Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Decese
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23954
De la 07 Ianuarie 2003
122884021
Nicolae Cinteza (BNR):

Sistemul bancar românesc este stabil

  • problema băncilor greceşti este mult uşurată
  • 11 December 2011, 23:00
Directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, sambata, la Sinaia, ca problema retragerii de capital nu este specifica Romaniei, transmite Agerpres.
Cinteza a reiterat faptul ca sistemul bancar romanesc este stabil. Pe de alta parte, oficialul BNR a spus ca problema bancilor grecesti este mult usurata in acest moment.
Iata cateva dintre cele mai importante declaratii facute de Nicolae Cinteza:
* Problema fundingului (n.r. finantarii) si a lichiditatii nu e specifica Romaniei, ci sistemelor bancare din toata Europa. In ceea ce priveste retragerea, sa nu uitam de ce au fost adusi bani in Romania. Au fost adusi in Romania datorita lipsei de finantare pe termen lung, banii respectivi au fost plasati in credite pe termen lung, vor fi rambursati in masura in care plasamentele pe care si le-au asumat bancile, deci creditele pe care le-au luat bancile romanesti, vor fi rambursate. Pe masura ce creditele se ramburseaza, si datoriile bancilor romanesti vor fi rambursate. Orice rambursare cu anticipatie a unei datorii trebuie notificata Bancii Nationale. Insa Autoritatea de Supraveghere la nivelul uniunii Europene, EBA, nu incurajeaza limitarea creditarii in Europa.
* Sistemul isi pastreaza aceeasi trasatura pe care am declarat-o si anterior, stabilitatea. Indicatorul de solvabilitate are un nivel care este destul de confortabil, 13,5%. Nu exista in momentul de fata o problema a bancilor grecesti sau a celor cu capital austriac. Cel putin la nivelul Directiei de Supraveghere, din punctul de vedere al indicatorilor de prudenta, nu avem o problema. Monitorizam foarte atent eventualele influente provenite din exterior, dar cred ca cea mai mare problema care exista in momentul de fata, in afara celei externe, este o problema pe care ne-o cream singuri.
* Un eventual faliment al unei banci din Grecia ar fi putut provoca un efect de domino asupra bancilor din Romania care au capital grecesc.
* Din punctul nostru de vedere al Directiei de Supraveghere, problema bancilor grecesti este mult usurata si ceea ce am reusit sa realizam, si evidentiez aici inca o data colaborarea exceptionala cu Autoritatea de Supraveghere din Grecia, in toata perioada aceasta trecuta. Pe mine personal m-a convins ca problema aceasta practic incepe usor, usor sa dispara. Exista un risc extern asociat unor evolutii nefavorabile, dar comportamentul bancilor-mama in toata aceasta perioada si al Autoritatii de Supraveghere din Grecia s-a dovedit foarte bun.
* Exista acest risc (n.red. al producerii unui efect de domino), insa am creat o plasa de siguranta, masurile de stabilizare propuse prin noul proiect de ordonanta care ar modifica Ordonanta 99 sunt convins ca vor elimina eventuale efecte nedorite.
Cinteza a participat, sambata, la seminarul financiar-bancar EU-COFILE organizat de catre BNR, Alpha Bank si Asociatia Romana a Bancilor (ARB).
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Reţeta zilei: Posmagi de Braşov
Odiseea omenirii IX
Bancul zilei: Răspunsul blondei
Caricatura zilei
De ce pactul "celor 26" seamănă cu promisiunile unui alcoolic
Sfâşiată de 25 de câini Rottweiler pe care-i creştea
Parlamentul este ilegitim, plin de trădătorii lui Traian Băsescu
eu nu m-am vândut ca Oprea
Îmbulzeala din magazine sfidează criza. De unde au românii bani?
România – a şasea cea mai riscantă ţară din UE după costul CDS
USL, de acord cu implementarea în România a deciziilor luate la Bruxelles
Despre „Tant’Ana”, nevasta lui Verginel
Ioan Rotundu
Botoşani: Profanatori de morminte la vârsta de zece ani
A murit scriitoarea Leonida Lari
fost deputat PRM şi militantă pentru reunirea Basarabiei cu România
Traian Băsescu despre soluţia Opoziţiei pentru revizuirea Constituţiei
e o citire eronată a articolului 148.
Mihai Ţâbuleac are insomnii din cauza noastră
Portariuc vrea Centrul Vechi pentru agenţii economici
Botoşani: USL-ul se destramă încet şi sigur
PSD-ul este piatra de moară pe care PNL şi-a legată de picioare
DSP Botoşani aflat în criză de lapte praf pentru sugari
Locuri de muncă pentru cei care cunosc cel puţin două limbi străine
CJPC: Vânzătorii de jucării sunt controlaţi minuţios
Elevii din şcoli vor lupta împotriva corupţiei
Nerăbdarea lui Lolek şi Bolek
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog