Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
24357
De la 07 Ianuarie 2003
80613733
Noble Securities:

Un preţ mare al petrolului ar stimula recesiunea

  • 20 September 2012, 23:00
"Corectiile pe care pretul petrolului le-a suportat in ultimele zile, coborand astfel de la maximul ultimelor patru luni sunt binevenite: un pret mare al petrolului ar pune o presiune in plus asupra economiei mondiale si , prin prisma cresterilor de preturi in lant si a urmarilor acestora, ar stimula recesiunea spre care cel mai probabil se indreapta Uniunea Europeana.
Coreland si comparand evolutiile din anii anteriori cu contextul global actual, cred ca un pret al petrolului Brent (relevant pentru Europa) mai mare de 110 USD/baril nu se justifica economic; desigur insa ca sunt si alti factori care misca petrolul- canalizarea investitiilor catre marfuri atunci cand Dolarul American se depreciaza, considerentele geopolitice etc", a aratat Victor Safta, director general Noble Securities- sucursala Romania.
Recent, Curtea Constitutionala Federala a Germaniei a avizat participarea guvernului de la Berlin la Mecanismul European de Stabilitate, iar Banca Centrala Europeana (BCE) a anuntat un program nelimitat de achizitii de obligatiuni.
Astfel, intr-un context deja favorabil, la sfarsitul saptamanii trecute, Rezerva Federala a Statelor Unite (Federal Reserve) a anuntat ca va incepe sa cumpere obligatiuni, pe termen nelimitat, pentru stimularea economiei americane intrata pe o panta descendenta; anuntul a crescut increderea investitorilor in economia globala si a stimulat cererea de marfuri si actiuni, in conditiile unui Dolar American intrat pe o panta de depreciere.
Pretul petrolului a atins maximul ultimelor patru luni si totodata maximul semestrului curent: la 1 iulie, pretul petrolului Brent era de 97,35 USD/baril, iar pe 14 septembrie acesta a ajuns la 116,77 USD/baril, marcand o crestere de aproape 20%. "Desigur ca au fost si speculatii importante pe pietele financiare, care au sustinut o volatilitate accentuata a pretului petrolului, iar prin corectiile marcate in saptamana curenta pretul petrolului a atins cotatii mai mici de 110 USD/baril", mai spune Safta.
Zvonurile privind cresterea productiei de petrol de catre Arabia Saudita au contribuit semnificativ la scaderea pretului petrolului din ultimele zile pe pietele financiare.
In Romania, in semestrul curent, preturile carburantilor au crescut cu cca 9-11%: in iulie pretul benzinei era in jur de 5,65- 5,68 lei/litru, iar in prezent depaseste 6,20 lei/litru. "Preturile carburantilor au crescut cu un procent mai mic decat cel marcat de pretul petrolului in perioada iulie- septembrie din doua motive principale: in primul rand nu au absorbit la maxim scaderea abrupta a pretului titeiului din aprilie-iunie, astfel incat au ramas inca de atunci la un nivel mai ridicat; in al doilea rand, in intervalul iulie- septembrie Leul a avut o evolutie pozitiva raportat la Dolarul American, recuperand deprecierea la maxime istorice", conchide seful Noble Securities Romania
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Obsedat de sex
Cristina Antochi, afacere în Anglia: “Am început împărţind fluturaşi”
Emil Boc: Ioana Băsescu nu va candida la parlamentare la Cluj
fiica cea mare a preşedintelui nu este membru PDL
Alianţa România Dreaptă rămâne înregistrată pentru alegerile parlamentare
Mona Pivniceru şi-a anulat o întâlnire cu Viviane Reding, comisarul european pe justiţie
Parlamentarii vor să modifice Legea Urbanismului
regulile de construcţie ar putea fi din nou înlocuite de haosul anilor 90
Angajaţii Oltchim vor primi restanţe salariale pe iulie
pe august-septembrie normarea poate suferi
După referendum, dar înainte de formarea ARD: situaţia din sondajele de opinie
Împăratul nu uită, nu iartă
Ioan Rotundu
Botoşani: Şefii de asociaţii nu mai vor să fie fraieriţi de Nova Apaserv
Aparat medical preţios pus în funcţie la Spitalul de recuperare
AJOFM ademeneşte angajatorii cu subvenţii
Situaţia şomerilor botoşăneni
Comunicat de presă APIA Botoşani
Planurile contrabandiştilor date peste cap de poliţiştii de frontieră
Referendumul de la Adăşeni, o „prosteal㔠cu acte în regulă
Bezna de pe unele străzile Botoşaniului nu are soluţii tehnice
Sex cu sarcină la Centrul de plasament „Prietenia” din Botoşani
Uniunea Scriitorilor cere o chirie modică pentru sediul de la Botoşani
Şcoli închise până în ianuarie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă