Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10461
De la 07 Ianuarie 2003
122896110

Noi reglementări privind libertatea de mişcare a muncitorilor în Belgia

  • 28 May 2008, 23:00
Serviciul Public Federal pt locuri de munca si integrare Sociala din Belgia anunta : La 1 mai 2004 10 tari noi au intrat in Uniunea Europeana, apoi Romania si Bulgaria la 1 ianuarie 2007. In UE libertatea de circulatie a muncitorilor este un pricipiu fundamental. Insa pentru noile state ale UE sunt prevazute perioade de tranzitie pe durata carora libera circulatie este restrictiva. Dupa o perioada de tranzitie de 2 ani, 1 mai 2004 – 1 mai 2006, urmeaza pentru cele 10 state noi membre o noua perioada de tranzitie. Bulgaria si Romania sunt intrate intr-o prima perioada de tranzitie incepand cu 1 ianuarie 2007. A doua perioada de tranzitie este de trei ani pana la 1 mai 2009. Este posibila o noua prelungire de 2 ani, insa libera circulatie a muncitorilor va putea fi aplicabila cel mai tarziu incepand cu 1 mai 2011.
Romanii pot lucra in Belgia doar daca obtin un permis de munca de la autoritatile competente si daca se face dovada ca pe piata belgiana a muncii nu a fost identificat un lucrator pentru postul pe care se doreste angajarea cetateanului roman, informeaza portalul Rombel, preluat de Romanian Global News.
Potrivit Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca (OMFM), legislatia belgiana prevede trei categorii de permis de munca: de tip A, cu o durata nelimitata, valabil pentru toate profesiile salariate, de tip B, cu valabilitate determinata, de maximum 12 luni, care da dreptul la ocuparea unui loc de munca doar la un angajator si de tip C, care are o durata determinata si este valabil pentru toate profesiile salariate.
Pentru muncitorii titulari ai unui permis de munca de tip A, nu se cere nicio autorizare de ocupare a unui loc de munca din initiativa angajatorului, iar acest document isi pierde valabilitatea daca detinatorul sau lipseste din tara pentru o perioada mai mare de un an, numai daca aceasta absenta nu a antrenat pierderea dreptului sau a autorizatiei sale de sedere, conform legislatiei in vigoare privind accesul in tara, stabilirea si plecarea strainilor. Permisul de munca de tip B se acorda din oficiu muncitorului interesat, ca urmare a acordarii autorizatiei de ocupare a fortei de munca angajatorului. In acest caz, durata de valabilitate a permisului de munca este aceeasi cu durata de valabilitate a autorizatiei de ocupare a fortei de munca acordata angajatorului. Potrivit OMFM, daca muncitorul este titular al unui permis de munca de tip C, nu este necesara obtinerea autorizatiei de ocupare a fortei de munca.
Atat permisul de munca de tip B, cat si cel de tip C isi pierd valabilitatea daca detinatorul isi pierde dreptul sau autorizatia de sedere, iar cetateanul care paraseste tara definitiv este obligat sa restituie permisul de munca la administratia comunala din locul unde isi are resedinta inainte de plecare.
Autorizatia de ocupare a fortei de munca se acorda in baza dovezii ca nu s-a gasit pe piata belgiana a muncii un lucrator pentru postul pe care se doreste angajarea cetateanului roman. In cazul membrilor de familie ai cetatenilor romani, cum ar fi sotul/sotia sau descendentii sub 21 de ani care sunt in grija lor, oricare ar fi nationalitatea acestora, nu se tine seama de prevederile privind dovedirea situatiei de pe piata muncii. Aceasta prevedere se aplica doar daca membrii de familie ai muncitorului roman locuiesc legal in Belgia, iar acesta a fost admis pe piata muncii pentru o perioada de cel putin 12 luni sau daca de la data aderarii au locuit legal cel putin 18 luni in acest stat. De asemenea, acordarea autorizatiei de ocupare a fortei de munca se acorda dupa semnarea de catre angajator si angajat a unui contract de munca ce contine mentiunile si dispozitiile prevazute lege referitoare la ocuparea fortei de munca.
Cererea pentru autorizatia de ocupare a fortei de munca in cazul unui muncitor care lucreaza pentru prima data in Belgia trebuie sa fie insotita de un certificat medical din care sa reiasa ca este apt de munca, documentul putand fi eliberat si de un medic autorizat de agentii diplomatici sau consulari belgieni. Acesta poate fi eliberat cu cel mult trei luni inainte de data depunerii cererii si, daca este cazul, va trebui tradus in una din limbile regiunii competente pentru eliberarea permisului de munca. Autorizatia de ocupare a fortei de munca si permisul de munca nu se elibereaza daca cererea contine date incomplete sau incorecte, conditiile din lege sau din hotararile sale de executare nu sunt indeplinite sau daca ocuparea fortei de munca este contrara fie ordinii publice sau sigurantei publice, fie legilor si reglementarilor, fie conventiilor si acordurilor internationale in materie de recrutare si de ocupare a unui loc de munca de catre muncitorii straini. (Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Reclamaţii la prezervative
Propunerea ţărănistului Furtună
Anunţuri imobiliare
Comentariul comentariilor (CXXIV)
(Ioan Rotundu)
Angajaţi umiliţi de un director dictator protejat de IŞJ
Elevii de la clasele I-IV vor avea profesori de sport
Activităţi desfăşurate cu ocazia Zilei Mediului
L-au îmbăiat în zoile politice
Sorescu are alergie la realizările lui Flutur
Pregătirile pentru alegeri pe ultima sută de metri
Primarii n-au timp de făcut PUG-uri la standarde europene
Sorescu marşează pe gândirea sa de fost colector de impozite şi taxe
el consideră plantarea florilor o risipă a banului public
Imigranţii ilegali din Italia nu vor fi arestaţi
UE face presiuni asupra Elveţiei să ridice vizele pentru români
Recunoaşte că limba română şi cea moldovenească sunt una şi aceeaşi limbă
Program Tele'M Botoşani joi, 29 mai
Jandarmii ne informează
Anunţ „Vivat Veselia”
A fost semnat contractul pentru o investiţie de 100 milioane euro
fabrica de bioetanol de la Dorohoi a prins viaţă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog