Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
1901
De la 07 Ianuarie 2003
114814167

Nicolae Negru: Să nu ne irosim votul

  • 29 November 2012, 23:00
S-au anunţat candidaţii care vor lupta pentru mandatul de deputat în Parlamentul României, concurând în colegiul doi, din care face parte RM, ţările europene din afara UE şi spaţiului Schengen, ţările din Asia cu excepţia celor din Orientul Apropiat şi cel Mijlociu.
Printre candidaţi sunt şi trei basarabeni: Eugen Tomac, consilierul lui Băsescu, din partea Alianţei România Dreaptă, Victor Alexeev, preşedintele Organizaţiei PSD România în Republica Moldova, din partea USL, Gheorghe Viţă, copreşedinte al Consiliului Unirii, candidat al Partidului Poporului – Dan Diaconescu.
Mai candidează în colegiul doi, pentru Camera Deputaţilor, Emciuc Natalia, PRM, Kovacs Richard, UDMR, Daniel Alexandru, Partidul Ecologist Român.
Pentru postul de senator, în colegiul 1, care îi cuprinde pe românii din Europa, inclusiv RM, lupta se va da între Viorel Badea, din partea ARD, şi Cristian David, din partea USL. Viorel Badea, fost senator PDL, ne-a reprezentat şi data trecută în Senatul României. Cristian David, fost ministru al Administraţiei şi Internelor în guvernul Tăriceanu, senator de Vaslui, se include pentru prima dată în competiţia pentru voturile cetăţenilor români din afara României.
Pentru postul de senator în colegiu 1 vor mai candida cântăreaţa Mihaela Mihai de la PRM, Nagy Zoltan Levente de la UDMR, Hantz Peter Bella de la Partidul Popular Maghiar din Transilvania, Săvoiu Ion, pe listele Partidului Ecologist Roman.
Numărul mare de candidaţi face dificil pronosticul. Cei mai cunoscuţi şi, prin urmare, cu cele mai mari şanse de a ieşi pe primul loc în preferinţele alegătorilor sunt Eugen Tomac şi Viorel Badea. Însă obţinerea celui mai mare număr de voturi nu le garantează obţinerea mandatului de deputat sau senator. Siguranţa există numai în cazul când un candidat adună peste 50 la sută din voturi.
Deşi, în alegerile din 2008, Eugen Tomac obţinuse cele mai multe voturi, funcţia de deputat în Parlamentul României i-a revenit prin redistribuirea mandatelor judecătorului Tudor Panţîru, care se clasase pe locul trei în topul preferinţelor alegătorilor, după Nicolae Dabija, care ocupase locul doi.Ca să devină deputat, lui Eugen Tomac i-au lipsit doar 46 de voturi.
Cum e posibil aşa ceva? Din păcate, nu dispunem de spaţiul necesar explicaţiei sistemului electoral din România.
Pare absurd să pierzi, clasându-te pe primul loc, şi, din neştiinţă, probabil, Eugen Tomac a ratat mandatul de deputat data trecută. De aceea este de aşteptat ca strategii tuturor candidaţilor s㠄sufle în iaurt”, adică să pună accentul pe participare la vot şi pe măsuri de preîntâmpinare a pulverizării voturilor. Şi noi, alegătorii, va trebui să ţinem cont de aceasta, dacă dorim să fim reprezentaţi de persoane care şi-au demonstrat capacitatea de a acţiona nu numai prin vorbe, dar şi prin fapte. Să nu ne irosim votul, este un obiectiv motivant.
Jurnal de Chisinau

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Botoşani: Medicii botoşăneni vor o nouă dezbatere pe tema Legii Sănătăţii
Ponta a declarat că-l va scoate pe Năstase din puşcărie
Care e schema deturnării de fonduri de care e acuzat Nelu Iordache, patronul Romstrade şi Blue Air
banii furaţi ar fi fost cheltuiţi pe terenuri şi un avion
Cine importă gaze, la ce preţ, de unde şi cât
În ajunul Zilei de Învrăjbire Naţională
Ioan Rotundu
Se amână pronunţarea în procesul Spitalului Judeţean cu „Casa”
Botoşani: Cancerul pulmonar ajunge la cifre îngrijorătoare
USL vrea să distrugă relaţia cu partenerii strategici
Frankfurter Allgemeine Zeitung semnalează un nou posibil caz de plagiat în Guvernul Ponta
Ecaterina Andronescu ar fi plagiat într-o lucrare ştiinţifică din anul 2003
Profesori de limbă română din regiunea transnistreana, audiați in Parlamentul European
Horoscop
Bancul zilei: Maria reclamantă şi Ion pârât
Gastronomie: Frigărui marinate de miel
Mândria de a fi Victor Ponta
B otoşani: Banii de navetă ai profesorilor, recuperaţi cu executorii judecătoreşti
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă