Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4648
De la 07 Ianuarie 2003
78405457

Noi experimente în lumea învăţământului

  • 27 April 2009, 23:00
De luna viitoare, unităţile şcolare ar urma să facă un nou pas spre descentralizare, în stabilirea conducerilor unităţilor de învăţământ urmând să aibă un rol important şi consiliile locale. Deşi oamenii din învăţământ au fost avertizaţi în privinţa modificărilor de acest gen care privesc organizarea activităţii şcolilor, măsura nu este bine primită de cei ce lucrează în sistemul de educaţie.
Pe de altă parte, în contextul bombardamentului de dispoziţii centrale care se schimbă de la o săptămână la alta sau chiar de la o zi la alta, reprezentanţii învăţământului nu sunt convinşi că nu se va trece prea curând la descentralizarea care oricum nu este bine gândită la ora actuală.
De luna viitoare, în domeniul învăţământului preuniversitar de stat ar urma să fie cedate către consiliile locale atribuţiile de organizare a reţelelor şcolare şi de numire/eliberare din funcţie a directorilor. Participarea reprezentanţilor comunităţii locale la procesul de decizie în unităţile de învăţământ ar trebuie să se realizeze încă de luna viitoare. Cât priveşte finanţarea cheltuielilor curente ale şcolilor, aceasta este planificată să se realizeze în funcţie de standardele de cost pe fiecare elev, costuri care vor fi acoperite integral de la bugetul de stat. Profesorii privesc cu neîncredere şi justificată teamă aceste schimbări care privesc reţeaua învăţământului.
"De fiecare, o noutate de acest fel este un experiment aplicat pe lumea şcolii, pentru că experienţa ne-a arătat că de fiecare dată astfel de schimbări nu au fost gândite în cele mai mici detalii înainte de a fi puse în practică. Schimbăm şi apoi vedem ce se întâmplă. A implica în numirea directorilor de şcoală consilieri locali şi reprezentanţi ai părinţilor nu ştiu cât va schimba în bine activitatea din şcoală. Aici oamenii şcolii cunosc cel mai bine situaţia şi ei ar trebui să decidă pentru conducerea unităţii în care muncesc. Fiecare cadru didactic are interes ca şcoala în care munceşte să aibă rezultate mai bune, să crească în privinţa calităţii activităţii, să ocupe un loc de prestigiu în sistemul de învăţământ al judeţului. Intervenţiile dinafară nu vor face bine nici unei unităţi", este părerea exprimată de un cadru didactic din Botoşani. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor LXVI
(Ioan Rotundu)
A fost anunţată înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor de Măduvă
Horoscop
Cei mai tari hoţi
Panica lui Conţac
Cum a ajuns Ţâbuleac pe Coasta de Azur
Ciulama de pui cu ciuperci
Pakistanul vă invită să-ş cunoaşteţi la... Botoşani
Mica publicitate
Noi restricţii în internarea bolnavilor
Te lepezi de satana? Daaaa!
Ioan Rotundu
Românul şi resuscitarea politicienilor
Ambulanţa trebuie să răspundă chiar şi la solicitările false sau exagerate
Fără autotaxare anul acesta!
Ţigări traficate cu microbuzul
Sediul PSD Botoşani îşi schimbă faţa
Arta nu are gratii!
Sinucidere pe fond de alcool şi nostalgie familială
Noi 66 locuri de muncă
Ministrul Educaţiei se joacă cu orele de sport şi educaţie fizică
Strategie de prevenire a unei pandemii
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă