Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11175
De la 07 Ianuarie 2003
122871242

Noi descoperiri din Turcia dau indicii uimitoare despre viata din satele de acum 10 -11.000 de ani

  • 13 November 2014, 23:00
De 25 de ani o echipa de arheologi studiaza ruinele unui sat din Capadocia, una dintre cele mai vechi asezari din lume. Satul situat in centrul Turciei are un loc in istoria medicinei fiindca vine cu cele mai vechi dovezi ale unei operatii pe creier si ale unei autopsii, insa cele mai noi cercetari arata cum traiau oamenii acum 10 milenii, cum aratau casele si care era durata maxima de viata.
Situl Aşıklı Höyük este cercetatat minutios din 1989 de catre o echipa de arheologi condusa de Mihriban Özbaşaran de la universitatea din Istanbul. Locul este esential in istoria umanitatii fiindca este unul dintre primele in care s-au gasit dovezi ca nomazii vanatori-culegatori s-au stabilit in asezari permanente si au inceput sa domesticeasca animalele si sa cultive plante. "Inainte traiau in grupuri restranse si erau mereu in miscare. Aici e prima oara cand au stat 24 din 24 de ore impreuna, ca o comunitate", spune arheologul, citat de cotidianul Hurryet.
Primele asezari, de acum 11.000 de ani, aveau probabil doar cateva zeci de locuitori, dar se estimeaza ca rapid s-au nascut si sate de cateva sute de "suflete".
La Aşıklı Höyük s-au gasit si urme ale unor colibe care la inceput erai semi-ingropate in pamant si aveau forma ovala, mai tarziu fiind inlocuite de colibe rectangulare din lut. Cu timpul, casele au devenit tot mai apropiate, mai adunate si au luat nastere si primele strazi.
Au fost gasite ramasitele a 80 de oameni, iar analizele au aratat ca barbatii ajungeau in cel mai bun caz la 50 de ani, iar femeile mureau la varsta de 30-35 de ani. "Analizand modul de trai si ritualurile funerare nu am gasit niciun semn care ar sugera faptul ca ar fi existat vreo ierarhie in comunitate. Nu se poate vorbi de o clasa conducatoare", spune Özbaşaran.
Asezarea avea doua parti distincte: in nord se gasea partea cu locuintele rectangulare, iar in sud sunt doua cladiri cu functie speciala, cel mai probabil spatii comune folosite la sarbatori, la inmormantari si la diverse ritualuri.
Arheologul estimeaza ca satul mai are multe de dezvaluit, pentru cel putin 25 de ani.
Desi aceste proto-asezari au un nivel de organizare mai putin dezvoltat decat cele sumeriene de acum 5.000 de ani, lucrul cu adevarat uimitor este vechimea lor. Ultima glaciatiune s-a terminat pe la anul 9.500 i Hr si oamenii au fost pusi in fata unor schimbari semnficative ale climei. In fata acestor schimbari, oamenii au reactionat, si-au schimbat locul unde au vietuit, dar mai ales modul de viata, stabilindu-se in asezari fixe in jurul carora au inceput sa creasca animale si au facut si primele incercari de agricultura.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Noul salut între români
Un altfel de chişcă moldovenească
Horoscopul zilei
OMV Petrom investeste 30 de milioane de euro pentru redezvoltarea zacamantului de titei Tazlau
Transgaz a obtinut in primele 9 luni un profit mai mult decat dublu fata de cel din 2013
Presedintele Curtii Constitutionale, despre decizia privind imunitatea sefului statului:
Va avea relevanta pentru ca nu se incheie lumea cu acest presedinte. Vor mai fi presedinti si de aici incolo
Meciul televizat Ponta - Iohannis s-a incheiat, Klaus Iohannis a cistigat returul la B1. Ce urmeaza?
Un roman din Germania a creat un forum pentru a facilita transportul la sectiile de vot
Preşedintele care dezbină să unească
Ioan Rotundu
Ministerul de Externe al Germaniei: In situatii exceptionale se pot organiza sectii de vot in afara misiunilor diplomatice
Ponta sustinea contrariul
Îi urăşte, dar nu le poate plagia inventivitatea
Ioan Rotundu
Comunicat de presă ACL
Victor Rebengiuc : „Îl susţin pe Iohannis cu toate forţele”
Botoşani: ACL va înregistra audio şi video slujbele de duminică
Numai preoţii care vor face politică
Mihai Răzvan Ungureanu, prezent la Botoșani
O noua amenintare in Europa: Orbanizarea Romaniei
Ungaria creste la 50% controversata taxa pe publicitate
Cum vad agentiile internationale de stiri lupta politica din Romania
Bataiosul Victor Ponta, cu o morala elastica, si civilizatul Klaus Iohannis
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog