Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Economic
Editorial
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Important
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4628
De la 07 Ianuarie 2003
78454169

Noi modificări ale Codului Fiscal cu aplicare de la 1 ianuarie 2014

  • 22 September 2013, 23:00
Săptămâna trecută, Guvernul a publicat in Monitorul Oficial Ordonanta care cuprinde modificarile la Codul Fiscal despre care HotNews.ro a scris pe cand erau sub forma de proiect.
Potrivit documentului, pentru cei realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, baza lunara de calcul al contributiei este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Pana acum, persoanele care realizau, intr-un an fiscal, venituri de natura veniturilor din salarii, veniturilor asimilate salariilor si veniturilor din pensii, persoanele aflate sub protectia sau in custodia statului, venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, venituri din activitati independente, cu exceptia celor din drepturi de proprietate intelectuala, din activitati agricole, silvicultura, piscicultura, precum si din asocieri fara personalitate juridica, nu sunt obligate sa plateasca contributia indviduala de asigurari sociale de sanatate asupra veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, scrie Avocat.net. Proiectul a fost aprobat, miercuri, in sedinta de Guvern si publicat vineri seara in Monitorul Oficial.
Documentul plafoneaza la 5 salarii medii brute (2 223 lei X 5 = 11 115 lei -valabil pentru 2013) obligatia de plata a contributiei individuale de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din chirii (indiferent daca acestea mai realizeaza sau nu si alte venituri).
"Baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor (...) este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut, diferenta dintre totalul veniturilor incasate si cheltuielile efectuate in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv cheltuielile reprezentand contributii sociale, sau valoarea anuala a normei de venit, dupa caz, raportata la cele 12 luni ale anului si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut", se mai arata in Ordonanta.
Exceptie de la aceasta prevedere urmeaza sa faca cei care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului, pentru care asa cum spuneam mai sus, baza lunara de calcul al contributiei este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia.
Ca si in cazul celor carea obtin venituri din chirii si cei care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole in regim de retinere la sursa a impozitului urmeaza sa plateasca contributii in limita a cinci salarii medii brute, se mentioneaza in documentul citat.
Actul normativ stabileste si categoriile care nu vor avea obligatia de a plati contributii de asigurari sociale. Concret, din aceasta categorie urmeaza sa faca parte o serie de persoane care nu erau prevazute in legislatia anterioara. Astfel, potrivit Avocat.net, nu vor datora contributii de asigurari sociale persoanele care realizeaza urmatoarele tipuri de venituri impozabile:
- cele din cedarea folosintei bunurilor, adica venituri in bani sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile;
- cele din cedarea folosintei bunurilor din derularea unui numar mai mare de cinci contracte de inchiriere la sfarsitul anului fiscal, incepand cu anul fiscal urmator califica aceste venituri in categoria celor din activitati independente si le supun regulilor de stabilire a venitului net pentru aceasta categorie;
- cele din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere situate in locuinte proprietate personala, cuprins intre una si cinci camere inclusiv;
- cele din inchirierea in scop turistic a unui numar de camere situate in locuinte proprietate personala, mai mare de cinci. De la data depasirii numarului de 5 camere de inchiriat, si pana la sfarsitul anului fiscal, determinarea venitului net se realizeaza in sistem real potrivit regulilor de stabilire prevazute in categoria venituri din activitati independente;
- cele din inchirierea in scop turistic a camerelor situate in locuinte proprietate personala, avand o capacitate de cazare mai mare de 5 camere de inchiriat, sunt calificate ca venituri din activitati independente pentru care venitul net anual se determina pe baza de norma de venit sau in sistem real si se supun impunerii.
In acelasi timp, contribuabilii care realizeaza venituri din cedarea folosintei bunurilor, cu exceptia celor care realizeaza venituri din arendarea bunurilor agricole, urmeaza sa efectueze in cursul anului plati anticipate cu titlu de contributii sociale.
Astfel, in decizia de impunere, baza de calcul al contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru contribuabilii care obtin venituri din chirii urmeaza sa se evidentieze lunar, iar plata sa se efectueze trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru. In ceea ce priveste stabilirea obligatiilor anuale de plata ale contributiei de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor care realizeaza venituri din chirii, aceasta urmeaza sa se realizeze de catre organul fiscal competent, prin decizia de impunere anuala
Potrivit legislatiei aflate in vigoare inaintea aparitiei Ordonantei, in cazul veniturilor din cedarea folosintei bunurilor deducerea contributiilor de asigurari sociale de sanatate pentru stabilirea bazei impozabile se efectueaza potrivit regulilor proprii categoriei de venit, pe surse de venit. In acest sens, Finantele au introdus obligatia organului fiscal competent de a determina, pe categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor, venitul anual realizat (suma de venituri nete anuale) pentru aplicarea prevederilor referitoare la verificarea incadrarii in plafonul corespunzator anului fiscal respectiv pentru contributia de asigurari sociale de sanatate.
In plus, contributiile de asigurari sociale de sanatate efectuate in cursul anului urmeaza sa se deduca incepand de la 1 ianuarie 2014 din veniturile realizate din categoria venituri din cedarea folosintei bunurilor numai de organul fiscal competent la stabilirea obligatiilor fiscale anuale.
De asemenea, organul fiscal competent va recalcula baza impozabila pentru acordarea deductibilitatii contributiei de asigurari sociale de sanatate si va determina impozitul pe venit datorat.
Masurile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2014.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Rugămintea vecinei
Noi modificări la plata impozitului de către mircointreprinderi
Lumea lu' Rotundu: Usturoi de Copălău
Dinamica economiei: Dialog cu Manuela Zarug de la Serconf Botoşani
O bombă nucleară a fost pe punctul de a exploda deasupra SUA in 1961
document declasificat de administraţia americană
Ce ne facem cu şcolile?
Valeriu Zgonea dă Roşia Montana pe voturile moţilor
Crin Antonescu este invitat să prindă şi el o porţie din aceste voturi
Reproşuri pe seama lui Portariuc
Ioan Rotundu
Botoşani: Primarul penal de Flămânzi are probleme cu reabilitarea
De ce se opun procurorii DNA eliberării lui Conţac
Traian Băsescu a felicitat-o pe Angela Merkel pentru victoria in alegeri
Alegeri legislative în Germania soldate cu victoria Angelei Merke
Loto România: Rezultatele tragerii din 22.09.2013
Incident între diplomaţi europeni si soldaţi israelieni
Israelul acuză diplomaţii că sunt "instigatori"
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă