Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5304
De la 07 Ianuarie 2003
123149299
pnl

Noi informaţii referitoare la obţinerea cetăţeniei italiene

  • 11 September 2009, 23:00
Romanii care vor sa obtina cetatenia italiana au la dispozitie noi informatii, deoarece Legea nr. 94 din 15 iulie 2009, care contine 'Dispozitii in materie de siguranta publica' (asa-numitul pachet siguranta), intrata in vigoare pe 8 august, a introdus, printre alte lucruri, si modificari substantiale in materie de cetatenie italiana, transmite Romanian Global News, care citeaza Primaria din Torino.
Inainte de intrarea in vigoare a legii sus-mentionate, sotul strain al cetateanului italian, putea prezenta cererea de cetatenie prin casatorie la trecerea a cel putin sase luni de rezidenta legala (adica inscriere la evidenta populatiei) de la data oficierii casatoriei.
Pe langa aceasta, daca ulterior intervenea separarea sotilor, recunoasterea cetateniei continua, fiindca era suficient, potrivit celor prevazute de lege, sa fii in posesia cerintelor la momentul prezentarii cererii, care atribuia un fel de 'drept obtinut'.
Odata cu modificarile aduse recent si intrate in vigoare din 8 august 2009, a fost prelungit termenul necesar pentru a se putea prezenta cererea de cetatenie prin casatorie din partea cetateanului strain casatorit cu un italian. De la 6 (sase) luni se trece la 2 (doi) ani de rezidenta legala, dar acest termen trebuie redus la jumatate (1 an) in prezenta copiilor, chiar adoptivi.
Daca dupa prezentarea cererii de recunoastere a cetateniei italiene la prefectura competenta intervine dizolvarea casatoriei sau separarea sotilor, cererea va fi respinsa, pentru ca s-a stabilit - aceasta este modificarea cea mai relevanta - ca raportul dintre soti trebuie sa existe pana la adoptarea prevederii de recunoastere din partea Ministerului de Interne.
Nu va mai fi posibila autocertificarea statutului de familie, rezidenta si indeplinirea cerintelor, ci va trebui sa fie anexata intreaga documentatie ca sport pentru cerere, in caz contrar cererea nefiind acceptata de catre oficiu (acest lucru este valabil si in cazul cetatenilor comunitari).
Amintim ca a fost introdusa plata unei contributii de 200 de euro pentru toate cererile care vor fi prezentate dupa data de intrare in vigoare a legii mentionate, 8 august 2009. Pana cand nu vor fi clarificate, din partea organelor competente, modalitatile pentru efectuarea acestei plati, cererile vor fi oricum primite cu 'rezerva'.
Circulara din 6 august 2009, emisa de Ministerul de Interne, stabileste o disciplina particulara, facand distinctie intre cererile prezentate inainte de 8 august 2009 si cele prezentate dupa acea data.
Cererile pentru care termenul de doi ani rezulta a fi expirat pentru incheierea procedurii, adica prezentate de peste doi ani, va trebui sa se incheie cu o prevedere de recunoastere a cetateniei italiene, sotul strain obtinand un drept deplin obiectiv.
La cererile prezentate inainte de introducerea modificarilor si nu mai vechi de doi ani, vor trebui sa se aplice noile reguli: posesia din partea solicitantului a rezidentei legale in Italia de cel putin doi ani dupa casatorie si permanenta raportului de casatorie pana la adoptarea prevederii. Pe langa aceasta, va trebui prezentata in original toata documentatia care a fost autocertificata in cerere (certificate de rezidenta, familie, declaratii de venituri etc.)
Romanian Global News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Mai este o şansă !
sau de ce Conţac îl vrea preşedinte tot pe Băsescu
Program TELE'M BOTOŞANI, sâmbătă, 12 septembrie
Adăpători moderne, în trepte, în Flămânzi Deal, Poiana şi Chiţoveni
Vladimir Voronin şi-a prezentat oficial demisia Parlamentului de la Chişinău
Despre unionism, cu calm (I)
Se desfiinţează sau nu Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor?
90 de ani în slujba Cultului Eroilor
La început de nou an şcolar PF Daniel se roagă pentru educaţia adevărată a elevilor
Steagul românesc de pe turla Primăriei din Sf. Gheorghe, propus ca monument istoric
Sute de pachete de ţigări oprite din drumul spre piaţa neagră
Horoscop
Timbrul lui Băsescu
Ce face Ţâbu, în lipsă de bani la buget
Zarzavat pentru ciorbe
Aşa cum a învăţat în comunism, Bărculeţ neagă adevăruri evidente
deşi fotografiile suprefectului Viorica Afrăsânei şi constatările DSP-ului o contraziv
Secretele plăcintelor de Stăuceni
Precum în comunism, unele localităţi din judeţul Botoşani zac în beznă
O fată de 19 ani, beată, a colindat Flămânzi-ul la volanul unui Peugeot
Viol fals, în scopul obţinerii de foloase financiare
Medicul va acorda concediul medical, dar verificarea legalităţii o va face poliţistul
este noua măsură propusă de Bazac, ministrul social-democrat al Sănătăţii
Campania de vaccinare a fetiţelor împotriva cancerului uterin se suspendă
Directorul Enache vrea să uşureze Spitalul judeţean de personalul balast
La IŞJ, cinci inspectori au fost daţi afară şi aduşi alţii opt
printre ei socialistul Başno şi ginerele preotului Grigore Diaconu
Noi numiri de directori de licee
Fundaţia „Nicoar㔠a investit în cultură şi artă 43 mii euro
Tonul l-a dat Monica Macovei
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog