Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Reportaje
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
19583
De la 07 Ianuarie 2003
118498809

Noi dezvăluiri despre dezmăţul financiar din Primăria Băluşeni

  • Ioan Rotundu
  • 4 September 2022, 16:46
Se pare că afirmaţia făcută de unii localnici cu privire la primarul comunei Băluşeni, Laurenţiu Gheorghe Doroftei cum că acesta şi-a dorit funcţia pentru a avea cale liberă asupra bugetului comunei nu este chiar una gratuită, din motive electorale, de vreme ce tot mai multe sunt plăţile ilegale făcute de primar de când a fost ales în septembrie 2020.
Despre „isprăvile” sale realizate imediat ce a ocupat funcţia, în Jurnalul s-au publicat mai multe articole printre care: ”Primăria Băluşeni cu primar PSD - Traficant de droguri angajat să gestioneze fondurile europene” postat în 31 august 2021; „Primăria Băluşeni, Cârdăşie politică cu oferire de sinecuri din banii publici” postat la 8 septembrie 2021; „Jaf organizat asupra bugetului Primăriei Băluşeni” – postat la18 octombrie 2021; „Jaf organizat asupra bugetului Primăriei Băluşeni (II) - Primarul Doroftei şi angajările clientelare pe bani publici” 23 octombrie 2021; După păcate multe şi grele, - Primarul de Băluşeni a fost chemat de DNA la „spovedanie” – postat la 15 april ie2022, recent am mai publicat o serie de dezvăluiri cu continuarea lor şi în ediţia din această săptămână.
Surse bine documentate şi care au avut acces la actul de control încheiat de către Curtea de Conturi Botoşani la Primăria Băluşeni, mi-au adus la cunoştinţă noile plăţi ilegale comise de primar şi consemnate în respectivul act de control:
1. Trecerea pe cheltuieli a unor consumuri de motorină pentru care nu existau documente justificative întocmite conform reglementărilor legale, bugetul local pe anul 2020 fiind prejudiciat cu suma totală de 30.835 lei reprezentând ctv. a 6.508 litri de motorină;
2. Reprezentanţii entităţii auditate au efectuat plăţi pentru cantităţi totale de cca. 4.800 t agregate de balastieră în sumă totală de cca. 150.000lei, pentru care nu deţineau documentele legale (bonuri de cântar) prin care să se confirme livrarea produselor în cantitatea înscrisă pe avizele de însoţire a mărfii. Astfel, cantitatea de cca. 2.400 t agregate de balastieră în valoare de cca. 75.000lei, neînscrisă în procesele verbale de recepţie întocmite de către membrii comisiei de recepţie din cadrul Primăriei Băluşeni, nu s-a confirmat ca fiind livrată. În timpul controlului firma furnizoare a returnat sumele constate de Curte ca fiind plătite ilegal. Nu am putut stabili dacă şi „paraua îndărăt” primită de către beneficiarii din primărie a fost returnată firmei păcălite.
3. În luna ianuarie 2020 instituţia a efectuat plăţi în sumă totală de 5.000 lei pentru achiziţia de servicii joc de artificii în contextul în care, efectuarea unor asemenea cheltuieli din bugetul local nu este permisă de legislaţia în vigoare şi nici nu au legătură cu obiectul de activitate al unităţii administrativ-teritoriale;
4. Alte cheltuieli găsite de către controlorii Curţii ca fiind ilegale:
- în luna decembrie 2020 instituţia auditată a efectuat plăţi în sumă totală de cca. 15.000lei pentru achiziţia unui număr de pachete „cadou Crăciun nivel primar” şi „pachete cadou Crăciun nivel gimnazial”
- în luna decembrie 2020 instituţia a efectuat plăţi în sumă totală de 1.800 lei pentru achiziţia unui număr de 100 calendare perete personalizate şi a unui număr de 100 agende personalizate Curtea a constatat că plăţile s-au efectuat în condiţiile în care nu există Hotărâri ale Consiliului Local Băluşeni prin care să fie aprobată organizarea unor acţiuni de reprezentare şi protocol precum şi pentru zile festive sau aniversare, reprezentând în acelaşi timp cheltuieli ce nu sunt legate de activitatea instituţiei publice.
5. Drepturile salariale plătite nelegal din bugetul local pentru primar şi viceprimar ca urmare a menţinerii comunei intr-o categorie superioară prin raportarea unui număr mai mare de locuitori pentru perioada ianuarie 2019 – iunie 2021, sunt în sumă totală de 64.000 lei. Lor se adaugă drepturile salariale plătite nelegal din bugetul local pentru consilierii locali ca urmare a menţinerii ilegale a comunei intr-o categorie superioară în sumă totală de 50.000 lei, şi pentru alte categorii de salariaţi in valoare de 62.413 lei.
Curtea de conturi nu a primit încă confirmarea că neregulile vor fi rezolvate şi ameninţă cu plângere penală împotriva conducerii primăriei. Neregulile depistate ca urmare a neglijentei in serviciu şi a delapidărilor făcute de primarul Doroftei se ridica la mai mult de 1.000.000 lei.
O măsură a luat totuşi primarul Doroftei. A schimbat-o din funcţie, peste noapte, pe contabila şefă Cristina Cotir pentru că nu-i mai îndeplinea solicitările pe care aceasta îi reproşa că sunt în afara cadrului legal.
Să nu credeţi că modul de lucru de la Primăria Băluşeni este unul singular la nivel de judeţ! Sunt zeci de alte primării unde bugetul local este hăcuit, dar primarii respectivi sunt mai abili şi ştiu cum să facă rost de documente acoperitoare. Primarul Doroftei este încă învăţăcel, dar dacă scapă de DNA şi trece de acest prim mandat, va căpăta şi el experienţă în domeniu.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Bancul săptămânii: Vis împlinit
Horoscopul săptămânii 5 – 11 septembrie 2022
Cum a ajuns preotul Leonte cârcotit de unii şi adulat de alţii
Ioan Rotundu
Dosarul zilei: Presa de ieri şi de azi
Cum a fost transformat Sf. Ioan Iacob în produs mercantil
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă