Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
16232
De la 07 Ianuarie 2003
108701816

Nicolae Negru: Vandeea găgăuză

  • 27 January 2014, 23:00
În aparență, vizita lui Igor Corman și Iurie Leancă la Comrat, întâlnirea cu bașcanul și deputații Adunării Populare, s-a încheiat cu nimic. Nu s-a ajuns la un dialog, fiecare parte și-a spus monologul pregătit de acasă, iar imediat după plecarea spicherului și premierului, conducerea autonomiei a rămas să discute despre... organizarea referendumului care nu are un alt rost decât umilirea Chișinăului. Nu e nicio posibilitate ca desfășurarea referendumului să fie oprită, a spus un deputat găgăuz.
E o palmă simbolică dată în văzul lumii guvernării proeuropene din partea adepților integrării eurasiatice. Încurajați de Ambasadorul rus, găgăuzii se dau peste cap să demonstreze că pot prelua ștafeta transnistreană, că pot fi pârghia sau „coada" cu care să fie manipulată întreaga R. Moldova. S-au făcut promisiuni, probabil, s-au luat angajamente și liderii găgăuzi nu mai pot da înapoi. Altfel, după cum au spus și Corman, și Leancă, referendumul nu are niciun rost, nicio „finalitate".
Actuala Coaliție deține mandatul integrării europene, l-a obținut în noiembrie 2010, și doar viitoarele alegeri parlamentare îl pot anula. Caracterul simbolic provocator, sfidător al acțiunilor liderilor de la Comrat se manifestă și mai pregnant în cazul celui de-al doilea referendum, referitor la statutul autonomiei. E vorba despre o stipulare care se conține deja în legislație, dar se vrea „confirmată". Rezultatele referendumului nu pot folosi la nimic, decât că destabilizează raioanele de sud și tensionează situația în relația cu Chișinăul. Se mizează, probabil, pe o reacție inadecvată a acestuia.
Nu de viață bună, probabil, a ajuns să-i instige tătarul Muhametșin pe confrații de familie turcică și pe bulgari. Nu e un gest de putere din partea Moscovei, ci de slăbiciune. Până nu se încheie Olimpiada de la Soci, ea are mâinile legate, nu poate declanșa în plină forță războiul economic, nu-și poate permite să-i discrimineze pe muncitorii moldoveni. Nici consecințele implicării sale în Ucraina nu sunt de natură să-i bucure. Deși Moscova arată cu degetul spre Occident, ea știe bine de ce au ieșit în stradă sutele de mii de ucraineni. Războiul economic și lupta cu imigranții își are limitele sale, de aceea Rusia îi încearcă de minte pe găgăuzi, tulbură apele de acolo. Eficient, deocamdată. Serviciile noastre nu au fost capabile să contracareze diversiunea ei.
Întâlnirea de la Comrat a fost, totuși, folositoare din două puncte de vedere: a fost auzite în sfârșit pretențiile liderilor de acolo și a fost făcut un pas spre contactul direct cu găgăuzii.
Dacă nu urmăresc scopuri separatiste, atunci care e sensul revoltei lor? Comratul acţionează nu numai ca o vandee antieuropeană, antiromânească, ci şi antidemocratică. Sub pretextul apărării „statalităţii", el cere Chişinăului să interzică activitatea unor partide, a unor organizaţii care pledează pentru reunirea R. Moldova cu România, să nu permită întâlnirile deputaţilor români cu alegătorii lor de pe teritoriul R. Moldova, să adopte o poziţie de confruntare în relaţia cu Bucureştiul, adică să şteargă cu buretele cei 22 de ani de independenţă şi să se întoarcă la ideologia „două limbi, două popoare" din RSSM.
Liderii găgăuzi invocă declaraţiile unioniste ale lui Băsescu, deşi au pornit să lupte împotriva denumirii „limba română" şi să fluture steagul separatismului cu mult înainte de a se pronunţa preşedintele României la tema unirii. Băsescu, de altfel, a vorbit despre un act consensual, nu despre o invazie. În mod evident, găgăuzii nu par dispuşi să accepte istoria noastră aşa cum este ea, să încerce să înţeleagă complexitatea relaţiei cu Bucureştiul, că aceasta nu poate fi rectilinie, „sterilizată" de sentimente. Pe de altă parte, Chişinăul trebuie să-şi păstreze calmul şi să încerce să dialogheze cu găgăuzii în mod direct. Să meargă în localităţile Autonomiei. S-ar putea ca simplii cetățeni să fie mai raționali decât politicienii locali
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Treabă românească
Horoscopul zilei
Facilităţi pentru persoanele cu credite restructurate, soluţie a Guvernului pentru consum
Permis de conducere fals descoperit de poliţişti de frontieră vasluieni
Ţigări de provenienţă R. Moldova ascunse în borcane cu pastă de tomate, compot şi în sticle cu vin
Ţigări de contrabandă trecute peste râul Prut cu ajutorul unei sfori
Chişinăul răspunde ultimatumului KGB-ului de la Tirsapol
Pe motiv de zăpadă, Fenechiu a fentat un termen de judecată
judecătoarea Livia Stanciu, nemulţumită de absenta fostului ministru
Deşi dobânzile bancare scad, volumul depozitelor este în creştere
Vremea pana pe 9 februarie
Condamnări în dosarul Liviu Dragnea
Olanda ar putea să ne accepte în Schengen până la finalul anului
Judeţele cele mai asistate social
România ar putea începe să exporte gaze prin conducta Arad-Szeged din luna februarie
Ninsoarea, prilej de a fi încheiate contracte de deszăpezire fără licitaţie
Monica Iacob Ridzi, condamnata la 5 ani de închisoare cu executare
Doar oboseală?!
Ioan Rotundu
Botoşani: Perdelele forestiere, cucul ministrului Lucia Varga pentru botoşăneni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă