Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Horoscop
Umor
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22454
De la 07 Ianuarie 2003
120846920
Noi dezvăluiri din Vama Stânca - Costeşti

Cum îi înşelau la mită contrabandiştii pe vameşi

  • Ioan Rotundu
  • 1 September 2023, 15:26
Sunt mulţi pesimiştii care susţin că degeaba dezvăluie presa afaceri murdare şi fapte de corupţie că nu ia nimeni nicio măsură. Realitatea este cu totul alta. De câte ori în Jurnalul au apărut astfel de dezvăluiri, tot de atâtea ori am constatat că instituţiile statului au luat act şi au intervenit. E drept, nu de fiecare dată cu aceeaşi rigoare a legii pentru că în România politicul este mai puternic decât puterea legii.
În 17 august am postat articolul intitulat „Prosperitatea pe seama contrabandei cu ţigări a explodat” iar în 22 august a.c. articolul “Noile tarife, cu titlu de mită, practicate în Vama Stânca”. La numai câteva zile de la publicare, conducerea Direcţiei Regionale Vamale Iaşi a trimis în supracontrol în Vama Stânca 3 echipe ce-au sosit marţi, 29 august.
Supracontrolul a bruiat puternic contrabanda cu ţigări, vameşii şi poliţiştii de frontieră lucrând pe “sec”, ceea ce i-a cătrănit rău de tot. Mai ales că supracontrolul a fost anunţat şi în Vama Costeşti a Republicii Moldova ca autoturismele şi maşinile contrabandiştilor să nu mai vină cu ţigări în Vama Stânca.
Colaboratorul nostru, Daniel Nuţu, care monitorizează contrabanda cu ţigări din Vama Stânca, a realizat un filmuleţ cu executarea supracontrolului.
,p. Din filmuleţ se deduce că un contrabandist moldovean, pe nume Victor Gherman, a fost prins în Vama Costeşti având în maşină 1.500 pachete cu ţigări care, vândute în România, ar fi adus un câştig în sumă de peste 30 mii lei. Nuţu se întreabă cum de vameşii moldoveni l-au prins, iar ai noştri din Stânca nu, deşi Gherman este unul dintre contrabandiştii despre care am scris că aducea zilnic ţigări ce le depozita într-un loc secret din oraşul Ştefăneşti, aşa cum s-a putut vedea dintr-un alt filmuleţ difuzat de noi..
Descoperirea vameşilor moldoveni a stârnit şi un hohot de râs la adresa vameşilor noştri. Gherman intra zilnic în România având la vedere, pentru vameşi, cantitatea de 700 pachete ţigări. Dădea mita de 700 lei, 1 leu de pachet, şi trecea în România fără probleme. Ce nu ştiau vameşii noştri era că maşina lui Gherman avea compartimente secrete în care dosea alte 800 pachete cu ţigări, fentând vameşii români de mita în sumă de 800 lei.
Bolnav de ceva timp, vameşul şef Ovidiu Marcian lipseşte de la serviciu, lipsa sa fiind benefic valorificată de vameşi. Venirea supracontrolului de la Regionala Iaşi le-a încurcat socotelile, adică veniturile din mită. Pentru cât timp, nu se ştie. Dar nu va fi lung!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 28.08 – 3.09.2023
Bancul săptămânii: Creştină
Catrenul săptămânii
Ioan Mamaische
Poliţistul Arăpaşu şi prim-procurorul Hanachiuc l-au spălat pe Nechifor de păcatul hoţiei
Ioan Rotundu
Mihai Ţurcanu calcă pe urmele fratelui infractor Florin
Ioan Rotundu
ANPC i-a oprit lui Nistor producţia de conserve din peşte
În realitate nişte „bombe chimice”
Istpria Limbii Romane - video
Fotografia vieţii tumultoase a Doinei Federovici
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă