşa că încet dar sigur imobilul să prăbuşeşte, probabil plictisit şi el de lipsa de atenţie din partea edilului.
Iar ca nu cumva trecătorul prin comuna Dângeni să aibă îndoieli în privinţa spiritului gospodăresc al primarului, va putea vedea în satul Hulub clădirea Căminului cultural (foto) renovată pe bani mulţi scoşi din visteria primăriei şi cu comisioane pe măsură. Gata renovară, clădirea a fost dată pe mâna consilierului local social-democrat Rodica Scutelnicu.
Ca să fim precişi în explicaţii, Scutelnicu a închiriat numai o cameră, dar se foloseşte de întreaga clădire a Căminului, nu pentru a dezvolta activităţi culturale ci pentru a vinde cu spor de parale în favoarea câştigului personal cantităţi cât mai mari de băuturi alcoolice şi ţigări.
Consilierul n-are a-şi face probleme, primarul Stelică Trofin este şeful său politic, adică preşedintele Organizaţiei PSD Dângeni. Pe Rodica n-o costă chiria decât simbolic. După cum spun unii săteni, mai mult o costă cât trage lunar vla mustaţă primarul.
Legal, activitatea primarului este controlată de către Curtea de Conturi. Iar controlorii acestei instituţii au verificat activitatea primarului dar n-au avut ochi să vadă şi aceste aspecte. Ştiţi de ce? Simplu. Curtea de Conturi este condusă la vârf de social-democratul Nicolae Văcăroiu iar la Botoşani de directorul Lupu, ajuns în funcţie graţie Vioricăi Afrăsânei pe vremea când aceasta era cineva în PSD. Cum controlul s-a efectuat ca de la social-democrat la social-democrat, ochii controlorilor s-au aflat tit timpul sub bandou.
Să nu credeţi că situaţia de la Dângeni este singulară, iar primarul Trofin un specimen unicat într-un astfel de peisaj.. Nici vorbă. Îi plin judeţul de primari nepăsători faţă de imobilele aflate în administrarea lor şi rămase neutilizate. Primarul Trofin a intrat în vizorul nostru datorită colegului său de la Gorbăneşti, tot primar social-democrat, care ne-a deschis ochii că nu el este stăpânul clădirii din filmuleţ, ci vecinul de peste dealul Strahotinilor.
Ne cerem scuze faţă de primarul comunei Gorbăneşti şi întrebăm autorităţile statului dacă nu cumva sunt interesate de modul cum se face administrarea şi valorificarea unor imobile de către primarul din Dângeni. Întrebă, nu formulăm acuzaţii că nu intră în competenţa noastră aşa ceva.. (Adrian Marcu)