Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
7592
De la 07 Ianuarie 2003
90452964
Nicuşor Constantinescu, ridicat de DNA.

Preşedintele CJ Constanţa este urmărit penal pentru 6 infracţiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice

  • prejudiciu: peste 5 milioane euro
  • 15 January 2014, 23:00
Nicusor Constantinescu, presedintele Consiliului Judetean Constanta, a fost ridicat miercuri de procurorii anticoruptie din fata sediului CJ si dus la audieri la DNA, pe numele sau existand mandat de aducere. Surse judiciare afirma ca acesta a opus rezistentau in fata anchetatorilor, anunta la scurt timp Mediafax. Imaginile video care au surprins momentul retinerii baronului PSD de Constanta au confirmat, ulterior, acest lucru.
DNA anunta ca a inceput urmarirea penala a lui Nicusor Constantinescu pentru 6 infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice cu consecinte deosesbit de grave. Presedintele CJ Constanta este acuzat ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro). Baronul PSD de Constanta a parasit sediul DNA dupa ce a fost audiat, insa are interdictie de a parasi tara timp de 30 de zile.
Redam integral comunicatul Directiei Nationale Anticoruptie:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie Serviciul teritorial Constanta au inceput urmarirea penala fata de CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in sarcina caruia s-au retinut sase infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.
Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, invinuitul Constantinescu Nicusor Daniel si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca a dispus efectuarea unor plati nelegale in valoare totala de 23.105.903,62 lei (peste 5 milioane euro) dupa cum urmeaza:
a) 1.239.987,60 lei catre Regia Autonoma Judeteana Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, in cadrul proiectului de interes public judetean "Caravana estivala a Judetului Constanta" cheltuielile nu au avut legatura cu obiectivele proiectului (realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturala, dezvoltarea turismului ecvestru etc), proiect adoptat prin Hotararea CJ nr. 148/2010 si nu au avut legatura cu Protocolul de colaborare cu autoritati ale administratiei publice si institutii, respectiv RA ROMSILVA, RAJDP Constanta si SC RAJA SA. In plus, cheltuielile au fost facute fara sa existe documentatiile tehnico-economice prevazute de lege (devize de oferta si procese verbale de receptie care sa ateste realitatea lucrarilor executate in 31 de localitati si conformitatea acestora cu cerintele proiectului pe de o parte si date si informatii privind coordonatele cadastrale aferente lucrarilor realizate pe de alta parte);
b) 13.305.000 lei, reprezentand plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive; finantarea si platile au fost efectuate numai in baza hotararilor CJ Constanta (institutie condusa de invinuit), cu incalcarea flagranta a prevederilor Legii nr. 350/2005 care reglementeaza regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general si a prevederilor Legii nr. 69/2000 a Educatiei fizice si Sportului
c) 5.094.836 lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii cu act in dom cultural; finantarea si platile au fost facute in baza unei hotarari a CJ Constanta (institutie condusa de invinuit), fara respectarea normelor legale in vigoare, prevazute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general si de O.G nr. 51/1998, actualizata, privind imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice;
d) 1.054.405,98 lei, rezultata din aceea ca a acceptat si a decontat o cota de 23% din valoarea lucrarilor de impadurire si pepiniere executate de Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, reprezentand cheltuieli indirecte, in loc de 18%, cat ar fi fost legal; e) 761.749,06 lei, reprezentand o plata pentru lucrarile de impadurire efectuate asupra unei suprafete de 50 de ha din comuna Independenta, jud.Constanta, in conditiile in care contravaloarea acestor lucrari fusese deja achitata anterior, in anul 2011;
f) 1.650.925,04 lei, reprezentand plati nelegale catre SC Domeniul Public si Privat Judetean Constanta, respectiv contravaloarea inchirierii unui numar de 11 autoturisme, cu incalcarea prevederilor OG nr. 80/2001 care impuneau limitarea consumului de carburanti si a numarului de autoturisme pentru toate institutiile publice, inclusiv pentru consiliile judetene (la un numar de sase autoturisme cu un consum lunar pe autoturism de 150 litri benzina/motorina) si interdictia inchirierii de autoturisme de catre toate institutiile publice.
Faptele sus mentionate s-au petrecut in cursul anului 2012 (punctele a-e), respectiv perioada 2012/2012 (punctul f).
Intr-un dosar separat, procurorii aceluiasi serviciu teritorial au dispus inceperea urmaririi penale si extinderea cercetarilor fata de CONSTANTINESCU NICUSOR DANIEL, in calitate de presedinte al CJ Constanta, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea continuata de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul avantaje patrimoniale sau nepatrimoniale, cu consecinte deosebit de grave.
In aceasta cauza separata, procurorii au constatat, prin rezolutie, ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, invinuitul Constantinescu Nicusor Daniel nu si-a indeplinit sau si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte al Consiliului Judetean Constanta in sensul ca, in perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, nu a asigurat, potrivit legii, finantarea Centrului Militar Zonal Constanta, neefectuand reparatiile necesare la sediul acestuia, dispunand rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilitati si servicii de paza necesare functionarii in conditii normale a Centrului si incercand, in doua randuri, sa evacueze institutia din sediul pe care il ocupa in prezent. Aceste demersuri au afectat activitatea Centrului Militar Zonal Constanta pe de o parte, iar pe de alta parte Consiliul Judetean Constanta a obtinut un folos patrimonial nejustificat din sumele neplatite Centrului.
De asemenea, in perioada in mai 2012 - octombrie 2013, a refuzat sa dispuna, potrivit Legii nr.446/2006, plata serviciilor de telefonie de care beneficia Centrul Militar Zonal Constanta pentru indeplinirea misiunilor specifice, in valoare de 3.958 lei. Aceste costuri au fost suportate de Ministerul Apararii Nationale ¬ Comandamentul Comunicatiilor si Informaticii Bucuresti, fiind astfel provocat un prejudiciu patrimoniului acestei unitati, in cuantum de 3.958 lei.
Invinuitului Constantinescu Nicusor Daniel i s-au prezentat acuzatiile in conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedura penala.
Fata de invinuitul Constantinescu Nicusor Daniel procurorii au dispus masura obligarii de a nu parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.
Facem precizarea ca inceperea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Pe numele lui Nicusor Constantinescu a fost emis un mandat de aducere, astfel ca acesta a fost ridicat, miercuri, in jurul orei 13.30, din fata sediului Consiliului Judetean, el incercand sa li se opuna anchetatorilor.
Conform unor surse judiciare, Nicusor Constantinescu ar fi vizat intr-un dosar in care sunt cercetate mai multe persoane suspectate de plati nelegale din bugetul public. Aceleasi surse afirma ca pana la acest moment Constantinescu nu ar avea o calitate procesuala in acest dosar, dar ca era necesara audierea lui la DNA- Serviciului Teritorial Constanta.
Nicusor Constantinescu se afla la cel de-al treilea mandat de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, castigand alegerile din iunie 2012 cu peste 60 la suta din voturi. Nicusor Constantinescu, in varsta de 47 de ani, a intrat in politica in anul 2000, cand a candidat pentru functia de consilier local, fiind in echipa cu Radu Mazare, care avea sa castige Primaria.
Patru ani mai tarziu, Constantinescu a devenit presedinte al Consiliului Judetean din partea PSD, functie pe care avea sa o pastreze si in 2008, dar si in 2012, cand a fost reales.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Congresul femeilor
Horoscopul zilei
Imagini de la ridicarea lui Nicuşor Constantinescu de către procurorii DNA
Traian Băsescu, la întâlnirea anuală cu ambasadorii
„Eminescu – Luceafărul, eu – o mică stea”
Poetul Andrei Dósa refuză premiul ICR: donaţi banii lui Hruşcă, fanfarelor, căluşarilor
Mihai Eminescu despre Basarabia: Cu un cuvânt, de la Rusia nu primim nimic
George Osborne somează UE să se reformeze, dacă vrea ca Marea Britanie să rămână în blocul comunitar
Directorul TVR Stelian Tănase cere ministrului Finanţelor majorare a taxei TV
Noi dezvăluiri despre programul de spionaj al NSA
Banca Mondială: Creşterea economică a României va fi de 2,5% în acest an
Nicuşor Constantinescu, la ieşirea de la DNA: Am fost tratat ca un animal. DNA este o polţtie politică
Curtea Constituţională a decis că modificările aduse Codului penal în "marţea neagră" sunt neconsţitutionale - unanimitate
Alegerile europarlamentare, simultan cu referendumul pentru modificarea Constituţiei
avantaje, riscuri şi costuri * exemple din alte ţări si observaţiile OSCE
Botoşani/Frumuşica: Cum un poliţist şi un procuror au măsluit o anchetă
Ioan Rotundu
Lovituri năucitoare
Ioan Rotundu
Procurorii fac ce vor în România, nu contează ca e USL la guvernare. Ar trebui desfiinţat DNA
Cum sunt scoşi profesioniştii integri din Fisc şi Garda Financiară
Care sunt şefii de Consilii Judeţene urmăriţi penal sau judecaţi pentru corupţie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă