Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
4570
De la 07 Ianuarie 2003
77879192

Noi reglementări referitoare la malpraxis

  • 26 May 2010, 23:00
Medicii au primit ieri vestea că Ministerul Sănătăţii a modificat dispoziţiile legale privind judecarea cazurilor de malpraxis. Noile prevederi întăresc rolul şi atribuţiile comisiilor de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis care funcţionează la nivelul direcţiilor de sănătate publică.
“În premieră, au fost introduse prevederi prin care prejudiciile stabilite de comisiile de malpraxis ale direcţiilor de sănătate publică se pot rezolva pe cale administrativă, prin înţelegere între victima actului de malpraxis (sau a aparţinătorilor acesteia) şi furnizorul de servicii medicale. În acest fel, pacienţii pot preîntâmpina un proces în instanţă care poate avea o durată îndelungată şi costuri uneori peste puterile lor financiare. De altfel, în prezent, există o tendinţă la nivelul tuturor statelor Uniunii Europene de soluţionare a cazurilor de malpraxis prin această soluţie, de mediere”, spune medicul Radu Toader.
Decizia comisiei va trebui să stabilească nu numai dacă în cauză a fost sau nu o situaţie de malpraxis, aşa cum se întâmpla până în prezent, dar să se pronunţe şi asupra circumstanţelor, a cauzelor, şi asupra prejudiciilor produse pacienţilor. S-a stabilit, de asemenea, ca la dezbaterile comisiei de malpraxis să participe şi un reprezentant al societăţii de asigurări. Atunci când comisia stabileşte că exista cazul de malpraxis, asigurătorul va face o ofertă celui prejudiciat pentru a se încheia o înţelegere.
Dacă victima prejudiciului şi personalul medical, furnizorii de produse şi servicii medicale, sanitare sau farmaceutice acceptă această înţelegere se va încheia un contract de tranzacţie. Dacă cel prejudiciat nu este de acord cu oferta asigurătorului, atunci, tot ca o noutate, soluţionarea conflictelor existente între cel care reclamă malpraxisul şi personalul medical va fi realizată de către mediatori autorizaţi, angajaţi de către direcţiile de sănătate publică. Pentru evitarea situaţiilor în care activitatea comisiilor de malpraxis se blochează din cauza lipsei experţilor judeţeni pentru anumite specialităţi sau din cauza refuzului acestora de a analiza activitatea colegilor din aceeaşi unitate sanitară s-a realizat o listă naţională de experţi care pot fi consultaţi.
Astfel, un expert stabilit în cadrul listei naţionale va putea expertiza cazurile apărute la nivelul oricărui judeţ, chiar dacă acesta îşi desfăşoară activitatea într-o unitate medicală. Tot ca o noutate, personalul medical, furnizorii de servicii medicale vor avea obligaţia să furnizeze informaţii privind procedurile şi tratamentul administrat persoanei care se consideră victima unui act de malpraxis în termen de 15 zile de la depunerea cererii. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Privind cu drag la… mama soacră
Bucătăria Jurnalul: Anghemaht de pui
Românul şi umbrela
Bărbat găsit mort în casă de pompierii chemaţi să deblocheze uşa de la intrare
Adolescenţi salvaţi de pompieri după ce au rămas blocaţi în lift
Cât cheltuiesc lunar deputaţii de Botoşani
conform Statului de plată de la Camera Deputaţilor
Proiectul ecologic al elevilor din Copălău, pe masa autorităţilor judeţene
Soluţia cea mai bună e reducerea numărului de angajaţi, nu scăderea salariilor
renunţarea la cazarea parlamentarilor - o soluţie morală
Dispută Teo Trandafir - Eugen Nicolaescu în plenul Camerei Deputaţilor
Indemnizaţia pentru creşterea copilului va fi redusă cu 15%
Sindicatele declanşează greva generală pe 31 mai
Elevii vor protesta pe 1 iunie, in cazul blocării bacalaureatului
Şeful CIA, primit de Traian Băsescu
Minciuna stă cu sindicatele la masă
Ioan Rotundu
A murit actorul Jean Constantin
PNL va solicita începerea urmăririi penale a lui Emil Boc
Cum s-a putut fura un conac boieresc ziua în amiaza mare
Alcool confiscat la Răchiţi
Deţinere ilegală de unelte de pescuit la Săveni
„Satule, mândră grădină”, talente la tot pasul
Ordinea publică şi siguranţă naţională ne permit restrângerea drepturilor la salarii şi pensii
Eveniment important la „Polivalent㔠pentru elevii de gimnaziu
Sunt elevii manipulaţi vizavi de greva profesorilor?
Visteria salarială de la Colegiul Naţional „A.T. Laurian” s-a golit
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă