Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Anunţuri
Editorial
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19881
De la 07 Ianuarie 2003
122879948
Noi detalii ale conflictului Nistor – Popa de la Suliţa

Pescarul Nistor şi asociata sa Kashyap au pierdut lupta cu familia Popa

  • Comisarul de poliţie judiciară Stelian Stratulă a demontat minciunile lui Nistor
  • 22 October 2021, 19:50
Pentru că Traian Popa, om de afaceri din comuna Suliţa, a demonstrat cu fotografii şi documente cum că iazul Dracşani, administrat de către S.C. Piscicola S.A. patronată de Gheorghe Nistor este înconjurat de gunoaie iar peştele este infestat cu metale grele peste normele admise de către Uniunea Europeană, patronul Nistor l-a reclamat pe acesta de mai multe fapte pe care le-a catalogat ca fiind de natură infracţională.
Iar ca răzbunarea să fie una temeinică, Nistor a apelat şi la „profesionalismul” celor de la Garda de Mediu Botoşani care s-au grăbit să facă un control asupra firmei administrată de familia Popa, mai exact asupra terenurilor proprietate vecine cu iazul, şi spre satisfacţia lui Nistor, firma familiei Popa a fost amendată cu suma de 90 mii lei pe motiv că n-a respectat condiţiile de protecţie a mediului. Cât despre gunoaiele lui Nistor (foto) şi peştele mort (câteva tone) îngropat fără respectarea condiţiilor de protecţia mediului, trimisul şefului Gărzii de Mediu Botoşani, adică a comisarului şef Kashyap, n-a avut ochi să vază, urechi să audă şi pix să consemneze deficienţele constatate pe moşia lui Nistor.
Aşa se face că la plângerea lui Nistor din 26.05.2020 către Postul de Poliţie Suliţa prin care un membru al familiei Popa este acuzat de „distrugere” şi „furt de peşte” şi de nerespectare a obligaţiilor de protecţia mediului, ceea ce i-au creat prejudicii prin moartea a sute de kg de peşte într-o zonă de stufăriş situată pe proprietatea familiei Popa, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani s-a deschis dosarul penal nr. 2396/P/2020.
Iar ca nu cumva plângerea sa să nu fie destul de convingătoare pentru organele de cercetare penală, Nistor a chemat în ajutor Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură Bucureşti, cea care administrează prin concesiune de la Administraţia Domeniului Public al Statului terenurile pe care sunt amenajate crescătorii piscicole.
Iar această Agenţie a depus şi ea o plângere adresată Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani prin care precizează că un membru al familiei Popa a săpat un canal pe proprietatea terenului vecin cu iazul Dracşani, canal care pune în pericol sănătatea peştelui din iaz.
Mai depune Nistor, ca probe la dosarul penal, fotografii cu nişte peşte mort văzut în stufărişul de pe proprietatea familiei Popa şi vecin cu apa iazului, acuzând că peştele din iaz poate trece în canalul săpat de Popa unde moare prin asfixiere.
Şi Agenţia Naţională a Apelor Române a primit o depeşă de la Nistor prin care i se aducea la cunoştinţă că familia Popa, deţinătoarea firmei Traian SRL administrată de Bogdan Popa, fiul omului de afaceri Traian Popa nu deţine autorizaţiile legale de a se folosi de apele administrate de către această Agenţie.
Comisarul de poliţie judiciară a avut ceva de lucru ca să poată verifica ploaia de plângeri penale adresate de Nistor către anumite instituţii ale statului. Este de apreciat seriozitatea şi profesionalismul comisarului care a demonstrat persuasiune în aflarea adevărului celor sesizate.
Audiat, Nistor a n-avut argumente în a susţine şi demonstra vinovăţia membrilor familiei Popa şi acuzaţiile aduse societăţii Frubo Suliţa SRL administrată de către Mariana Popa, soţia omului de afaceri Traian Popa.
Cutez din Referatul de cercetare penală întocmit de către comisarul Stratulă: „De asemenea S.C. Traian SRL a primit autorizaţia de gospodărirea apelor nr. 244/octombrie 2009, valabilă până la 31.10.204, prin care Agenţia Naţională a Apelor Române îi permite acestei societăţi să irige livada cu apă din acumularea Dracşani”.
Luând act că acuzaţiile sale nu se dovedesc a fi reale, Nistor începe a scoate ţap ispăşitori pe nişte amărâţi de pescari.
Fiind audiat la data de 9.04.2021ca partea vătămată, Nistor Gheorghe o dă cotită. Citez din nou din referat: „Referitor la fotografiile prezentând peştele mort, acesta a declarat faptul că, în luna iunie 2020, a trimis un angajat al S.C. Piscicola S.A. cu barca, care ajungând în apropierea canalului situat pe proprietatea SC Frubo SRL a făcut fotografii din barcă la peştele găsit mort în stufăriş…”
Întrebat ce părere are în legătură cu cantitatea de peşte mort, Nistor a răspuns că „… ar fi vorba de circa 100 de peşti şi nu cantitatea de sute de kilograme aşa cum a declarat în plângerile anterioare.”
Acuzaţia principală a lui Nistor către familia Popa a fost săparea unui canal pe proprietatea acestora cu prelungire în vatra iazului şi protejat cu plase metalice. Când nivelul apelor se ridica, peştele trecea dincolo de plase şi nu se mai putea întoarce în iaz L-au dat de gol fotografiile făcute de pescar din care se putea vedea că plasele aveau ferestre exact pentru ca peştele să poată reveni în iaz.
Dar lovitura de graţie avea să i-o dea lui Nistor satelitul. Traian Popa a solicitat celor de la NASA, cărora le indicat coordonatele, să-i pună la dispoziţie, contra cost, fotografii ale zonei de dinainte de 1990. Din aceste fotografii s-a putut vedea clar că acest canal a fost realizat pe timpul fostului CAP Suliţa, iar când familia Popa a cumpărat terenul canalul exista.
Desigur, probatoriul administrat împotriva afirmaţiilor neadevărate ale lui Nistor este mult mai amplu dar importantă este concluzia comisarului de poliţie judiciară: „Clasarea Cauzei având ca obiect infracţiunea de„distrugere”, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 253 al (1) din Codul penal şi „furt” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 228 al.1 din Codul penal întrucât „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.
Ci Ordonanţa de clasare din 9 septembrie 2021 dată în dosarul penal nr. 2396/P/2020, procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani, Denisia Voroneanu, îşi însuşeşte concluzia comisarului Stratulă şi dispune „Clasarea cauzei”.
Această Ordonanţă va servi familiei Popa în dosarul aflat pe rol la Judecătoria Botoşani în care a fost contestată amenda Gărzii de Mediu Botoşani în sumă de 90 mii lei, amendă aplicată la indicaţiile acuzatoare ale pescarului şef Nistor, acuzaţii care au fost demontate de către cercetarea penală.
Prima luptă a fost câştigată de familia omului de afaceri Traian Popa. Cine o va câştiga pe cea de-a doua?!
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Când peştişorul de aur nu se pricepe la metafore
Horoscopul săptămânii 18 – 24.10.2021
O pată de ruşine pe frontispiciul Liceului Teoretic „Grigore Antipa”
Ioan Rotundu
Execuţie în stil mafiot sau acţiune regulamentară?
Ioan Rotundu
Somaţie adresată primarului comunei Băluşeni
Jaf organizat asupra bugetului Primăriei Băluşeni
Ioan Rotundu
Moartea rânjeşte plăcut cu miros de tămâie şi agheasmă
Ioan Rotundu
Viceprimarul Delibaş aplică legea bâtei şi se exprimă buruienos
Ioan Rotundu
Moartea unui contrabandist de ţigări interpretată de cunoscători (II)
Ioan Rotundu
Dovezi ale corupției din poliție și justiție
Anunt angajare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog