Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Sănătate
Social
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
3985
De la 07 Ianuarie 2003
81983551

Noi reguli de acordare a medicamentelor compensate

  • 29 December 2010, 23:00
Acordarea medicamentelor compensate şi gratuite se va face în 2011 după reguli modificate faţă de cele din prezent. Conform actului normativ aprobat cu două zile în urmă, a fost introdusă posibilitatea derulării programelor naţionale de sănătate prin farmacii selectate pe baza unor criterii ce vor fi aprobate prin Ordin al ministrului Sănătăţii.
„S-a introdus şi valoarea de contract orientativă pentru contractul de furnizare de medicamente gratuite şi compensate, valoarea ce se stabileşte pe baza criteriilor prevăzute de norme”, precizează Adina Iordache, reprezentanta unei farmacii.
Conform noului act normativ, un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la un singur furnizor aflat în contract cu casa de asigurări de sănătate în a cărei rază administrativ-teritorială îşi are sediul furnizorul şi/sau cu CASA OPSNAJ şi/sau CASA MTCT. În prezent, un farmacist îşi poate desfăşura activitatea la cel mult doi furnizori aflaţi în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate.
„S-a prevăzut ca prescrierea medicamentelor să se facă pe denumire comună internaţională (DCI), cu excepţia cazurilor justificate medical când medicul prescrie denumirea comercială. Cu excepţia cazurilor în care medicul recomandă o anumită denumire comercială, recomandarea farmacistului pentru denumirile comerciale aferente DCI-ului prescris de medic se va face în ordinea crescătoare a preţului, începând cu preţul cel mai mic pentru medicamentul respectiv”, mai precizează farmacista.
Cu alte cuvinte, farmaciştii nu vor trebui să le recomande pacienţilor cele mai scumpe medicamente, fiind obligaţi să îi informeze dacă pe rafturi au şi medicamente mai ieftine din categoria recomandată de medic.
Pacienţilor li se lasă posibilitatea să aleagă, în farmacie, un produs medicamentos din cadrul aceleiaşi DCI, în funcţie de puterea lor de cumpărare. Actul normativ care aduce aceste modificări va intra în vigoare în luna aprilie a anului 2011, până atunci fiind prelungite prevederile contractului din 2010. (Doina Marcu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zileri : Nedumerirea lui Bulă
„Panglicarii”
Catalogat de senatorul Câmpanu ca „născut mort”
Liviu Câmpanu: şi „Şmecheriada de la Darabani”
„Alături de tine!”
Vechimea în muncă poate fi reconstituită pe calea instanţei
Medicii de familie pot vinde liste cu pacienţi
Caricatura zilei: Lăcomie
Florin Ţurcanu, se joacă cu nervii PSD-iştilor dorohoieni
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă